600.000 de romani sufera de Hepatita C, iar 800.000 de Hepatita B. "Despre Curaj si Biruinta" cu cei care au invins boala.
Vineri, 15 Iulie 2016

Spot: "Despre Curaj si Biruinta"
sursa: APAH-RO (hepato.ro)

Lansata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si avand in centru prezentarea unor povesti de succes, initiativa isi propune sa creasca accesul pacientilor  la tratamentele inovative pentru Hepatita C si sa imbunatateasca managementul ingrijirii pacientilor cu Hepatita B.

Pe scurt:

•             600.000 de romani sufera de hepatita C. Doar 4.200 dintre acestia au beneficiat pana in prezent* de tratamentul fara interferon, care vindeca Hepatita C. 

•             Toti pacientii cu Hepatita C au dreptul la tratamente inovative! Hepatita C este acum vindecabila!

•             Aproximativ 800.000 de romani sufera de Hepatita B. Doar o parte dintre acestia au fost depistati pana in prezent.

•             APAH-RO militeaza pentru adoptarea unei Strategii Integrate pe Hepatite care sa includa si un Program National dedicat acestei patologii. Acest lucru ar duce, in conformitate si cu Strategia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la un control al bolii pe termen lung si chiar la eradicarea hepatitelor pana in 2030.

adplayers.info

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) marcheaza Luna de Lupta impotriva Hepatitei prin lansarea campaniei “Despre Curaj si Biruinta”, initiativa care atrage atentia asupra accesului limitat al pacientilor romani cu afectiuni hepatice cronice la terapiile inovatoare.

Intr-o conferinta organizata de agentia de comunicare Eye Connections, a
sociatia a anuntat isi propune astfel ca si prin povestile pacientilor care s-au vindecat de hepatita C sa atraga atentia factorilor de decizie asupra numarului mic de romani care au intrat in programul de tratament fara interferon.

4.000 de oameni vindecati.

Potrivit autorilor campaniei, putin peste 4.000 de pacienti cu hepatita C, au avut, pana acum, sansa la vindecare prin acest program, aproximativ 1.800 dintre acestia finalizand deja tratamentul fara interferon (cu actiune antivirala directa). 98% dintre acestia au fost declarati vindecati la finalul tratamentului, terapia fara interferon confirmand astfel rezultatele din studii clinice care aratau o rata de vindecare de peste 95%.

Conform contractului semnat in septembrie 2015 de autoritati si potrivit protocolului terapeutic, in acest moment pot beneficia de  tratament doar pacientii cu ciroza (F4) compensata (scor Child-Pugh A) si F3 cu contraindicatie la interferon.

“Consideram ca este timpul sa asiguram o continuitate a actiunilor in ceea ce priveste accesul la inovatie in tratarea hepatitelor virale, in special in ceea ce priveste hepatita cronica virala C. Accesul tuturor pacientilor la tratamentul fara interferon (cu actiune antivirala directa) trebuie sa fie o normalitate in conditiile in care multi dintre ei au trecut prin experienta nereusita a unei terapii anterioare,  a unei prevalente ridicate in Romania si a costurilor asociate tratarii acestor pacienti cu alte terapii, decat cele care ofera peste 95% sansa la vindecare“, declara Marinela Debu, Presedinte APAH-RO.

Atat in ceea ce priveste hepatita C, cat si hepatita B si B plus Delta, reprezentantii asociatiei atrag atentia si asupra monitorizarii corespunzatoare a pacientilor,  in contextul in care multe dintre analize nu sunt decontate de CNAS. In lipsa compensarii integrale a unor analize precum incarcatura virala sau determinarea gradului de fibroza, de multe ori pacientul nu isi poate permite o monitorizare a bolii hepatice conform indicatiilor medicului curant. 

„Este necesar ca monitorizarea tuturor pacientilor cu hepatite cronice virale sa fie asigurata prin gratuitatea unor analize care acum nu sunt accesibile oricui. Prin astfel de actiuni se salveaza vieti si bani, iar pacientii pot avea din nou o calitate a vietii adecvata”, completeaza Marinela Debu, Presedinte APAH-RO.

Conform statisticilor citate de autorii campaniei, Romania se afla pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numarului total de cazuri de hepatita C. Rata generala de depistare a hepatitei C este foarte scazuta in Romania, iar majoritatea pacientilor sunt depistati in contextul unor analize sau la internarea in spital pentru alte afectiuni. Deoarece multi pacienti nu prezinta simptome, ajung la medic atunci cand sunt in stadii avansate.

“Daca luam exemplul altor tari, ar fi logic ca in curand sa avem o noua etapa a acestui program care sa cuprinda si pacientii cu fibroza F3 si de ce nu F2. Chiar daca la prima vedere tratamentul fara interferon este mai costisitor, in raport cu varianta standard, ar trebui sa luam in calcul si costurile unor eventuale spitalizari, daca avem de a face cu pacienti care nu au raspuns la tratament.

As gandi intr-o nota optimista si as spune ca acest program care se afla in desfasurare este categoric o reusita, pacientii cirotici reprezentand o urgenta. Daca in viitorul apropiat vor fi luati in calcul toti cei care au o hepatita cronica, VHC activa, indiferent de gradul de fibroza cred ca am putea vorbi de o reusita”, declara Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”.

Hepatita C este cea mai frecventa cauza a cancerului de ficat

70% din pacientii infectati cu hepatita C dezvolta o boala cronica de ficat. Hepatita C este cea mai frecventa cauza a cancerului de ficat si una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei – 20% din cazuri ajung la cirozain 15 ani de la infectarea cu virusul C.

Campania se adreseaza si pacientilor cu hepatita B si atrage atentia asupra accesului la tratamentul pe termen lung si asupra unui management corespunzator. Prevalenta hepatitei B in Romania este de 5,6% (conform ECDC 2010), iar genotipurile predominante sunt A si D3. Biopsiile efectuate arata ca, in Romania, coinfectia B plus Delta se regaseste la 17-20% dintre pacientii cu hepatita B. Dupa introducerea vaccinarii obligatorii  impotriva virusului hepatitei B pentru copii, incidenta acestei afectiuni a scazut de la 30% la 3%.

Hepatitele virale pot fi eradicate prin depistare activa pornind de la categoriile de populatie aflate la risc, programe de vaccinare impotriva virusurilor hepatitice B pentru populatiile  vulnerabile si acces la inovatie in tratament.

Campania, care se va desfasura pe parcursul acestui an, este centrata in jurul a cincipovesti de succes ale pacientilor cu Hepatita C care au avut acces la tratamentul fara interferon si a doua povesti de pacienti cu Hepatita B care demonstreazaca pot avea o viata normala cu Hepatita B. In cadrul comunicarii se vor desfasura si actiuni de informare care se adreseaza publicului larg, la nivel national. 

Mai mult despre agentia Eye Connections

Mai mult in Conturi, PR


PUBLICITATE: