Romtelecom ar putea face reduceri de personal la Grey
Miercuri, 14 Ianuarie 2009


 ( AdPlayers.ro, Iulian Toma )

Grey trece printr-o perioada „gri” a existentei sale, chiar daca nu se poate spune ca este neaparat una neagra. Compania de publicitate ar putea sa se desparta in urmatoarea perioada de mai multi oameni, afirma surse din piata care cred ca agentia ar putea sa-si revizuiasca planul de business si inclusiv echipa, dupa ce a pierdut unul dintre cei mai importanti clienti ai sai – contul de creatie si strategie Romtelecom, care ar putea insemna totodata si pierderea unui volum serios in volumul de business al companiei.

Contactati de catre AdPlayers, oficialii agentiei au refuzat sa comenteze pierderea contului Romtelecom si ponderea acestuia in afacerea companiei. Surse AdPlayers din piata de publicitate crediteaza Romtelecom cu o pondere cuprinsa intre 15% si 20% din afacerea companiei pe anul trecut, si ca, din acest motiv, pierderea acestuia ar putea fi urmata in urmatoarea pierioada de o despartire a companiei de o parte din angajati, chiar daca agentia va incerca sa absoarba cu siguranta multi dintre oamenii valorosi.

Solicitat de AdPlayers pentru a comenta evolutia Grey in ultima perioada, Mihail Vartosu fostul Director Executiv al agentiei de publicitate pe care a condus-o timp de 15 ani, de la infiintarea companiei in 1992 si pana in 2007,  a refuzat sa se pronunte, precizand ca prefera sa se concentreze asupra preocuparilor sale de consultant.

Ca administrator al comunicarii Romtelecom, Grey Bucuresti detinea in ultima vreme conturile de creatie si strategie pentru marcile Romtelecom, Clicknet si Dolce. Pierderea Romtelecom nu este deloc una usoara, dupa ce compania a divortat anul trecut de un alt client nu mai putin important din istoria recenta– Heineken Romania. Acesta din urma a ales anul trecin 2008 creatia si strategia McCann Erickson, iar volumul de business generat pentru agentie nu a putut fi inlocuit nici macar in parte de Bergenbier (InBev), un alt cont pentru care, pe langa Romtelecom, agentia de publicitate nu a performat in licitatie.

Daca la capitolul conturi castigate agentia de publicitate nu face foarte mult PR, tot la capitolul conturi pierdute Grey mai contabilizeaza negativ de la inceputul anului 2009, un cont nu neaparat la fel de mare, dar cu siguranta tot o pierdere – creatia si strategia Bosch, care a ales de curand agentia de publicitate Notorious.

Echipa Grey ramane insa una dintre cele mai valoroase de pe piata romaneasca, si totodata principalul motiv pentru care agentia ar putea pune la punct in licitatii multe companii de publicitate. Daca oamenii raman cele mai valoroase resurse, la Grey acestia reprezinta un atuu puternic al agentiei, si totodata principalii „vinovati” pentru care agentia performeaza de mult timp, pe doi dintre cei mai importanti clienti de publicitate de pe piata romanasca – Procter & Gamble (P&G) si British American Tobacco (BAT).  Voci autorizate din industrie spun ca putine companii din publicitatea romaneasca ar putea multumi simultan cele doua conturi o perioada atat de lunga de timp.

Din fericire pentru Grey, si spre deosebire de Romtelecom sau Heineken, conturile P&G si BAT reprezinta volume de business sigure pentru agentie, cel putin pentru perioada urmatoare, mai spun aceleasi surse din piata. In ciuda pierderii Heineken, pe langa Romtelecom, conturile P&G si BAT au contat suficient de mult, sustin aceleasi surse, pentru care agentia a inregistrat anul trecut un volum de business similar cu cel din 2007.


PUBLICITATE: