Romanii tineri care isi doresc o locuinta vor sa isi cumpere o casa (33%) - dublu fata de cei care doresc un apartament (15%). Reveal Marketing Research
Marti, 24 August 2021

 

Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani, declara ca intentioneaza sa isi achizitioneze anul acesta propria lor locuinta, in ciuda faptului ca 6 din 10 sunt de parere ca piata imobiliara din Romania va creste in anul 2021.

AdPlayers. info

Dupa o perioada in care majoritatea tinerilor au petrecut mai mult de 90% din timp acasa iar conceptul de Work From Home a devenit un deziderat, Reveal Marketing Research a derulat un studiu despre intentia de achizitie a unei locuinte (casa sau apartament) in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani: planuiesc sa isi achizitioneze propria locuinta? Cum isi aleg tinerii locuinta dar si care este situatia actuala in Romania in ceea ce priveste procentul celor care detin o locuinta, pe larg mai jos!

Romania este tara cu cei mai multi proprietari de locuinte dintre toate tarile Uniunii Europene. Conform datelor furnizate de Eurostat, peste 95% dintre romani detin propria lor locuinta.   


Sursa foto: Eurostat

Conform unui nou studiu realizat la nivel national de compania de cercetare de piata Reveal Marketing Research, 34% dintre respondenti declara ca isi doresc sa-si cumpere o locuinta. Procentul de respondenti care vor sa isi cumpere o casa (33%) este dublu fata de cei care declara ca isi doresc un apartament (15%) mai ales in randul persoanelor de pana in 45 de ani. 

O noua generatie de proprietari – tinerii sunt dornici sa aiba un loc doar al lor

Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani, declara ca intentioneaza sa isi achizitioneze anul acesta propria lor locuinta, in ciuda faptului ca 6 din 10 sunt de parere ca piata imobiliara din Romania va creste in anul 2021.

Studiul Reveal Marketing Research mai arata ca 30% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani declara ca intentioneaza sa isi achizitioneze o casa, in vreme ce 16% declara ca ar opta pentru achizitia unui apartament.

Daca pentru respondetii de peste 45 de ani sunt mai importante costurile de intretinere (86%) si comunitatea/ vecinii (72%). Printre detaliile importante pe care tinerii le iau in considerare atunci cand isi doresc sa devina proprietarii unei locuinte se mai numara calitatea materialelor de zidarie folosita (86%), vechimea cladirii (84%) si distanta fata de locul de munca (72%).

5 din 10 declara ca materialul de zidarie din care au construit/ construiesc casa este BCA-ul

Daca analizam categoria de persoane care au construit sau sunt in proces de construire a unei case, 5 din 10 declara ca materialul de zidarie din care au construit/ construiesc casa este BCA-ul. Se intampla asta, cu precadere, in randul celor cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani (60%), dar si in randul categoriei 45-54 de ani (57%).

4 din 10 respondenti aleg BCA-ul pentru ca este modern/ inovator si pentru ca este un material cunoscut, popular (31%). 30% dintre respondenti aleg caramida pentru faptul ca este un material sigur iar lemnul este ales de 8% dintre respondenti. Acesta din urma fiind perceput ca fiind un material sanatos si cu traditie pe piata (23%).

Metoda de colectare a datelor cercetarii este CAWI (computer assisted web interview) – perioada de colectare 15.04.2021- 26.04.2021. Datele au fost colectate:

•            pe un esantion reprezentativ national (urban si rural), 820 interviuri + Marja de eroare este de +/-3%. Nivel de incredere: 95%.

•            440 de interviuri cu persoane care au construit o casa in ultimii doi ani sau sunt in proces de constructie a unei case.

Mai mult in Cercetare, Research, 


PUBLICITATE: