Romania a atras fonduri europene de 2,9 Miliarde de euro de la inceputul anului 2016
Luni, 22 August 2016

adplayers.info

Romania a atras de la inceputul anului 2016 fonduri europene de 2,9 miliarde de euro, suma aferenta exercitiului financiar 2007-2013, arata Ministerul Fondurilor Europene intr-o comunicare publica, citand date dintr-un interviu acordat hotnews de catre Primul Ministru al Romaniei, Dacian Ciolos. Astfel, se mai arata in document, rata de absorbtie a crescut de la 56%, la 1 noiembrie 2015, la 78% in prezent, a mai spus premierul.

Potrivit reprezentantilor de comunicare, in ceea ce priveste perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat pana in prezent 39 de apeluri de proiecte, in valoare totala de peste 13 miliarde euro.

“Absorbtia efectiva pentru 2014 – 2020 a inceput in luna mai 2016, la aproape doi ani si jumatate de la inceperea exercitiului bugetar, dupa ce am destelenit buruienisul lasat de cei care acum striga de pe margine. Intre timp am lansat ghiduri si proiecte pentru 13 miliarde de euro, dintre care unele pentru autostrazi, termoficare sau reducerea abandonului scolar. In paralel, se lucreaza la pachetul de acreditare”, a declarat premierul Dacian Ciolos.“Cel mai probabil, odata ce Autoritatile de Management vor fi acreditate, in anul 2017 Romania va beneficia de rambursari in valoare de aproape 4 miliarde de euro”.

Absorbtia de fonduri, mai afirma oficialii ministerului, va creste semnificativ incepand cu 2017, in cea de-a doua jumatate a perioadei financiare. Pentru actuala perioada de programare, primele rambursari de la Comisia Europeana - in valoare de 57 milioane euro – au venit in luna mai a acestui an.

In plus, pe 8 august, Comisia Europeana a mai acceptat la rambursare alte 231 milioane euro aferente PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala). In aceste conditii, rata de absorbtie a fondurilor europene la nivelul Romaniei a atins nivelul de 1%, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5%.

Mai mult in Bussiness, Comunicare Publica


PUBLICITATE: