Lucratori productie - depozit - logistica, soferi - servicii auto – curierat si personalul hotelier – restaurant, cele mai cautate locuri de munca din peste 6 milioane anunturi pe OLX in 2023
Marti, 19 Martie 2024

Cu un numar de anunturi mai mic cu 12% fata de anul 2022, scaderea poate fi pusa pe seama unor factori, precum cresterea salariului minim, modificarile fiscale ce s-au transpus in majorarea taxelor pentru mare parte din sectoarele economice, scaderea cererii de produse si servicii din anumite sectoare.

AdPlayers. info

In cadrul evenimentului ReSource by OLX Locuri de Munca, ce a avut loc in data de 7 Februarie, a fost lansata cea de-a 8-a editie a raportului „OLX – INDEXUL LOCURILOR DE MUNCA”, studiu ce ofera o imagine completa asupra pietei muncii din Romania, prin prisma cererii si ofertei existente in cadrul platformei de anunturi de angajare.

Studiul scoate la iveala cele mai cautate meserii si profesii, concurenta pe diverse domenii de angajare, precum si rapiditatea ocuparii unui loc de munca vacant publicat in cadrul platformei.

Pe parcursul anului 2023, s-a concluzionat ca au fost publicate peste 570.000 de anunturi de locuri de munca de catre angajatori, in sectiunea OLX Locuri de Munca, in scadere cu 12% fata de anul 2022. Scaderea poate fi pusa pe seama mai multor factori, printre care: cresterea salariului minim, modificarile fiscale ce s-au transpus in majorarea taxelor pentru mare parte din sectoarele economice, scaderea cererii de produse si servicii din anumite sectoare.

Acesti factori au temperat din dorinta angajatorilor de a atrage noi candidati – ba mai mult, angajatorii au inceput sa faca eforturi pentru a-si pastra in companie angajatii deja existenti, imbunatatind pachetele salariale si de beneficii.

Domenii cu cele mai multe locuri de munca

Categoria cu cele mai multe locuri de munca disponibile in 2023 este reprezentata de sectorul Lucratori productie – depozit – logistica, ce a insumat aproximativ 164.000 de locuri de munca publicate de catre companii, in cadrul platformei. Cresterea cererii de noi angajati in acest domeniu este motivata de investitiile constante in zona de fabrici (in special pentru componente auto), dar si pentru spatii logistice si industriale, odata cu expansiunea comertului electronic.

Pe locul doi in topul categoriilor cu cele mai multe anunturi de angajare publicate pe OLX, se afla sectorul Soferi – Servicii Auto – Curierat cu aproximativ 93.000 de anunturi. In 2023, acest sector a sustinut o stabilizare a anunturilor, in comparatie cu nivelul record al cererii de candidati din anii precedenti.    

Categoria Personal Hotelier – Restaurant a inregistrat aproape 82.000 de anunturi de angajare, clasandu-se pe locul trei in topul domeniilor cu cele mai multe locuri de munca. Fluctuatia de personal din cadrul hotelurilor si restaurantelor, precum si legalizarea acordarii bacsisului au avut un impact puternic asupra recrutarii in acest domeniu, ce a scazut cu 11% fata de anul 2022.               

Domenii cu cei mai multi aplicanti

In 2023, romanii au fost foarte activi in cautarea unui loc de munca, cu toate ca oferta a scazut usor fata de anul precedent. Conform INDEXULUI LOCURILOR DE MUNCA, in 2023 s-au inregistrat peste 6 milioane de aplicari la anunturile de angajare publicate pe platforma OLX.

Cea mai populara categorie este de departe in sectorul Soferi – Servicii Auto – Curierat, ce conduce topul cu peste 1.4 milioane de candidati ce au ales sa aplice la un loc de munca din acest domeniu.

Pe baza cresterii cererii de comenzi si a sectoarelor in continua expasiune, domeniile Horeca, Productie si logistica,  Constructii si Retail au atras sute de mii de candidati ce au raspuns anunturilor de angajare din cadrul platformei. 

Astfel, primele 5 domenii in topul popularitatii au inregistrat peste 4 milioane de aplicari din partea candidatilor, reprezentand 66% din totalul celor peste 6 milioane de aplicari din 2023.

De remarcat este ca in acest an, romanii nu si-au mai cautat locuri de munca in strainatate cu aceeasi frecventa ca anii trecuti, categoria Munca in strainatate parasind top 5 domenii cu cei mai multi aplicanti unici. Acest fapt poate fi pus pe baza cresterii salariale din ultimul an in Romania, precum si aparitia unor noi oportunitati de munca mai aproape de casa.

11 candidati pe anunt

In medie, un angajator ce a ales sa isi publice anunturile de angajare in cadrul platformei OLX a obtinut 11 candidaturi pentru fiecare anunt publicat. 

Cele mai active judete au fost: Caras - Severin, Mehedinti, Vaslui, Gorj, Botosani, Braila, Neamt si Vrancea, angajatorii primind intre 15 si 25 de CV-uri per anunt de angajare.

Pentru mai multe informatii despre cum a evoluat piata muncii in anul 2023, puteti parcurge INDEXUL LOCURILOR DE MUNCA - https://business.olx.ro/locuri-de-munca/  

Platforma OLX

Cu peste 14 milioane de utilizatori lunari si 2.6 milioane de utilizatori ai aplicatiei mobile, OLX este locul in care milioane de oameni vin in cautarea unei achizitii eficiente, a unei locuinte sau, de ce nu, chiar viitorul loc de munca. Pentru piata de recrutare, OLX este printre liderii platformelor de recrutare, unde mii de angajatori si angajati se intalnesc si interactioneaza, direct in platforma, pentru un proces de angajare rapid si eficient.

Mai mult in Resurse Umane, Digital, Cercetare, Research


PUBLICITATE: