Curtat de televiziuni din Ungaria. Ignorat din Romania. Lacul Sfanta Ana.
TV
Joi, 19 Iulie 2012
 
( Adplayers, Iulian Toma) Cu o finantare Regio de aproape 200.000 de euro pe 2 ani de activitati (2011-2012), Asociatia Eco-Hangu spera ca la finalul proiectului de promovare a Lacului Sfanta Ana, zona sa fie mai cunoscuta celor interesati de timp liber si de frumusetile naturale. Rezultatul de astazi?

“Am simtit o crestere a numarului de vizitatori, dar in 2013 vom face o cuantificare a acestui rezultat de promovare, impreuna cu cei care au in administrare Lacul Sfanta Ana” a declarat pentru adplayers Constantin Munteanu, Presedintele Asociatiei Eco Hangu, care a obtinut banii de finantare a proiectului prin programul Regio. “Nu este o zona foarte cunoscuta datorita probabil si starii proaste a fostului drum. Din acest an insa, odata cu reabilitatea drumului national, speram ca numarul de turisti sa creasca si mai mult”.

Pornita la drum in anul 2000 cu cinci membri, Asociatia Eco Hangu a derulat la inceputul activitatii sale cateva programe sociale de stimularea a elevilor din localitatea careia ii poarta numele: Hangu. “Am contribuit si i-am ajutat cat am putut in fiecare an” spune Constantin Munteanu. In 2011, asociatia a semnat 4 contracte de promovare a zonelor turistice de pe langa Lacul Sfanta Ana, Lacul Iezerului, Lacul Rosu si Lacul Izvorul Muntelui.

“Suntem in anul doi de implementare a proiectului”, afirma Munteanu, despre proiectul de promovare a Lacului Sfanta Ana. “Anul trecut am derulat cateva actiuni majore, iar altele se desfasoara in acest an. La acestea se adauga patru proiecte de promovare in cadrul unor targuri la Romexpo: unul organizat anul trecut, doua in acest an, iar ultimul va avea loc in primavara anului 2013”

Nem tudom roman televizio

Interesul manifestat de canalele TV? Desi se afla pe teritoriu romanesc, Lacul Sfanta Ana a devenit mai interesant pentru telespectatorii din Ungaria decat pentru cei Romania. In timp ce Duna TV inregistreaza si chiar spera sa transmita in direct evenimente de la Lacul Sfanta Ana, dintre canalele autohtone, singura televiziune din Romania care s-a anuntat la Ziua Lacului Sfanta Ana (21 iulie) pana astazi (19 iulie) este Travel Mix, un canal de nisa. Un dar aflat pe pamant romanesc, singurul lac de origine vulcanica din Europa Centrala si de Est a ajuns sa fie pretuit de altii, mai putin de romani.

In timp ce rotativele The Guardian si camerele Discovery Channel se incing producand documentare in care ne arata cum se inchina printi si regine ale coroanei britanice frumusetilor pamantului romanesc din Transilvania, Lacul Sfanta Ana nu este un obiectiv turistic pentru televiziunile din Romania.

Cu mult sub interesul fustelor unor vedete TV care se filmeaza mai mult goale decat imbracate in locatii exotice de la capatul lumii, obiectivul turistic dintre judetele Harghita si Covasna a fost ocupat doar de interesul Duna Tv. Totul se petrece sub ochii neputinciosi ai televiziunilor romanesti interesate de calatoriile de prost gust a 3-5 rataciti care bantuie lumea din Caraibe pana in Tailanda, nestiind nici ei ce cauta.

Printi si tampiti

Mirajul care bate la poarta sufletului tau prin ecranul de la televizor ignora boala sau primejdiile cu care “necunoscutul” iti pot ameninta sanatatea trupului, doar pentru ca mintea ti s-a imbolnavit de pofta unei veri pe care n-ai avut-o niciodata: Sa ai o vacanta “exotica” la capatul lumii. Altfel, cu ce-o sa te lauzi tot anul? 

In realitate, nu reusesti decat sa te internezi la clinica datoriilor inrobitoare, pentru care strangi bani ca idiotul 12 luni. Un an din viata trece ca sa ii pui la loc de unde i-ai luat. In banca. Daca ai fost sa vezi Lacul Sfanta Ana? Doar nu esti prost sa te duci “la romani”. Las’ ca vine Printul Charles la tine. Tu, care te crezi mai print decat el, te duci sa-ti faci vacanta ca sclavul, in tarile lumii sarace.

In timp ce recunoscuta ospitalitate a taranului sau ciobanului roman care te primeste cu branza si mamaliguta sau un pahar de vin este neapreciata de tine, regi si regine straini vin sa-si ia cununa coroanelor imparatesti din Romania, iar tu umbli ca un prost, pe coclauri straine. Auzi la ei, Printe Charles. Cata dreptate avea nea Petrica Tutea: “Am facut 13 ani de puscarie, pentru un popor de tampiti”.

Cum sa fugiti de Romania, bai tampitilor?


Nota: „Ziua Lacului Sfanta Ana” 21 iulie

Sambata, 21 iulie, va avea loc festivalul „Ziua Lacului Sfanta Ana”, un eveniment autentic contemporan finantat din fonduri europene care are ca obiectiv promovarea turismului romanesc si a culturii autohtone. Situat la hotarul dintre judetele Harghita si Covasna si inconjurat de varfurile muntilor Lacului Sfanta Ana se gaseste la o altitudine de 946 metri in masivul Ciomatu, la 28 km departare de Baile Tusnad si la 15 km de Baile Bálványos.

Potrivit organizatorilor, festivalul se va deschide la ora 11:00 si aduce in prim-plan posibilitatile actuale de agrement asociate lacului – intreceri cu barca, parcurgerea traseelor turistice, practicarea de scubadiving, concerte, scena, lumini, sonorizare, foc de artificii, bataie cu flori, precum si interactivitate pentru copii si adulti pe apa lacului si in jurul acestuia.


PUBLICITATE: