Romania, raiul jucatorilor pe piata care achita publicitatea la 120 de zile. Surse adplayers.
Marti, 07 August 2018
Romania este raiul jucatorilor pe piata de produse si servicii locale care achita publicitatea la 120 de zile. 

Dragi producatori de bunuri si servicii, clienti ai publicitatii din Romania. Am toata stima pentru ca aveti curaj sa stati intr-o tara ca aceasta, motiv pentru care fiecare jucator merita sa fie rasplatit cu zile pline de marje de profit si cote de piata. O tara unde, spre exemplu, despre piata de publicitate se poate spune orice, dar numai bogata si atragatoare in marje de profit nu se poate spune ca este.

Cu niste conducatori care te sug de dari ca sa isi acopre promisiuni eletorale, in timp ce compatriotii le raspund oarecum vulgar, dar cam cu aceeasi moneda. Cu institutii unde blocarea contului este sigura cale in care functionarul isi face parteneriat cu privatul ca sa i se plateasca taxele. Cu un client care cauta (aproape) intotdeauna ce este mai ierftin si bun. Cu o clasa politica ce sta toaaaata ziulica la televizor ca nici copilul din burta mamei nu ii mai suporta si as mai continua dar n-are sens.

Daca macar domniile voastre vreti sa faceti in locul asta ceva bun, atunci nu ne omorati si publicitatea. E treaba voastra daca vreti sau nu reclama la un post sau altul. E treaba marketingului sa-si aleaga agentiile mai bune sau mai putin bune. E treaba voastra daca vreti sa faceti un spot de 10.000 de euro sau o filmare si un montaj pe care sa-l viralizati pe youtube.

Insa daca vreti ca ceea ce n-au reusit, in vremuri de criza, patronatele din industria auto americana pe piata de media din Statele Unite, sa reusiti cu media si agentiile de publicitate din Romania cu plata serviciilor in marketing si comunicare la 120 sau 150 de zile, ceva nu e in regula. Si nu cu piata, tara sau conducatorii ei, ci cu cineva pe care ar trebui sa-l cautati in oglinda.

Seara la culcare sau dimineata, inainte sa va duceti in vastele spatii comerciale si birouri de companii prospere, sa va uitati in oglinda cum vedeti Domnul sau Doamna care face o plata la 120-160 de zile dupa livrarea unei campanii sau servicii. Si daca va place ce vedeti, inseamna ca aveti nevoie sa va faceti transferul in alta piata. Una de servicii financiare in care va puteti exersa din plin talentul in negocieri de termene si conditii de plata. Ca doar stim ca atunci cand nu avem bani sa achitam pe loc, tot la domniile voastre venim.

AdPlayers a scris astazi doar brieful unei serii de articole pe care nimeni nu si-o doreste. Jucati corect si, asa cum oamenii din media si publicitate va achita cosul la casa, incercati sa le recompensati orele suplimentare si stresul pentru succesul marcilor domniilor voastre pe piata cu un bici mai mic. Incercati plata serviciilor de marketing si comunicare la 30 de zile. Incercati  la 45. Dar, vorba lui Chirila - "Nu ne mai trageti pe dreapta". Pentru ca exact asta faceti. Opriti motorul unei masini.

Data viitoare prindem si contracte pe surse. Fara nume, bineinteles. Ca sa intelegeti ca semnalul agentiilor si intermediarilor de servicii din marketing si comunicare este real. Poate ca nu a ajuns la IAA, Poate, nici la UAPR. Dar la adplayers a ajuns. Tot fara nume, bineinteles. Pentru ca oamenii sunt parteneri de nadejde si nu divulga clauze confidentiale. Doar ca, cine stie? Un partener pe care cineva il trage pe dreapta ar putea scapa si nume de companii si marci, care nu fac bine deloc investitiilor in imaginea acestora.

Cum ar fi sa vedeti negru pe alb si marcile care achita publicitatea la 120 de zile? Destul de neplacut. Exista insa voci ca plata se face
 si la 150 sau mai mult. Dar cum ar fi sa i se achite si marcii respective cosul la casa tot la 120 de zile de catre cumparatori si nu pe loc?

Mai ganditi-va putin. Termenele d
e plata ale publicitatii in media sau ale agentiilor, producatorilor sau intermediarilor de publicitate pot afecta real achizitia de produse si servicii pe care poate chiar domniile voastre le furnizati. Cu achitarea facturii pe loc, bineinteles. 

Intr-o lume plina de astfel de "termene" si conditii de plata, o asociatie care sa promoveze bunele practici in livrarea serviciilor in marketing si comunicare, iar totodata sa apere si dreptul furnizorilor de servicii  la conditii corecte in piata, ar fi mai oportuna ca niciodata.

Mai mult in Opinii, Reglementare,


PUBLICITATE: