RAC: ''folosirea in sens peiorativ a afirmatiei ''niste tarani'' incalca Codul de Practica in Publicitate''
Marti, 06 Mai 2008


.


(AdPlayers.ro, Iulian Toma)

 

AdPlayers va prezinta continutul exact al pozitiei Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC) referitoare la primul spot Cava D’Oro, (n.r. Birtul, a carei difuzare incheiat in data de 1 mai) decizie luata in sedinta de vineri 2 mai a.c.:

 

„In urma adresei nr. 5527/25.04.2008 a Consiliului National al Audiovizualului (CNA) prin care ni se solicita exprimarea unui punct de vedere referitor la spotul publicitar „cava D’Oro  

Comitetul etic al Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC) a decis ca prezenta unei categorii socio-profesionale intr-o comunicare comerciala nu este de natura sa incalce prevederile codului RAC, in masura in care se respecta demnitatea umana, nu se produce nicio discriminare, nu se aduce nicio ofensa categoriei respective, sau nu este interzisa de lege.

 

Comunicarea comerciala a spotului publicitar mentionat (n.r. spotul Cava D’oro difuzat pana la 1 mai) prin prezenta unor categorii socio-profesionale si folosirea in sens peiorativ a afirmatiei „niste tarani”, incalca urmatoarele articole din Codul de Practica in Publicitate elaborat de RAC:

 

Art7 „Publicitatea trebuie sa nu contina nici o forma de discriminare sau ofensa pe criterii sociale, politice, de rasa, nationalitate, sex, varsta, religie, origine, etnie, handicap sau orientare sexuala.

 

Art.12. Denigrarea persoanelor, organizatiilor, companiilor, activitatilor comerciale si industriale, profesiilor a produselor, elementelor de marketing, sau a altor elemente asociate acestora, chiar fara a fi mentionate explicit, este interzisa”.

 

Conform declaratiilor reprezentantilor Alexandrion, difuzarea spotului publicitar mentionat s-a incheiat in data de 1.05.2008. "



Totusi, judecand dupa atmosfera din birt despre care se poate spune orice, mai putin ca ar fi plin de oameni de la oras, este destul de greu sa te pronunti cine foloseste in sens peiorativ afirmatia "niste tarani": RAC sau protagonistii spotului din primul plan, care se pare ca pun o eticheta nevinovata celor doi din plan indepartat - barmanul si omul cu cascheta, fara sa le verifice adresa din buletin? 

Ne puteti trimite opiniile voastre la adresa
info@adplayers.ro
  sau:


PUBLICITATE: