Intre Dumnezeu si Neamul meu, dupa Referendum. Razboi sau Pace?
Marti, 31 Iulie 2012
(Adplayers, Iulian Toma) Cand te uiti cum se iubesc politicienii la televizor dupa referendum, intelegi ca unii dintre ei n-au mai vazut de mult ce inseamna si ce sfaturi primesc oamenii casatoritii in Biserica. Casatoria la romani nu mai inseamna decat nunta, o chermeza cu dans pe masa, furatul miresii la Arcul de Triumf si un show mediatic care apare a doua zi in ziare si reviste.

Este de inteles de ce nici personalitatile publice care ne conduc astazi nu reusesc sa ajunga si in politica la idealul trupului comun din taina casatoriei. Ei nu mai au a-si spune un cuvant bun nici macar dupa ce in urma votului au devenit proaspat casatoriti chiar de trupurile lor: alegatorii. De la intelegeri neintelese de oamenii care i-au ales, si pana la abdicari de la principii pentru care i-ai votat pana la cele pentru care nu i-ai fi votat niciodata, multa lume i-a pus deja o eticheta politicii. Curva. Nici nu indraznesc sa ma gandesc ce sunt unii politicienii care o slujesc astfel.

Dupa referedum te-ai fi asteptat la o Pace data macar de alegeri. Aveam nevoie dupa o luna de invrajbire a unuia impotriva celuilalt. “Mi-a luat pensia”, Mi-a taiat salariul”, “Mi-a ....” si cate si mai cate n-am vazut (si mai vedem inca pe panouri, desi referendumul s-a incheiat) in toata Romania. O campanie care l-a tinut in scaun pe Presedinte. De ce?

Este simplu. Oamenii nu au vazut ratiunea pentru care ar trebui sa vina la vot. Alegatorii nu mai cred in ce spun politicienii. Pentru ca Presedintele Suspendat n-a raspuns deloc campaniei USL, intregul mesaj de demitere a capatat o nuanta de lupta cu un adversar redus la tacere. Un presedinte deja suspendat, era un adversar cazut, cu care nu iti face nicio placere sa te lauzi ca unul l-a tinut, si tu l-ai doborat. Poate daca era tot Presedinte, ar fi fost cu totul altceva.

Dar ca sa vezi tu pe covorul de la Cotroceni, un Presedintele pe care nu tu l-ai ales e altceva. Presedintele Interimar si-a facut cel mai mare deserviciu politic deschizand gura nu inainte, ci dupa referendum. De la microfonul Presedintiei, la Cotroceni. Cine l-a ales sa-si tina un speach acolo? In locul lui, m-as fi dus la sediul PNL si as fi vorbit cu Chiliman ce-a facut el pentru oameni de a iesit “Presedinte” la Primarie.

Nu sunt PDL-ist, dupa cum nu sunt nici PNL-ist, dar actualul Primar de la Sectorul 1 este singurul politician pe care l-am vazut cu ochii mei ca sta la coada sa isi prelungeasca personal contractul de furnizare a energiei electrice. Fara sa-si trimita, desi ar fi putut, imputernicitii. Intr-o zi aglomerata la birourile Enel de pe Strada Braziliei, Chiliman se afla in fata mea la 2-3 persoane si suporta, alaturi de alti 30-40 de oameni, caldura si “serviciile” de furnizare a energiei electrice pe care le platea. 

Poate ca a fost singura coada la care a stat in viata lui, dar pentru mine a contat mult faptul ca un primar indura tonul ridicat si atitudinea deloc prietenoasa a unui angajat, poate obosit sau ajuns la capatul puterilor dupa 200 de oameni care iti cer sa fii fresh 8 ore. Omul nostru nu stia insa cu siguranta ca il avea in fata pe chiar primul om din Primaria Sectorului 1. Imi imaginez ca Romania mai are astfel de politicieni linistiti. Imi imaginez ca mai avem astfel de oameni care duc nu numai razboiul cu neputintele de tot felul din jurul nostru, ci si Pacea cu oamenii din jur care la capatul unei perioade grele, istovitoare, l-a repezit pana si pe Presedinte.

Politica e treaba grea. Pentru a se supune disciplinei de partid, pana si cei mai buni dintre oameni trebuie sa inghita greselile fratilor mai mici sau mai mari care gresesc in fata principiilor pentru care au fost alesi. De aceea nu sunt nici PNL-ist si nici PDL-ist. Insa niciodata nu voi iesi la vot indemnat de vreun partizan PSD.

“Social democratia e laptele batut al comunismului. [...] Social-democratia e anticamera comunismului”
spunea autorul cartii "Intre Dumnezeu si Neamul meu" , un cetatean roman care nu cred ca ar fi inteles cum anume ii apara pe romani niste lideri de drum cu sens unic. Partidul Unic.

“Daca prin social-democratie s-a intrat in comunism, nu se poate iesi din comunism tot pe-acolo. E ca o usa care se poate deschide numai dintr-o parte” Petre Tutea.


PUBLICITATE: