Catalogul Electronic. Cum sa arunci banii pe geam in comunicarea copil-dascal-parinti?
Joi, 27 Martie 2014
sursa foto: scoalaedu.ro

Stimate Domnule Director,

Stimate Domnule Ministru al Educatiei,

Cu tot respectul pentru intentia si munca asidua a colegilor din echipa de dezvoltare a "Catalogului" scolar electronic, va rog sa primiti aceste randuri ca feedback constructiv de a incerca sa faceti programul digital sa interactioneze cu cauza „rezultatelor” exprimate in notele sau absentele copiilor la scoala, si nu cu efectul – luarea la cunostinta de catre parinti a dimensiunii lor cantitative.

Lucrez in marketing, iar tehnologia in comunicare nu-mi este straina de 22 de ani. Din pacate insa, cu acest tip de comunicare electronica a informatiei nu sunt de acord. Cel putin pentru mine, o consider mult prea intima ca sa permita intermediar. Poate pentru parintii care din diverse motive au de ce sa-si faca griji din pricina copiilor si nu pot ajunge la scoala, "Catalogul electronic" cu urmarirea si verificarea notelor si absentelor propuse de dumneavoastra este de un real folos. Pentru mine, nu.

In opinia mea, catalogul digital - in fapt doar un carnet de elev electronic  - este un medicament care trateaza efectul si nu cauza problemelor elevului la scoala. Ca parinte, ma simt responsabil sa actionez continuu la cauza- timpul si interesul pentru copil - nicidecum sa ajung sa fiu pus in fata faptului implinit, la efecte - note sau absente exprimate in catalog. Acelea sunt de fapt notele mele, si nu ale copilului. Absentele sunt absenta mea din viata lui, nu a lui de la scoala. Atat ma ocup eu de copil, nu atat se ocupa copilul de scoala. Nu aici este problema notelor sau absentelor, ci comunicarea si interactiunea copil-dascal-parinte. Aici catalogul nu schimba cu nimic ceea ce trebuie indreptat. Si putea sa indrepte intr-o lume "interactiva" in timp real!

Cat despre „luat la cunostinta”, acel vechi carnetul de elev cu care am crescut cu totii mi se pare un instrument suficient de personal cat sa faca posibile palparea pe viu a rezultatelor. N-ati imprastiat niciodata cerneala cu lacrimile plangand in drum spre casa o nota proasta? Eu da. Despre datele cu caracter personal ale elevilor ar merita sa vorbim, dar nu cred sa fie cineva interesat de spargerea, furtul sau inlocuirea acestora. Poate doar lanturile fast-food pentru publicitate targetata.

Pentru mine, "e-Carnetul de elev" propus de Ministerul Educatiei ar putea fi util doar daca gaseste o portita program de interactiune continua intre copil - dascal - parinte (ordinea nu este importanta) care sa creasca increderea copilului in parintii carora cu siguranta le pasa de odrasle. Catalogul digital ar trebui sa ajute dorintei nedisimulate a copilului de a incerca sa isi construiasca in mod continuu o relatie de multumire la adresa parintilor care merg zilnic la lucru pentru painea, adapostul si toate cele de trebuinta intregii familii.

Daca un astfel de produs functioneaza cu adevarat, atunci ar trebui ca parintii sa fie atentionati continuu sa-si faca timp pentru ceea ce vor lasa in urma lor, mai inainte de propriile preocupari personale sau profesionale. Tot un astfel de catalog ar trebui sa functioneze ca un "Carnet de Elev" completat continuu de dascalii constienti de raspunderea importantei lor in relatia cu elevul, atat in fata propriei constiinte profesionale cat si in fata parintilor.

In fata constiintei lor, nu a directorilor, dascalii au misiunea de a educa odraslele, deseori deloc interesate de importanta educatiei. Nici noi n-am fost vreo "usa de biserica" in Scoala si ar trebui sa stim unde incepe grija noastra, a parintilor. Si noi am fost la fel de interesati mai degraba de batut mingea in spatele scolii decat de scoala careia i-am fi spart geamurile ca sa nu mai dam vreo lucrare scrisa a doua zi.

Acestea sunt in mare parte motivele pentru care cred ca produsul electronic intitulat Catalog ar putea fi mai slab decat verificarea zilnica a vechiului Carnet al elevului. Sau poate este un produs bun, dar nu suficient de bun pentru mine. Eu inca vreau sa pipai Carnetul de Elev si vreau sa am o participare continua neingradita din partea celor trei parti (copil-dascal-parinte) pentru ca scoala sa fie utila exigentelor mele.

In cazul in care "catalogul" dumneavoastra electronic intruneste aceste cerinte, va rog sa ma iertati ca in continuare prefer sa ma ocup de copiii mei personal, ceas de ceas. Sa ma interesez cateva zeci de minute ce au facut la scoala si daca ii pot ajuta cu ceva atunci cand nimeni nu le ofera acest ajutor. Destul ca unii profesori nu pot sau nu stiu sa vorbeasca cu 30 de copii dintr-o clasa. Nici ei nu sunt supra-oameni. Nici eu nu reusesc cateodata sa vorbesc cu propriul meu copil. Si cine ar putea sa o faca mai bine decat mine?

Asa cred si am fost invatat sa imi "customizez" proiectul de marketing de crestere a copilului meu, a viitorului meu pe acest pamant. El imi va da o cana de apa la batranete si tot el ma va plange la mormant. Cum sa ii cer asta fara ca astazi sa vorbesc cu el? Cum sa astept cu mana intinsa inca de pe acum la beneficiile livrate de acest catalog digital?

Inchei aici, stimati autori ai noului "carnet de elev" electronic, incercand sa va spun ca, cel putin in viziunea mea, instrumentele intermediare de verificare ale copilului sunt in fond de verificare ale greselilor mele. Acestea insa nu imi folosesc la nimic daca nu am facut ceva inainte ca notele sau absentele sa fie scrise in catalog. Ma credeti ca pana astazi, in sapte ani de scoala ai copiilor mei, am aflat aproape fiecare nota de la ei si nu m-am uitat in "Carnetul de Elev" decat sa vad cat de repede se umple sau trece timpul si sa realizez ca voi ramane acasa in curand doar cu notele sau absentele si imi va fi dor sa ma mai duc o data la scoala?

Cerandu-va iertare daca v-am nedreptatit lucrarea si bunele intentii de a ajuta parintii, sper sa considerati cele de mai sus cereri de buna credinta din partea unui client-parinte mai exigent, asa cum cred ca este orice tata sau mama atunci cand isi doreste ceva pentru copilul sau. Avem atat de multe telefoane, tablete si calculatoare intre noi ca uneori as vrea sa le sting pe toate! Numai Catalogul electronic mai lipsea ca intermediar!

Mai mult in Opinii


PUBLICITATE: