Alte reactii ale noului proiect de modificare a Legii Audiovizualului
23
Marti, 24 Ianuarie 2006

( AdPlayers.ro ) Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Conventia Organizatiilor de Media si Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu protesteaza impotriva modului netransparent prin care Comisiile de Cultura, arte si mijloace de informare in masa din Senat si Camera Deputatilor au adoptat modificarile la Legea audiovizualului 504/2002, sustin cei trei semnatari ai unui comunicat de remis presei ieri.

Primul punct al protestului este legat de una dintre modificarile legii audiovizualului de reducere a timpului  de publicitate al televiziunii publice la 4 minute (de la 8 minute, cit prevede prezenta lege) si interzice televiziunii publice difuzarea de publicitate in prime time (in intervalul 18.00-23.00).  “O astfel de masura risca sa elimine singura sursa de finantare independenta politic a televiziunii publice, amplificand astfel dependenta acestei institutii de finantarile guvernamentale” , precizeaza semnatarii celor trei organizatii.

“Situatia este si mai periculoasa tinand cont de actualul context in care exista dezbateri si initiative legislative ce urmaresc tocmai asigurarea independentei serviciilor publice de radio si televiziune” , se mai arata in comunicatul de presa remis AdPlayers si AdPlayers.ro.

Conform sursei citate, proiectul de modificare a Legii audiovizualului a fost initiat de senatorul PNL Ion Mihai Dumitrescu in septembrie 2005, fara dezbatere publica si fara consultarea celor interesati, iar proiectul a trecut de Camera Deputatilor prin procedura aprobarii tacite si a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Senatului.

Proiectul a fost adoptat saptamana trecuta de Comisia de cultura, arte si mijloace de informare in masa a Senatului, mai precizeaza sursa citata, “fara sa se tina cont de prevederile Directivei Televiziunea fara Frontiere, document ce se afla momentan in curs de modificare, fiind supus unei dezbateri publice la nivel European”. 

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Conventia Organizatiilor de Media si Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu solicita Parlamentului sa nu adopte noul proiect de lege. In opinia acestora noul proiect “ameninta independenta serviciului public de televiziune, contravine directivelor internationale si a fost adoptat intr-o maniera total netransparenta, in dispretul organismelor autorizate, al societatii civile si al actorilor de pe piata” .

(Irina Toma , info@adplayers.ro )

PUBLICITATE: