Afacerea Mutu si noua atitudine Ursus de la Nationala
Joi, 25 Februarie 2010
 
Mutu in campania Ursus "O noua atitudine"

 ( AdPlayers.ro, de Octavian Pescaru )

Jurnalist si comentator sportiv din 1993, Octavian Pescaru (foto dreapta) este editorialist sport marketing la AdPlayers. Din 2007 este si managing partner la VLADO Sport Communication, companie de servicii in comunicare sport marketing unde, in ultimii 3 ani, are in portofoliu productii de televiziune difuzate la TVR, Realitatea Tv, filme de prezentare si documentare.

 Dupa saptamani de dezbateri furtunoase in care cuvantul sibutramina a devenit cunoscut si copiilor de-o schioapa, beneficiarul substantei cu pricina, Adrian Mutu, a intrat intr-un con de umbra. Se asteapta decizia instantelor italiene rastimp in care Mutu sta la cutie si trage nadejde ca duetul Becali, Ioan si Victor, plus avocatii, sa-l scoata basma curata sau macar sa obtina o pedeapsa cat mai mica. Pana la aflarea hotararii am pus mana pe abac si am socotit cine pierde si cine castiga de pe urma scandalului sibutramina.

In primul rand de pierdut pierde jucatorul. Pana sa inghita hapurile cu pricina Mutu avea un salariu de 2 milioane pe an, adica 232 de euro pe ora, o suma greu de imaginat pentru un muritor de rand si tocmai se pregatea sa ceara o marire a contractului pana la 4 milioane euro per sezon. Surse din anturajul jucatorului sustin insa ca marirea salariala pe care se intentionau s-o ceara Mutu si impresarii sai nu era decat o modalitate de a constrange clubul Fiorentina sa-i acorde transferul. Unde ? Surpriza ! La AC Milan, cu care impresarul Ioan Becali se afla deja in discutii. Pusa in fata solicitarii de marire a salariului, Fiorentina n-ar fi putut onora aceasta pretentie din motive de buget si atunci ar fi fost nevoita sa-i permita plecarea la Milano, evident pentru o suma consistenta, iar la AC Milan fotbalistul ar fi avut o leafa mai mare de 4 milioane per sezon cat ceruse la Fiorentina.

Tarasenia cu pastilele de slabit va duce foarte probabil la diminuarea salariului actual al lui Mutu si in cele din urma la indepartarea sa de la echipa. Financiar vorbind, clubul Fiorentina are de pierdut doar in ideea in care Mutu ar fi plecat la Milan. Italienii nu castigau o avere vanzand promotionale cu Mutu asa cum se intampla cu fotbalistii de la Real Madrid, Barcelona, Manchester United sau Liverpool unde promotionalele aduc venituri serioase cluburilor.

In cele din urma, indepartarea lui Mutu se va face evident printr-un transfer care va aduce o importanta injectie financiara clubului. In conditiile in care jucatorul are 31 de ani si se afla la al doilea scandal de genul asta, interesate de a-l inregimenta vor fi probabil numai cluburi din tarile arabe sau din spatiul ex-sovietic dispuse sa investeasca oricat in a-si asigura serviciile unor jucatori europeni de valoare dar ajunsi la final de cariera. De fapt asta ar putea fi in cele din urma salvarea lui Mutu, care mai are pe rol si procesul cu Chelsea care ii cere despagubiri de 17 milioane de euro pentru scandalul cocaina din 2005. Vin apoi la rand impresarii, fratii Ioan si Victor Becali, personaje cu o incarcatura aparte in fotbalul romanesc care rateaza un comision dolofan ce ar fi rezultat din marirea salariului lui Mutu. Dupa impresari urmeaza sponsorul echipei nationale.

Ursus a devenit sponsor al nationalei de fotbal in ianuarie 2009. La scurta vreme echipa rata calificarea la turneul final al Cupei Mondiale din Africa de Sud. Esecul a dus la schimbarea strategiei de asociere a sponsorului cu nationala si astfel s-a ajuns la “o noua atitudine”. Si de asta data insa Ursus a avut ghinion. Campania “nationala, o noua atitudine” are 4 personaje – Goian, Tamas, Marica si Mutu. In momentul de fata toti sunt departe de a fi jucatori de prim plan. Goian se bucura cand prinde banca de rezerve la Palermo, Tamas joaca in liga a doua din Anglia la West Bromwich, Marica e si el mai mult rezerva la Stuttgart iar Mutu, din nou Mutu, care este si personajul central al spotului, a fost depistat pozitiv, asta dupa ce Razvan Lucescu daduse de inteles ca oricum nu-l va mai convoca.

In aceste conditii, Ursus, care a batut palma cu FRF pe 6 milioane de euro pentru un parteneriat de 4 ani, practic nu prea mai are cu ce jucatori de prim plan sa se asocieze. Chivu, cel mai cerebral si exemplar jucator al acestei generatii, are contract de exclusivitate cu Bergenbier asa ca nu mai ramane decat Razvan Rat. Rat insa, desi a castigat Cupa Uefa cu Sahtiorul lui Lucescu, nu pare a fi in vizorul sponsorului nationalei, intrucat campionatul Ucrainei nu prezinta interes in Romania unde nici nu are vizibilitate. Si, oricum, doar cu el nu s-ar face primavara in aceasta negura in care cuiul lui Pepelea ramane pana la urma tot Mutu.

Din biografia autorului: Octavian Pescaru lucreaza in media din 1993. Pana in 1995 a fost prezentator stiri/redactor Radio Uniplus, redactor Ultimul Cuvant, realizator programe Radio 2M +, prezentator stiri Tele 7ABC.In perioada 1995 - martie 2007: Mediapro – reporter special Radio ProFm si Radio InfoPro; comentator sportiv ProTv si Sport.ro -post cu care mai olaboreazasi in prezent - editor text si voce,  producator, reporter.

In prezent este producator video independent (Productii de televiziune difuzate de TVR, Realitatea Tv, filme de prezentare, documentare); comentator sportiv ProTv, Sport.ro, Boom Sport. Consultant in media si servicii de relatii publice pentru Federatia Romana de Fotbal, Federatia Romana de Atletism, Distrigaz, Asitrans-Euroins, Fundatia Olimpica Romana, Dracula Holdem, echipajul romanesc inscris la raliul Lisabona-Dakar.

PREMII: Premiul pentru cel mai bun comentator al sporturilor de lupta primit in 2005 la Gala Premiilor Fight.ro. Premiul de excelenta Academia Catavencu pentru relatarile radiofonice realizate in timpul mineriadelor de la Costesti si Stoenesti in calitate de reporter special ProFm precum si pentru implicarea in cazul "generalul Lupu“ (1999).


PUBLICITATE: