SMS de la Bogdan Dumitrescu: “O lume care se face praf"
Vineri, 26 Iunie 2009

(AdPlayers.ro, Iulian Toma)

 In advertising din 1999, copywriter, apoi director de creatie in mai multe firme romanesti si multinationale - Saatchi & Saatchi, GMP Advertising, Grey Worldwide Romania sau United Projects - publicitarul Bogdan Dumitrescu a primit aprecieri pentru SMS, volumul sau de debut, atat de la colegi de breasla precum Florin Dumitrescu, Dragos Olteanu sau Razvan Exarhu, dar si de la Mircea Cartarescu, toti prezenti la evenimentul de lansare al cartii.

„Este o carte despre o lume care se face praf, care se dezintegreaza, despre eul nostru care se murdareste daca nu moare”, cam despre asta este cartea”, a afirmat Bogdan Dumitrescu, pentru AdPlayers, vorbind despre SMS, debutul sau literar, aparut de curand la Polirom.

SMS este o carte si despre publicitate, pentru ca Bogdan Dumitrescu lucreaza si in prezent in marketing si comunicare, o lume despre care autorul nu are deloc o viziune idilica: „Este o lume rea, dura, fara sentimente, fara suflet”.

„Daca SMS-ul meu poate sa-i serveasca unui om din marketing si publicitate atunci aceasta carte il poate ajuta sa se fereasca de iluziile acestei lumi care pot rani, si nu altfel”, explica el, ce anume ar putea gasi un om de comunicare in cartea sa.

Volumul scris de Bogdan Dumitrescu vorbeste despre multinationale, despre firma inchisoare, despre o lume in care un personaj al cartii vrea sa scrie un roman si ajunge sa ceara voie consiliului director al companiei in care lucreaza. In final, omul are voie sa scrie dar fara diacritice, iar creatia lui ajunge sa fie scrisa in acest fel.

„Niste realitati comune, despre o lume muribunda, fara suflet. Si daca as vrea ca ceva sa se intample dupa cartea mea, atunci acest lucru ar fi ca lumea as vrea sa aiba mai mult suflet”.

Mircea Cartarescu despre carte: „Reconstruirea realului de catre medii, advertising, film, cartoons, benzi desenate e deconspirata aici intr-un discret spirit elegiac. Exista in SMS pagini desavirsite, de o poezie autentica, dincolo de orice teza sau tematica impusa. Ele sint suficiente ca sa valideze un debut literar foarte interesant, intr-o zona in care putini prozatori din noul val s-au incumetat.”

Mai mult despre cum puteti intra in posesia SMS-ului scris de Bogdan Dumitrescu, pe blogul cartii mesajetext.blogspot.com, ori pe pagina cartii de pe site-ul Polirom.

Bogdan Dumitrescu s-a nascut la 15 aprilie 1968 in Onesti. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde a fost preparator (1995-1996) la Catedra de Literatura Comparata. Inainte de cariera in publicitate a lucrat in media, incepind din 1993, cand a fost redactor la radio Pro Fm si Total. A devenit mai apoi seful Biroului de Presa al Fundatiei Culturale Romane, redactor la TVR International, redactor sef la ProTV, referent de specialitate in Consiliul National al Audiovizualului. 

A publicat cronica de carte in Romania Literara, cronica de publicitate in Dilema, eseuri, proza in Romania Literara, Dilema, Dilemateca, Arc, Contemporanul, Contrapunct etc. Este autorul piesei Viata lui Max Ionescu, difuzata la Radio Romania Cultural in 2006. 

  

PUBLICITATE: