Jurnalism sau PR? Cu Romanita Oprea, Cristina Blanaru, Antonia Tucheac si Alina Galeriu
Joi, 17 Februarie 2011

 (AdPlayers, Iulian Toma) 

Anul trecut, fosta Business Standard, Antonia Tucheac (foto) parasea jurnalismul de marketing si comunicare pentru agentia de PR, V+ Communication, unde a lucrat pentru o perioada de cateva luni.  
A revenit in SMARK, in octombrie cand a fost si numita redactor sef. Astazi, Alina Galeriu, redactor la Iqads si SMARK pleaca in PR. Galeriu lucreaza in jurnalismul de marketing si comunicare din septembrie 2008, timp in care a scris in Iqads, iar din august 2009 inclusiv in SMARK.

Ex jurnalist la Mediafax, Cristina Blanaru este astazi si jurnalist si piarist. Lucreaza intr-o agentie PR, dar si la propriul blog. Romanita Oprea, fosta AdMaker, Iqads, Biz, si mai apoi Millenium, Campaign si Strategic,  a plecat pe cont propriu, tot in PR. Anca Rancea, fosta AdMaker, Iqads si Campaign, lucreaza si ea astazi in Relatii Publice. Este corporate PR la Leo Burnett. 

Jurnalistii de comunicare dispar in PR. Unii revin. Care este meseria cea mai buna?

Antonia Tucheac, fost si actual jurnalist, fost PR

„In PR am plecat, la scurt timp dupa inchiderea Business Standard. PR ul este prima varianta a unui jurnalist, iar V+O s-a miscat cu o oferta mai repede decat altii. M-am intors in jurnalism pentru placerea de a scrie. O poti alimenta ca freelancer, ca blogger, insa ca jurnalist simti adrenalina de a afla o informatie, de a te grabi sa o dai tu primul. M-am intors pentru satisfactia ca informatia este citita si, sper eu, inteleasa si apreciata”.

Astazi, Tucheac spune ca n-ar mai pleca niciodata in PR. De ce? „Nu pot sa spun ca nu imi place PR-ul. Insa dupa o scurta experienta, mi-am dat seama ca, dupa ani de presa, starea de multumire pe care mi-o ofera PR-ul nu ma caracterizeaza. Mi-a fost greu sa fiu in partea cealalta - nu ma pot simti bine in pielea unui piarist. Poate pentru ca imi doream foarte mult sa fac continut editorial”.

Alina Galeriu, fost jurnalist, viitor om de PR

Alina Galeriu de la Iqads si SMARK scria ieri cateva randuri de despartire de colaboratori, dupa o ora de inspiratie care nu mai venea.

„Dragii mei, Dupa doi ani si jumatate de scris articole, ma straduiesc de o ora sa scriu mailul de “la revedere”… ironic, nu?! Astazi este ultima mea zi la IQads si SMARK si vreau sa va multumesc tuturor pentru colaborare. Sper sa ne mai intalnim candva offline sau online si sa mai colaboram la fel de bine”


Galeriu pleaca in PR pentru „ceva nou” si pentru provocare. „Desi toata lumea o spune la plecare, pentru mine chiar este ceva nou, este o provocare. Si pentru ca mi se pare ca mi se potriveste".

"Pana la urma este un domeniu adiacent – nu ma indepartez atat de tare de breasla jurnalistilor, voi lucra in continuare cu ei. Iar daca gresesc, sunt sunt destul de tanara sa o iau din nou de la capat, desi sper sa nu fie cazul.”

Cristina Blanaru, fosta mediafax, acum PR la makesense.

Blanaru a lucrat la Mediafax intre 2002 si 2010, dupa care a trecut la 121 commmunications un scurt popas in 2010. Acum face PR in echipa makesense si jurnalism pe propriul blog de comunicare AdHugger (http://adhugger.net/) Nu spune ca nu se poate intoarce in jurnalism. „Am invatat ca niciodata nu poti sa spui niciodata”

„Am plecat din jurnalism la PR pentru ca sunt ambele fatete ale comunicarii. Si pentru ca jurnalismul nu mai era la fel de atractiv cum  era in trecut. Cel putin pentru mine.

„Diferenta este ca in jurnalism decideam si aveam eu controlul total. Ca om de PR trebuie sa gasesti ceva interesant in comunicat ca sa fie preluat”.

Romanita Oprea, fosta Biz, Campaign, acum freelancer

De departe una dintre cele mai mari despartiri din domeniu este a redactorului sef al fostei Campaign, Romanita Oprea (foto). Alucrat la AdMaker (2002),  Biz si Campaign 2003 – 2005, iqads 2005-2006, Biz si Campaign 2007 – 2009, iar din 2009 la Millenium Communications pentru o scurta perioada. Din 2010 este freelancer. 

„Pasiunea mea cea mai mare este si o sa ramana jurnalismul, pentru ca asta mi-a placut dintotdeauna. Nu am mai ramas in jurnalism atunci cand s-a inchis revista si, pentru ca pe partea de jurnalism de marketing si comunicare, nu se putea merge mai mult de atat. Incercarea cu strategic mi-a demonstrat ca pot sa pun la punct o echipa si un site acolo unde mi-am dorit. Dupa care am considerat ca am incheiat un capitol si incerc sa vad daca pot sa fac si PR tot la fel de bine”.

Cat timp are o colaboare in domeniu (la SMARK), Romanita Oprea nu considera ca s-a despartit inca de jurnalism. „Imi permite sa fiu conectata in continuare la industrie, si totodata aproape de pasiunea mea cea mai mare – aceea de a scrie”.

Crede ca atat jurnalismul cat si PR-ul au partile lor frumoase. „Fiecare dintre cele doua meserii are o parte placuta – libertatea de a te exprima ca jurnalist – analize pe domenii – poti sa te implici in anumite lucruri. Ca piarist e mult mai important strategic – poti sa simti ca ai contribuit la cresterea unui business. Ca poti sa iei decizii strategice mult mai importante si poti sa ajuti un business sa se dezvolte. Ca poti sa ajungi sa cunosti mult mai multe domenii de activitate in functie de clientii pe care ii ai, si de nevoile lor.”

Care este "cea mai ..." meserie intre jurnalism si PR? 


PUBLICITATE: