Lectia de comunicare individuala de la Inspectorat. Imagine cu filtru - fara filtru de Inspector ISJ Arad
Marti, 26 Septembrie 2017

Credit: SpecialArad.ro / facebook

Actualizare:18.00 Inspectoarea "cu filtru - fara filtru" a demisionat de la ISJ Arad. Anuntul a fost facut printr-un comunicat al Inspectoratului Scolar Judetean Arad.

adplayers. Iulian Toma

“Educatia aradeana e dusa, incepand cu acest an scolar, la un alt nivel” scrie SpecialArad.ro, aducand in fata cititorilor imaginea unei inspectoare din corpul profesoral ISJ Arad, din grila de personal de la institutia locala din curtea Ministerului Educatiei.

Imaginile publicate cu filtru si fara filtru foto de editorii site-ului de pe contul de facebook al doamnei inspectoare ar putea starni multe invidii printre actrite de film, dar cu siguranta multe cadre didactice ale scolii romanesti si-ar gasi lezata imaginea breslei profesorilor si formatorilor de tineri, din care face parte. 

Editorii Special Arad mai arata ca „In fisa postului, se stipuleaza ca doamna Varga va trebui sa asigure un mediu educational pacifist in randul elevilor, fara violenta, fara droguri, sa sprijine si indrume viata asociativa a elevilor (Consiliul Scolar al Elevilor, Consiliul Judetean al Elevilor), sa coordoneze activitatea directorilor palatelor si cluburilor copiilor, sa coordoneze programe de perfectionare pentru cadrele didactice din domeniul educatiei sau in domeniul specific de activitate, sa transmita directiilor de specialitate propuneri de imbunatatire a activitatii in teritoriu s.a.m.d”.

Inspector, Made in Romania

Desi poate parea nepotrivita pentru pozitia pe care o ocupa, problema imaginii inspectorului de la ISJ Arad este doar un efect al lipsei de preocupare a conducatorilor din Ministerul Educatiei de a introduce in programa scolara elemente de comunicare si conduita individuala in spatiul public, inclusiv online, nu doar la nivelul propriului corp profesional didactic ci si al intregii societati pana la politicienii slab pregatiti ai zilei.

Imaginea doamnei inspectoare este infinit mai putin pagubitoare societatii decat paguba in sine adusa de lipsa de strategie si program de comunicare a conducatorilor Ministerului Educatiei la nivelul intregului sistem de formare si educare. Intreaga societate este tot mai zguduita din temelii de comportamente cel putin nepotrivite statutului social individual sau profesional, de personaje prezente in spatiul public din dorinta de a acapara cote de piata populare. In spatiul public online, derapajele sunt tot mai evidente, pe fundalul deficientelor de autoreglementare in acest mediu.

Din pacate nu doamna inspectoare este cea nefireasca in spatiul public, ci incompetenta din Ministerul Educatiei de-a dreptul care, nici la 15 ani de retele sociale online, nu are o disciplina si nici un curs de comunicare / manual de imagine personala in spatiul public online al studentilor si viitorilor specialisti in varii domenii in care sunt pregatiti.

Acest lucru ar trebui sa porneasca chiar de la nivel prescolar, avand in vedere ca inclusiv elevii din ciclul prescolar au telefoane cu posibilitatea de a face public in orice moment orice situatie de viata, ori nu toti parintii cunosc sau competente sa isi verifice ori sa isi educe copiii in privinta comportamentului elevului in spatiul public, cat timp acesta se afla in scoala.

Comunicarea individuala, pe agenda publica a educatiei.

Tema adusa in spatiul public de doamna inspectoare de la ISJ Arad nu face decat sa nasca in societatea romaneasca "initiativa" dezbaterii publice a unei teme altada tabu pentru conducatorii zilei, multi dintre ei cu dificultati „la vedere” in comunicarea si comportamentul cuviincios in societate.

Si chiar daca varianta involuntara virala care intra pe usa dezbaterii nu este cea mai indicata, pentru ca aduce prejudicirii reale nu doar in domeniu profesional ci si in plan personal doamnei inspectoare, profesoara de la Arad aduce tot involuntar si greutatea cuvenit importanta a temei.

Cadrul didactic care a starnit valul, deloc de invidiat, din imaginea profesorului este cu mult mai decent decat multi dintre indecentii conducatori ai zilei, de 27 de ani incoace. De la evenimentele din decembrie 89, Romania a avut in frunte multi politiceni si chiar presedinti fosti profesori sau alte cadre didactice.

Cu toate ca am avut multi profesori la conducerea tarii, nimeni nu s-a facut remarcat intr-un proiect de educatie solid in privinta imaginii si comunicarii in  spatiul public a individului. Si asta se intampla in contextul intersectarii si influentarii tot mai mari a culturilor organizationale de catre valorile individuale dobandite, cum altfel, decat prin educatie.

Actualizare:18.00 Inspectoarea "cu filtru - fara filtru" a demisionat de la ISJ Arad. Anuntul a fost facut printr-un comunicat al Inspectoratului Scolar Judetean Arad.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR, 


PUBLICITATE: