„Exclusiv in Romania", la aproape 250 de episoade si 10 ani, la TVR 1.
Luni, 23 Octombrie 2023

„As pomeni, drept momeala pentru prietenii emisiunii, povestea observatorului de ursi de la Borzont (Harghita), unde vizitatorii pot privi ursii de la o jumatate de metru in siguranta totala. De asemenea, in vartejul diverselor dispute patriotarde ale multor tabere, o vizita la Centrul Memorial al Granicerilor Secui din Frumoasa (Harghita) va fi de folos prin abordarea stiintifica si neutra a istoriei", ne dezvaluie Marin Gabudean, producatorul emisiunii.

AdPlayers. info

Povestea observatorului de ursi de la Borzont (Harghita), premiere mondiale din Mica Roma (Blaj), Valea Doftanei si Brebu, cu tinerii lor pasionati de traditii populare, viata pilotilor SMURD si a salvamontistilor din Magura (Brasov), ugocenii si osenii din Satmar sau tatarii si turcii tulceni, pe toate si pe toti ii puteti descoperi alaturi de Cristian Tabara si echipa sa in noul sezon „Exlusiv in Romania", demarat duminica,  22 octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

Se impliesc 10 ani de la difuzarea primei editie „Exclusiv in Romania", emisiunea prezentata de Cristian Tabara la TVR 1 adunand aproape 250 de episoade, de fapt tot atatea recomandari calde ale echipei de realizatori pentru a descoperi unicatele, frumusetile si oamenii acestei tari.

„Exclusiv in Romania". Locul unde vizitatorii pot privi ursii de la o jumatate de metru in siguranta

Cu noi si interesante subiecte ne asteapta echipa si in noul sezon, cel cu numarul 21, al emisiunii „Exclusiv in Romania". „As pomeni, drept momeala pentru prietenii emisiunii, povestea observatorului de ursi de la Borzont (Harghita), unde vizitatorii pot privi ursii de la o jumatate de metru in siguranta totala. De asemenea, in vartejul diverselor dispute patriotarde ale multor tabere, o vizita la Centrul Memorial al Granicerilor Secui din Frumoasa (Harghita) va fi de folos prin abordarea stiintifica si neutra a istoriei", ne dezvaluie Marin Gabudean, producatorul emisiunii.

Cu siguranta, demna de atentia noastra va fi prezentarea in premiera mondiala a reconstituirii fidele a armurii de parada a imparatului Traian, purtata la Roma, la sarbatorirea cuceririi Daciei. „Armura este parte a unei remarcabile expozitii dedicate campaniei romane de cucerire a Daciei, organizata la Alba Iulia si care prezinta in detaliu viata unui soldat al unei legiuni romane", ne ofera Cristian Tabara mai multe amanunte si ne promite ca vom afla de unde vine supranumele de „Mica Roma" dat Blajului, pentru ca, „aproape de Alba este Blajul, locul unei alte premiere mondiale: la vremea numirii sale, episcopul greco-catolic Cristian Crisan era cel mai tanar episcop al Bisericii Catolice, iar acum este auxiliarul celui mai varstnic episcop catolic in viata, Preasfintitul Lucian Muresan".

Tot in noul sezon ajungem pe Valea Doftanei si la Brebu, unde vom fi impresionati sa cunoastem o comunitate extrem de activa, cu tineri care se impart eficient intre traditiile populare si platformele de socializare, dar si intre scoala si pasiunea pentru gastronomie sau dansurile populare. De buna voie si nesiliti de nimeni. Tot acolo, echipa va cauta presupusul mormant al fiicei lui Gingis Han si Crucea Domnitorului Carol I, ridicata in vremea cand regele era in cautarea unui loc pentru Castelul Peles.

Ei fac minuni in vietile montaniarzilor ghinionisti sau ale celor incostienti. Este vorba despre pilotii SMURD si salvamontistii de la Magura (Brasov), a caror existenta trepidanta o vom observa alaturi de echipa lui Cristian Tabara. Tot acolo, in Magura, povesti neasteptate despre scriitoarea britanica Arabella McIntyre-Brown, mutata in Romania din proprie initiativa.

„Ii vom cauta si pe ugocenii si osenii din Satmar, pe tatarii si turcii tulceni si pe cei care se ocupa de balaurul dobrogean. Si inca multe altele. Le vedeti si ne vedem in fiecare duminica la TVR 1, de la ora 17.00", mai adauga Cristian Tabara.

„Exclusiv in Romania" doua noi jurnaliste: Codruta Angelescu si Ilinca Ciobanu

In noul sezon se alatura echipei „Exclusiv in Romania" doua noi jurnaliste: Codruta Angelescu si Ilinca Ciobanu, care, prin notele personale in abordarile subiectelor, vor completa si vor improspata oferta de pana acum a emisiunii.

Observatorul de ursi din Borzont si alte unicate din centrul Romaniei, in primul episod „Exclusiv in Romania"

Prima editie a noului sezon „Exclusiv in Romania" incepe in mijlocul tarii, intre Miercurea Ciuc si Gheorgheni, mai exact in comuna Frumoasa, din judetul Harghita. 1000 de ani de istorie militara a secuilor pe teritoriul Transilvaniei sunt pusi in valoare intr-un exceptional muzeu bine documentat si echilibrat din punct de vedere istoric si al informatiilor prezentate. Aflam totul din vizita la Centrul Memorial al Granicerilor Secui.

Facem un popas si pe la Izvoru Muresului, unde se afla o minunata manastire ortodoxa cu hramul „Adormirea Maicii Domnului". Comunitatea celor 25 de maici, sub indrumarea maicii starete Miriam Oprea, tine candela aprinsa, straduindu-se sa impleteasca zilnic, rugaciunea cu ascultarea.

De la Izvoru Muresului, mai departe, ajungem la Lazarea, unde se gaseste castelul familiei Lazar. Sute de ani de istorie concentrata intr-un castel care, astazi, este si mai bine pus in valoare de catre mostenitori. Este vorba despre acel loc in care a locuit o perioada si principele transilvanean Gabriel Bethlem si unde s-au tinut, o vreme, Dietele celor 3 Scaune Secuiesti.

„Evident, vom gusta si vom afla retetele unor bucate traditionale secuiesti. De aceasta data, insa, renuntam la celebrul gulas secuiesc in favoarea unui preparat mai putin cunoscut, dar surprinzator.. intr-un han secuiesc din Borzont", ne asigura producatorul emisiunii.

Organizat impecabil de Egyed Zsolt si nascut din dorinta de a tine ursii departe de comunitatile locuite de oameni, Observatorul de usi de la Borzont a devenit un punct de atractie turistica de-a dreptul planetara. Turisti din toata lumea vin aici sa vada ursii in mediul lor natural, iar alaturi de echipa emisiunii vizitam si noi Observatorul de usi de la Borzont. Duminica, 22 octombrie, de la ora 17.00, pe TVR 1, cand incepe noul sezon „Exclusiv in Romania".

Mai mult in Media, TV,


PUBLICITATE: