CNA si ARCA saluta adoptarea ordonantei de modificare a Legii Audiovizualului
Miercuri, 26 Noiembrie 2008
(AdPlayers.ro, Iulian Toma)

CNA si ARCA saluta adoptarea Ordonantei de Urgenta de modificare a legii audiovizualului. Proiectul a fost elaborat si initiat de CNA impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor, cu consultarea reprezentantilor principalelor posturi de televiziune, ai societatii civile si a fost supus dezbaterii publice, inca din luna februarie.

Potrivit CNA, prin aceasta Ordonanta de Urgenta, Romania implementeaza Directiva Serviciile Media Audiovizuale, adoptata de Uniunea Europeana in decembrie 2007. Actul normativ emis de guvern, in acord cu directiva UE, relaxeaza normele privind regimul publicitatii, fara a depasi limita celor 12 minute pe ora, existenta si in prezent. In acest fel, posturile vor putea sa produca sau sa achizitioneze programe de mai buna calitate si sa  obtina resursele necesare pentru trecerea la televizunea digitala.

Ordonanta de Urgenta asigura un nivel adecvat de protectie a minorilor, precum si a demnitatii umane. De asemenea, actul normativ faciliteaza dreptul persoanelor cu handicap si varstnicilor de a beneficia de servicii audiovizuale accesibile acestora. Totodata, Ordonanta de Urgenta stabileste cadrul legal pentru trecerea la televiziunea digitala, care trebuie finalizata, conform Deciziei Comisiei Europene, pana la 1 ianuarie 2012.

Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale,  asociatia televiziunilor si radiourilor din Romania, spune ca meritul elaborarii acestor reglementari  revine Ministerului Culturii si Cultelor si Consiliului National al Audiovizualului, care au colaborat in cadrul unui proces ce a inclus si consultari cu reprezentantii televiziunilor si ai societatii civile.


PUBLICITATE: