Bataie intre fosti colegi pe 6 Milioane EURO publicitate nationala in presa locala
Vineri, 28 Mai 2010

FOTO: Alin Alecu, Customer Relationship Manager,Arbomedia (Stanga); Silviu Ispas, fondator Midas Media (dreapta)
 (AdPlayers, Iulian Toma)

Anul trecut presa locala a inghitit publicitate neta de aproximativ 6 Milioane EUR. Cam atat poate fi aproximata piata de publicitate nationala pentru presa locala, intr-o estimare AdPlayers care porneste de la 15 milioane EUR, in baza tarifelor Lista (Rate Card) dintr-o cercetare Arbomedia. Regia mai spune ca din cei 60 Milioane lei la Rate Card cat este publicitatea nationala in publicatii locale, mai bine de jumatate (53,2%) a fost administrata de Arbomedia.

Cum va fi acest an in presa locala? Alin ALECU (foto stanga ), Customer Relationship Manager la Arbomedia nu este foarte optimist: „Speranta noastra este ca 2010 sa fie la nivelul lui 2009. Ultimele luni ne arata o evolutie buna pentru acest an. Depinde insa foarte mult de ceea ce se intampla in plan economic. Sansa mediului de afaceri este ca Guvernul sa nu creasca taxele si impozitele. Altfel va fi un an greu”.

Presa locala reprezentata de Arbomedia si Midas Media

Altadata colegi, Alin Alecu este astazi concurent cu Silviu Ispas (foto dreapta), fostul sef de la Arbomedia, care a fondat regia Midas Media. Daca pana mai ieri, piata de media locala era aproape monopolizata de reprezentarea regiei Arbomedia, noua Midas Media intra si ea in competitie pe presa locala cu 15 publicatii locale, comparativ cu cele 36 promovate de Arbomedia.

Midas Media incepe listarea localelor chiar cu un ziar distribuit in Bucuresti, cotidianul gratuit Ring, la care adauga la titlurile locale si editiile gratuite de timp liber Sapte Seri din Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj, Sibiu, Tg Mures, Craiova, Pitesti, Piatra Neamt si Bacau, Hunedoara, Alba, Oradea, Iasi, Constanta.

Batalia la cutite a ajus sa faca dintr-un titlu reprezentat pana mai ieri de Arbomedia, un titlu reprezentat de de Midas Media. S-a ajuns astfel ca in multe dintre cazuri Arbomedia sa gaseasca o alternativa la publicatiile reprezentate anterior, si sapte judete din tara sa fie reprezentate de ambele regii.

Doua regii pe judet
Este si cazul judetului Vrancea, cu Ziarul de Vrancea aflat in portofoliul Arbomedia, si Monitorul de Vrancea de la Midas Media. Deasemenea, piata din Suceava  o puteti gasi atat la Arbomedia (Obiectiv de suceava), cat si de Midas Media ( Monitorul de Suceava ). Tot in Moldova, Vaslui, este reprezentat la randul sau de ambele regii cu Vremea Noua (Arbomedia ) si Obiectiv Vaslui (Midas Media).

La Arbomedia gasiti audienta din Ialomita si Calarasi cu Impact de Ialomita, Calarasi si Giurgiu, in timp ce la Midas puteti comanda o macheta in aceleasi judete prin Semnal de Ialomita si Calarasi. Judetul Prahova este reprezentat atat de Arbomedia (Republicanul), cat si de Midas Media ( Semnal de Prahova). Satu Mare este reprezentat de ambele regii cu Gazeta de Nord-Vest ( prin Arbomedia) si Informatia Zilei ( prin Midas Media).

Exista si judete privilegiate cu cate doua sau chiar trei publicatii reprezentate de o singura regie. Astfel, la Arbomedia puteti gasi cate doua publicatii in Mehedinti, Salaj, Sibiu sau Timis, in timp ce la Midas Media, judetul Mures este reprezentat de trei publicatii.

Justificat sau nu de cascavalul de 6 Milioane de euro cat ar reprezenta publicitatea nationala in presa locala, razboiul incins intre cele doua regii arata ca pe vremuri de criza titlurile locale sunt cu siguranta un camp de diferentiere intre cele doua regii. Cat si ce publicatiile locale vor inghiti felii din acest cascaval,  ramane de vazut. Ambele regii anunta dezvoltarea portofoliului in presa scrisa, dar perspectivele economice nu sunt mai bune decat anul trecut.

Portofoliile Arbomedia versus Midas Media (sursa: regiile)

Portofoliul de publicatii locale ARBOMEDIA:

Arad Glasul Aradului

Arges TOP

Bacau Ziarul de Bacau

Bihor Crisana

Botosani Monitorul de Botosani

Brasov Monitorul Expres

Braila Obiectiv Vocea Brailei

Cluj monitorulcj.ro

Cluj Monitorul Judetului Cluj-Ziarul Popular

Constanta Observator de Constanta

Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti Gazeta de Sud

Galati Viata Libera

Gorj Impact in Gorj

Hunedoara Replica

Harghita Hargita Népe

Ialomita, Calarasi, Giurgiu Impact de Ialomita, Calarasi si Giurgiu

Iasi Ziarul de Iasi

Mehedinti Informatia de Severin

Mehedinti Mehedinteanul

Neamt Monitorul de Neamt & Roman

Olt Gazeta de Olt

Prahova Republicanul

Satu Mare Gazeta de Nord-Vest

Salaj Salajeanul

Salaj Magazin Salajan

Sibiu Tribuna Sibiu

Sibiu Monitorul de Medias

Suceava Obiectiv de Suceava

Teleorman Gazeta de Teleorman

Timis Renasterea Banateana

Timis Publivest

Tulcea Acum in Delta Dunarii

Valcea Curierul de Ramnic

Vaslui Vremea Noua

Vrancea  Ziarul de Vrancea

Focus Mures, Harghita, Covasna, Bihor, Satu Mare Új Magyar Szó


Portofoliul de publicatii locale Midas Media

RING - Cotidian gratuit cu distributie in Bucuresti.

Buzau: Semnal de Buzau

Dambovita: Semnal de Dambovita

Ialomita si Calarasi: Semnal de Ialomita si Calarasi

 

Ilfov si Giurgiu: Semnal de Ilfov si Giurgiu 

Maramures, Informatia Zilei Maramures

Mures, Zi de Zi

Mures, Ziarul de Mures

Mures: Fitzuik

Prahova: Semnal de Prahova

Satu Mare, Informatia Zilei

Suceava, Monitorul de Suceava

Vrancea, Monitorul de Vrancea

Vaslui, Obiectiv de Vaslui

Transilvania: Transilvania Business- Saptamanal de Business cu distributie in Transilvania

PUBLICITATE: