57 Milioane EUR, piata de publicitate online in 2018. Video - cea mai mare crestere: 67%
Vineri, 19 Iulie 2019

 

Credit: Romanian Online Advertising Study (ROADS) / IAB Romania

Potrivit datelor celei mai recente cercetari - Romanian Online Advertising Study ( ROADS ), elaborat de IAB Romania in colaborare cu PWC Romania, Programmaticul si Mobile isi aloca tot mai mult din bugete. Pe intreg anul 2018, Display Embedded, Social Media si Video raman cele mai importante formate: 76% din piata.

AdPlayers. Info

Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani ai publicitatii online din Romania, inregistrand o crestere de 22% fata de anul anterior si o valoare de 271,8 mil lei, depasind, pentru prima data suma de 50 mil Eur (aprox 57 Mil Eur), potrivit datelor celei mai recente cercetari - Romanian Online Advertising Study ( ROADS ), elaborat de IAB Romania in colaborare cu PWC Romania.

Semestrul al doilea al anului 2018 este cel mai bun semestru, ca valoare, din ultimii 10 ani, inregistrand cea mai mare valoare de pana acum (peste 155 mil lei) si o crestere solida de 33% fata de semestrul anterior (H1-18) si 19% fata de aceeasi perioada din 2017 (H2-17). Noiembrie si decembrie au fost cele mai bune luni, inregistrand pentru prima data bugete peste pragul de 30 milioane lei.

Romania, crestere peste media europeana de 13,9% 


Credit: Romanian Online Advertising Study (ROADS) / IAB Romania

Comparativ cu piata Europeana, Romania a inregistrat o crestere peste media de 13,9% (raportat la Euro), contribuind, alaturi de alte piete din CEE (Ucraina, Belarus, Cehia, Serbia, Croatia) la cresterea constanta a pietei la nivelul continentului. (cf studiului ADEX al IAB Europe).

In ceea ce proveste formatele, in semestrul al doilea al anului 2018, formatele Display Embedded (incadrate in continut sau neintruzive) raman de departe cel mai utilizat mod de a face reclama (32%), alaturi de formatele de Display Social Media (21%) si Display Video (15%).

Mai mult, Display Embedded inregistreaza in H2-18 un volum semnificativ mai mare fata de semestrele anterioare (67% fata de H1-18 si 45% fata de H2-17). Social Media si Video inregistreaza bugete in crestere de la un semestru la altul (de-a lungul perioadei de referinta 2017-2018) cu 5% si respectiv 28% fata de H1-18.

Pe intreg anul 2018, Display Embedded, Social Media si Video raman cele mai importante formate (in aceeasi ordine ca in 2017). Acestea au raportat cresteri semnificative fata de anul anterior (ca valoare absoluta si ca procent in Total Revenue) si cumuleaza 76% din volumul total al pietei (fata de 60% in 2017). Cea mai mare crestere este inregistrata de Video (67%), reflectand si tendintele la nivel European in ceea ce priveste acest format.

In semestrul al doilea, Mobile raporteaza rate de crestere semestriale mai mari decat Desktop si reprezinta 55% din totalul bugetelor investite. Per ansamblul anului 2018, Mobile inregistreaza o crestere de 35% (fata de 2017) si depaseste Desktop. Aceasta tendinta este inregistrata si la nivel European.

Programmatic: 21% din piata

Per total, publicitatea in regim Programmatic reprezinta 21% din volumul total al pietei.

Industriile cele mai bine reprezentate la nivel de bugete raman Telecom, Finante si Cosmetice - atat la nivel anual cat si semestrial.

Valoarea totala raportata in studiul ROADS este calculata pe baza cifrelor facturate de catre participanti - atat site-uri si publisheri locali cat si agentii media (raportand ceea ce factureaza atat in retele internationale cat si in alte site-uri locale decat cele care participa independent).

Romanian Online Advertising Study

Romanian Online Advertising Study ( ROADS ) reprezinta studiul cel mai important pentru industria locala de advertising online din Romania, analizand piata in functie de trei criterii principale: formatele de publicitate folosite, categoriile de advertiseri care au utilizat publicitatea pe Internet si lunile din fiecare semestru pentru determinarea sezonalitatii.

Realizat incepand cu anul 2008, ROADS ofera date relevante despre incasarile nete provenite din publicitate online si contorizeaza atat datele furnizate de catre publisheri care vand direct din propriul portofoliu de site-uri, cat pe si cele furnizate de catre regii si/sau agentii media - pe alte canale decat cele deja incluse in studiu. Cifrele nu includ costuri de productie. Incepand cu aceasta editie (H1-17), platformele si formatele au fost redefinite pentru a evidentia mai corect/exact realitatile din piata de online advertising. Comparatiile corecte (in privinta platformelor si formatelor) pot fi facute incepand cu urmatoarea editie.

Raportul complet, care include - printre altele - cifrele detaliate, grafice de sezonalitate, tabelele complete si rate de crestere pe mai multi ani, este disponibil gratuit EXCLUSIV membrilor asociatiei IAB Romania (cu cotizatia la zi), impreuna cu raportul similar la nivel european realizat de catre IAB Europe (ADEX), asociatia europeana in care IAB Romania este membru fondator. Companiile care nu sunt inca membre IAB pot achizitiona acest raport si sunt invitate sa contacteze IAB Romania.

Interactive Advertising Bureau Romania (IAB Romania) este asociatia industriei de marketing si publicitate interactiva din Romania si membru fondator, in 2008, al retelei IAB Europe (www.iabeurope.eu). Prezenta in Romania din 2006, reuneste cele mai importante agentii de publicitate (media si digitale), regii de media, publisheri autohtoni si companii prestatoare de servicii dedicate industriei de publicitate interactiva – online, mobile si alte canale interactive.

IAB Romania este o asociatie profesionala, fara scop lucrativ, neguvernamentala, apolitica si autonoma, care are ca scop sa protejeze si sa promoveze interesele profesionale si investitiile realizate pe piata de publicitate interactiva din Romania, sa elaboreze standarde ale industriei, sa creeze si sa intretina un cadru optim pentru autoreglementare si sa coordoneze eforturi de industrie pentru cresterea acestei piete.

Mai mult in Digital, Interactive, Cercetare, 


PUBLICITATE: