50 Milioane clienti Nokia vad McDonald’s, Continental si Ramada pe hartile mobile gratuite
Joi, 18 Februarie 2010

FOTO: Roadvertising ( roadvertising.org )

 (AdPlayers.ro, Iulian Toma)

50 Milioane clienti Nokia au de curand acces direct pe hartile mobile la restaurantele McDonald’s din Europa, prin hartile Navteq instalate pe diverse tipuri de navigatoare. Bogdan Zaman, Managing Partner la Roadvertising, companie specializata in servicii de marketing si comunicare digitala pe hartile navigatoarelor mobile bazate pe tehnologia Navteq, sustine ca impactul tehnologiei face ca oamenii de marketing sa ia serios in considerare astfel de tehnologii devenite tot mai mult si suport de servicii  de comunicare.

Roadvertising a batut palma deja pentru marketing digital pe hartile Navteq cu McDonalds pentru mai multe tari din Europa Centrala si de Est, chiar daca Romania se lasa inca asteptata. „Am semnat cu McDonalds in Cehia, Slovacia, si Polonia, cu Baumax prin Mediacom, in Austria, si suntem in discutii avansate cu Cosmote pentru prezenta retelelor de magazine Germanos si Cosmote pe hartile digitale furnizate de Navteq”.

McDonald’s, Cosmote sau Baumax nu sunt singurii interesati. Reteaua Continental Hotels cu 50 de locatii, Farmaciile Dona –de aproximativ 140 de astfel de unitati, lanturile de hoteluri Ramada Bega Group si Danubius Hotels sunt alti actori ai marketingului care au semnat deja cu  Roadvertising pentru hartile digitale mobile.


Harta digitala, gratuit la Nokia

Prezent de 19  ani in piata de media si publicitate, ceea ce spue si face astazi Bogdan Zaman, nu poate fi trecut cu vederea. „Din ianuarie 2010, Nokia a lansat navigare gratuita pe hartile pe care le include gratuit in telefoanele mobile vandute”, spune Zaman. Lansata in urma cu aproximativ 3 saptamani, tehnologia Ovimap  de la Nokia lucreaza cu astfel de harti digitale.

Fondatorul Roadvertising a fost director de media la McCann Erickson 10 ani. El spune ca omul este practic tot timpul in miscare, iar acoperirea este garantata: „Telefonul mobil este tot timpul cu tine, iar hartile digitale iti spun in permanenta pe ce strada te afli, indiferent daca esti la Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Munchen", subliniaza el.

Daca pana in prezent vorbeam doar de navigatoare pe automobile si taxi-uri, decizia Nokia de a oferi la liber harti pe telefoane mobile face ca valul cresterii acestor instrumente sa capete dimensiuni exponentiale. Curentul a ajuns la scara telefoniei mobile, asa ca nu trebuie sa mai cauti o banca, hotel sau benzinarie pe internet, ci direct pe harta digitala pe care o ai in  buzunar.

Doar in Europa producatorul aproximeaza la peste 50 de milioane de telefoane care au instalate  aceasta aplicatie, iar estimarile sunt ca piata se va dubla in urmatoarea perioada. „Numai in ultimele 2 saptamani, telefoanele care nu aveau instalata aplicatia, au descarcat-o deja gratuit de peste 1,4 Milioane de ori. Cifra se adauga la cele peste 50 Milioane de telefoane deja existente, pentru care tehnologia este deja disponibila”.

iPhone mareste acoperirea

Conform afirmatiilor lui Zaman, un smartphone la fel de cunoscut, iPhone, utilizeaza deasemenea aplicatii care folosesc harti digitale de la Navteq. Este un alt motiv pentru care managerul Roadvertising estimeaza ca piata este intr-o creste semnificativa in ultima perioada. Iar lucrurile nu se opresc aici. „La cererea clientilor, o propunere a noastra vizeaza includerea unor butoane de promotii pentru locatiile care ofera diverse programe de fidelizare ale locatiilor de business inscrise in astfel de hartile mobile”, adauga Zaman.

Cat costa intrarea in hartile digitale? "Indiferent daca ele sunt prezente pe masini sau de curand pe tehnologia telefoanelor mobile, in functie numarul de locatii de business inscrise in sistem preturile sunt de 200-300 eur pe an, insa un lant de hoteluri poate sa ajunga si la sub 40 de euro, pe locatie”, explica Zaman. Practic, cateva zeci de locatii ale unui business din Bucuresti sau Romania pot sa insemne maxim cateva mii de dolari, pret in care oricine intra pe o astfel de harta descopera usor si banca de care are nevoie, chiar daca nu cunoaste zona sau adresa in care a ajuns cu masina sau cu mobilul.

Categoriile de produse si servicii prezente in hartile Navteq sunt peste 70. Printre cele mai interesate de includerea afacerii pe astfel de mijloace mobile de orientare sunt afacerile cu mai multe puncte de distributie: banci, hoteluri, benzinarii restaurante si magazine. Practic orice face subiectul vanzarii prin mai multe unitati de business, este un client implicit al identificarii acestor locatii pe hartile mobile.

Promotii pe hartile mobile? Nicio problema. Location Point Advertising (LPA) este aplicatia de promotii prin hartile navigatorarelor bazate pe o astfel de tehnologie. Prin acest instrument, Roadvertising spune ca include clientul in promotii pentru orice locatie de business inscrisa in sistem.

Cu alte cuvinte, primesti promotii pe Navigator la orice restaurant, hotel, benzinarie sau magazine: Ai cumparat un meniu, sau ai facut un plin la benzinarie si primeste produse sau servicii doar in reteaua inscrisa in hartile digitale de la Navteq. Si asta este numai inceputul nebuniei hartilor digitale care au atins acoperire gratuita acum pe telefoanele mobile.

Mai mult despre cum puneti afacerea pe harta digitala mobila, drum bun pe roadvertising.

PUBLICITATE: