141 de restaurante si localuri POP din sase orase autohtone, in ghidul Gault & Millau Romania 2018
Miercuri, 16 Mai 2018


141 de restaurante si localuri POP din 6 orase in ghidul Gault & Millau Romania 2018

80% dintre entitatile din turism considera gastronomia important in alegerea destinatiilor de calatorie

adplayers.info

S-a lansat ghidul Gault&Millau Romania 2018, cu 141 de restaurante si localuri POP din 6 orase (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Brasov, Sibiu). In premiera, restaurantele din Romania au primit note si bonete, iar clasamentul astfel rezultat le conecteaza si le face vizibile in gastronomia internationala.

Evenimentul a avut loc in cadrul galei Gault&Millau, care a avut loc pe 14 mai, in care bucatarul-sef Alexandru Petricean (restaurantul Maize, Bucuresti) obtine nota maxima in primul ghid din Romania : 15 puncte si 3 bonete.

Alexandru Petricean s-a format in echipele unor restaurante de top, alaturi de chefi recunoscuti global. Frantzén (Stockholm, Suedia), Central (Lima, Peru) sau Noma (Copenhaga, Danemarca) reprezinta doar cateva dintre bucatariile unde Alexandru a lucrat si a explorat, asimiland nu doar tehnici, ci si perspective diferite.

In prezent, Petricean isi aplica propria viziune zi de zi alaturi de echipa lui in restaurantul Maize. Filozofia sa se concentreaza pe combinarea elementelor traditionale cu tehnici inovatoare, plasand produsul local de ferma in centrul activitatii. Rezultatul este un meniu creativ, memorabil, care se schimba in functie de ingredientele de sezon, relevant pentru dezvoltarea Noii bucatarii romanesti.

80% din entitatile in turism considera gastronomia importanta in alegerea destinatiilor de calatorie

„Vad investitia in proiectul Gault&Millau in primul rand ca pe o investitie in Romania. Un studiu recent realizat de World Tourism Organization arata ca 80% dintre entitatile implicate in turism la nivel global considera gastronomia ca fiind un factor important in alegerea unei destinatii pentru o calatorie declara Alexandre Almajeanu, fondator Gault&Millau Romania. „Este clar ca Romania isi descopera inca potentialul gastronomic, iar Gault&Millau este un partener care va sustine dezvoltarea in aceasta directie”.

Raluca Hritcu si Stefan Mortici, co-CEOs Gault&Millau Romania: „Aceasta prima editie a ghidului Gault&Millau in Romania este o reflectare a ceea ce suntem si a ceea ce ne propunem sa facem in Romania – parteneri pentru bucatari. Vrem sa-i descoperim, sa le recunoastem meritele si sa-i sprijinim sa se dezvolte. Evaluarea restaurantelor s-a facut cu responsabilitate si respect fata de eforturile si pasiunea oamenilor care lucreaza in aceasta industrie. Notarea restaurantelor a luat in calcul calitatea ingredientelor, tehnicile utilizate si propunerea chefului, viziunea acestuia asupra meniului. Am fost inspirati la fiecare pas facut de spiritul fondatorilor, jurnalistii Christian Millau si Henri Gault, de simtul lor exact, curios, constructiv, iar lansarea ghidului este doar primul dintre proiectele pe care le vom lansa in acest an”.

Gault&Millau este primul ghid international gastronomic care intra pe piata romaneasca.  Prima editie a fost publicata in Franta acum 50 de ani de doi jurnalisti pasionati - Henri Gault si Christian Millau - s-au facut cunoscuti prin sustinerea reprezentantilor noii bucatarii franceze precum Paul Bocuse sau fratii TroisGros. In timp, ghidul a cunoscut un success international, Gault&Millau fiind acum prezent in peste 30 de tari si 6 continente. In Romania, Gault&Millau isi propune explorarea bucatariei locale prin evaluarea calitatii, creativitatii si autenticitatii descoperite in restaurantele locale.

Premiile Gault&Millau 2018

In cadrul galei Gault&Millau, s-au acordat premii pentru sapte categorii relevante pentru piata locala de restaurante.

Bucatarul-sef al Anului 2018

Nominalizati: Sorin MIFTODE: Le Bistrot Français (Bucuresti); Alexandru PETRICEAN: Maize (Bucuresti); Paul OPPENKAMP: the ARTIST (Bucuresti)

Castigator: Alexandru PETRICEAN, Maize (Bucuresti)

Bucatarul-sef al anului sau Chef of the Year este marele premiu Gault&Millau, in fiecare din tarile in care apare ghidul. Pentru a castiga acest prestigios premiu, bucatarii trebuie sa fie la nivelul cel mai bun al carierei lor, sa demonstreze originalitate in abordare, sa creeze farfurii memorabile, cu personalitate. Premiul este acordat bucatarului care coordoneaza bucataria restaurantului cu cea mai mare nota din editia respectiva. De asemenea, premiul poate fi acordat o singura data la zece ani aceleiasi persoane.

Marii bucatari de maine

Nominalizati : Roland SUCIU, Baracca (Cluj); Alexandru IACOB, Kane (Bucuresti); Daniel PALICI: La Vinuri (Bucuresti)

Castigator : Alexandru IACOB, Kane (Bucuresti)

Marii bucatari de maine sunt chefi in plina ascensiune, care sunt foarte aproape de momentul de varf al carierei lor. Cheful castigator trebuie sa aiba mai putin de 38 de ani, iar premiul i se acorda o singura data in cariera.

Tanarul bucatar al anului

Nominalizat si castigator: Thomas PARNAUD, La Cave de Bucarest

Pentru a se califica la acest premiu, tinerii bucatari trebuie sa demonstreze talent si viziune in formare, sa obtina o nota intre 11 si 13 si sa aiba sub 35 de ani.

Premiul pentru servicii: Cel mai bun sef de sala | Maitre d’hôtel

Nominalizati: Adrian ENE, Casa di David (Bucuresti); Ciprian BOCIOACA, La Vinuri (Bucuresti), Marius DANCIU, Privo (Targu-Mures)

Castigator: Ciprian BOCIOACA, La Vinuri (Bucuresti)

Criteriile acestei categorii sunt: o primire profesionista in restaurant, cunoasterea meniului, detalierea viziunii chefului la nivel de prezentare a farfuriilor, a ingredientelor si tehnicilor utilizate, rapiditatea serviciului, adaptarea la client.

Terroir | colaborare cu producatorii locali

Nominalizati: Alexandru DUMITRU, Atra (Valea Doftanei), Oana COANTA, chef si manager, Bistro de l’Arte (Brasov), Ioan Bebeselea, Syndicat Gourmet (Sibiu)

Castigator: Alexandru DUMITRU, Atra (Valea Doftanei)

Acesta este un premiu special, care afirma implicarea Gault&Millau in sustinerea legaturii dintre bucatari si producatorii locali, incurajand astfel trendul de farm to table si utilizarea unor ingrediente sezoniere, de calitate.

Adrian Hadean a primit premiul pentru educatie in gastronomie, pentru campanii precum Eat This, Scoala de Bucatari si Farfurii Curate.

Enotek, Paine si Vin, precum si Raionul de Peste au reprezentat selectia de localuri POP Gault&Millau Romania pentru 2018.

Mai mult in Media,

PUBLICITATE: