"Joaca s-a terminat. Acum suntem la un alt nivel" Lorinczi Andrei Darius, 17 ani, din echipa de robotica a Romaniei la FIRST Global Competition, Mexic 2018
Vineri, 20 Iulie 2018
 

Credit: RomanianRoboticsFIRST Global Competition 

adplayers.info

Intre 15-18 august, o echipa romaneasca de robotica va reprezenta Romania la una dintre cele mai prestigioase competitii de robotica din lume – FIRST Global Competition din Mexic 2018. Competitia se va desfasura la Arena Ciudad de Mexico, iar tema propusa de organizatori o reprezinta “Energy Impact”.

Participantii vor explora impactul pe care il au diversele surse de energie, precum si felul in care acestea pot deveni mai sustenabile. De la combustibilii fosili utilizati in mod obisnuit, la resursele ecologice, cum ar fi energia solara si cea eoliana, energia este un subiect inepuizabil ce trebuie analizat din toate perspectivele.

FIRST Global Competition din Mexic reuneste participanti din peste 175 de tari din toata lumea, cu varse cuprinse intre 14 – 18 ani. Scopul lor comun este acela de a-si spori cunostintele despre stiinta, tehnologie, inginerie si matematica, astfel incat sa devina urmatoarea generatie de lideri stiintifici care va lucra la rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme ale lumii, de la securitatea alimentara si accesul la apa curata, la descoperirea unor medicamente mai bune si mai eficiente, la asigurarea securitatii cibernetice.

Echipei RobotX Hunedoara (formate din Virtan Razvan Nicolae, Cuntan Andrei Danut, Cindea Radu Mihai, Budiul Cristian Carol, Lörinczi Andrei Darius)  i se vor alatura in Mexic inca doi membri care nu fac parte din echipa originala RobotX, si anume: Cristian Vlasceanu, mentor non-tehnic, care a participat si anul trecut la competitia din Washington, precum si elevul Andrei Preda, de la Liceul Teoretic International de Informatica (ICHB), care vine la randul lui cu o experienta impresionanta in aceasta echipa, gratie multiplelor competitii la care a participat pana acum si a multiplelor premii castigate.

Lorinczi Andrei Darius, 17 ani, Colegiul National de Informatica "Traian Lalescu" Hunedoara, despre competitie, pentru adplayers:

adplayers. De la pasiune la robotica de performanta. Cum ai descrie acest traseu?

Lorinczi Andrei Darius: Un drum frumos pe care nu l-am "simtit" ca pe o schimbare pe parcurs, dar acum uitandu-ma in urma, foarte multe lucruri s-au schimbat si cred ca alaturi de colegii mei am reusit sa intelegem toti ca toata "joaca" s-a terminat si ca acum suntem la un alt nivel.

adplayers: Cu ce ganduri pleci la competitia din Mexic?

Lorinczi Andrei Darius: Cu gandul de a castiga atat pentru tara noastra cat si pentru mine, pentru colegii mei, pentru toata munca depusa ani de zile. Este o adevarata onoare sa reprezint Romania la aceasta competitie si desigur pe langa acest castig plec cu speranta ca prin intermediul nostru tinerii din Romania sa fie mai motivati si inspirati sa-si urmeze visul siii.. de ce nu sa creeze roboti pentru un viitor mai bun.

adplayers: Cum te pregatesti pana atunci?

Lorinczi Andrei Darius: Zilnic ne pregatim cu antrenamente in teren pentru a deveni mai eficienti, pentru a gasi erorile si a le fixa. De asemenea, ne pregatim prin testarea a noi sisteme incercand mereu solutii care par eficiente, dar am aflat din experientele anterioare ca aparentele pot insela.

adplayers: Cum iti petreci vacanta de vara, in afara de pregatirea pentru competitia din Mexic? Ce alte preocupari ai?

Lorinczi Andrei Darius: Nu prea ma intereseaza in acest moment distractia sau alte teme. Urmaresc mereu celelalte echipe, incerc sa vin cu idei, sa mai gandesc un plan... totul deja fiind conturat. O alta tema importanta este caietul tehnic al robotului care la fel ca si relatiile media nu se fac singure.

adplayers: Ce-ti doresti sa faci pe viitor?

Lorinczi Andrei Darius: Sigur ceva in domeniul IT sau robotica, nu neaparat roboti, dar robotii reprezinta si o chestie practica, o realizare efectiva pe care un om de rand o poate simti ca o influentare in viata sa. Altfel, mi-ar place sa urmez si o cariera de tip FIRST, poate sa lucrez la dezvoltarea resurselor de programare sau cine stie..etc.., competitia aceasta este minunata si mi-a dezvoltat un element important, lucrul in echipa. Mi-ar face placere sa lucrez intr-un domeniu in care as putea comunica cu o echipa la fel cum o fac acum.


Mai multe detalii despre echipa romaneasca de robotica pot fi gasite la:

Facebook: https://www.facebook.com/RomanianRobotics

Instagram: https://www.instagram.com/romanianrobotics/

Echipa RobotX Hunedoara a obtinut distinctii si rezultate deosebite in cei doi ani in care a participat la programul de robotica BRD FIRST Tech Challenge Romania, astfel incat nominalizarea din partea organizatorilor – Asociatia Natie Prin Educatie – a fost un pas cat se poate de firesc spre participarea acestei echipe la competitia din Mexic.

Mircea Nistor, mentorul echipei RobotX Hunedoara, are incredere in echipa sa si considera ca participarea la competitia din Mexic este „o provocare extraordinara, dar si o responsabilitate imensa pentru niste copii dintr-un mic oras de provincie! Suntem hotarati sa realizam un robot performant, cu care sa concuram cu succes, pentru a aduce in sufletul si mintea milioanelor de tineri romani speranta si pasiunea!”, spune Mircea Nistor, mentorul echipei RobotX Hunedoara. 

La randul lor, cei 6 membri ai echipei RobotX Hunedoara spun ca sunt onorati si in acelasi timp extrem de nerabdatori sa reprezinte Romania la FIRST Global Competition din Mexic. „Participarea noastra la competitia din Mexic ne ofera sansa de a intalni oameni noi, de a ne face noi prieteni si de a impartati cu acestia pasiunea noastra pentru robotica. Ne dorim, de asemenea, sa obtinem performante cat mai bune si sa folosim rezultatul nostru la aceasta competitie ca o sursa de inspiratie pentru comunitatea noastra!”

De la momentul infiintarii si pana acum, echipa RobotX Hunedoara, care a participat la Campionatul National de Robotica BRD FIRST Tech Challenge Romania, a obtinut urmatoarele performante:

•            2017 – RobotX Hunedoara a obtinut locul 3 in clasamentul oficial pe echipe

•            2018 – RobotX Hunedoara a obtinut locul 2 in divizia Coanda; a fost capitanul aliantei finaliste in divizia Coanda; Echipa a obtinut si premiul “Connect Award”. Despre Premiul Connect Award - Premiul Connect Award este oferit echipei care face cel mai bine conexiunile in comunitatea de Știinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica.

Echipa care castiga Connect Award demonstreaza ca reusita nu tine doar de o echipa remarcabila, ci si de colaborarea cu lumea stiintei, tehnologiei, ingineriei. Echipa dovedeste ca are un plan strategic si de business si a identificat pasii pentru a-si atinge obiectivele. Echipa pormoveaza valorile FIRST si este intruchiparea conceptului de Gracious Professionalism.

FIRST Global Competition este un concurs international organizat anual, intr-o tara gazda a competitiei. In anul 2017, editia a fost organizata in Washington DC, Statele Unite, iar Romania a fost prezenta cu o echipa. In anul 2018, competitia se va organiza in Mexic, va avea ca tema “Energy Impact” si va explora impactul pe care il au diversele surse de energie si cum pot deveni mai sustenabile. Vor participa peste 150 de tari de pe tot globul.

https://first.global/fgc/game/

https://first.global/about-first-global/


Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR,


PUBLICITATE: