Elevii romani care merg in finala Campionatului Mondial de Robotica din SUA, FIRST Tech Challenge
Luni, 26 Martie 2018
 

Dana Razboiu, Fondator, Fundatia "Natie Prin Educatie"
Credit: natie prin Educatie / First Tech Challenge PR.

„Sunt foarte mandra de toti copiii care au participat si care au muncit luni intregi, uneori si noaptea, pentru a construi robotii”, declara Dana Razboiu, fondatoarea asociatiei „Natie prin Educatie” care a adus si a implementat in Romania aceasta competitie, obtinand licenta de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structura ONG din domeniul roboticii si educatiei STEM.

adplayers.info

A doua editie a BRD FIRST Tech Challenge, in care 90 de echipe totalizand 1200 de liceeni s-au intrecut in cea mai mare competitie de robotica din Romania, si-a desemnat castigatorii duminica, 25 martie, la Sala Polivalenta.

Dupa luni de munca, timp in care si-au proiectat si construit robotii, cele patru echipe castigatoare, XEO  de la Colegiul National Horea, Closca si Crisan din Alba Iulia, QuantumRobotics, de la Liceul International de Informatica din Bucuresti, Qube de la Colegiul National Mihai Viteazul din Bucuresti si Technogods de la Colegiul National Ecaterina Teodoroiu din Targu Jiu s-au calificat pentru finala Campionatului Mondial de Robotica din Statele Unite ale Americii, de la Detroit. 


„Sunt foarte mandra de toti copiii care au participat si care au muncit luni intregi, uneori si noaptea, pentru a construi robotii”, declara Dana Razboiu, fondatoarea asociatiei „Natie prin Educatie” care a adus si a implementat in Romania aceasta competitie, obtinand licenta de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structura ONG din domeniul roboticii si educatiei STEM.

„Editia din acest an a iesit si mai bine decat cea de anul trecut, au participat mult mai multi liceeni, a fost si mai multa adrenalina, iar robotii sunt din ce in ce mai perfomanti... Ii felicit pe cei care au castigat, sa nu uite cand pleaca in SUA ca sunt romani, iar romanul este luptator, este competitiv, isi doreste sa castige. Putem fi mai buni decat americanii!”, spune fondatoarea fundatiei Natie prin Educatie care, alaturi de echipa sa si de mentori, ii va pregati pe elevi pentru aceasta noua etapa, care va avea loc la finalul lunii aprilie. 

La finala de la Bucuresti au fost prezenti atat membri ai juriului FTC din America, cat si presedintele FIRST Tech Challenge, Ken Johnson, care a venit pentru prima data in Romania, special pentru concursul de aici. La ceremonia de deschidere, care a inceput cu imnul national, acesta a tinut un discurs in care i-a felicitat pe toti cei  prezenti in aceasta competitie.


Ken Johnson (stanga), Presedint FIRST Tech Challenge,  Dana Razboiu, "Natie prin Educatie" 

„Faceti parte din primul val al acestei miscari care aduce o schimbare importanta in tara voastra, care va va schimba vietile si va va ajuta sa schimbati lumea. FIRST este un acronim de la inspiratie si recunoastere in stiinta si tehnologie" a spus 
Ken Johnson. "Misiunea noastra este aceea de a schimba lumea. Și facem acest lucru prin modul in care modificam felul in care sunt vazuti si modul in care sunt respectati oamenii de stiinta si cei care lucreaza in tehnologie. Acest lucru este esential. In acest moment, voi va alaturati unei comunitati care include 500.000 de elevi si 150.000 de voluntari care participa, in fiecare an, la FIRST, iar aceste cifre cresc in fiecare an. Totul se bazeaza in prezent pe tehnologie si pe inovatie".

Presedintele FIRST Tech Challenge este de parere ca oricare din cei 1200 de liceeni participanti ar putea oferi in viitor solutii la probleme cu care se confrunta lumea de azi.

"Voi sunteti oamenii care rezolva probleme si va garantez ca unii dintre cei 1200 de elevi care se afla acum, aici, in 10 poate 15 ani vor descoperi solutii care vor vindeca anumite boli. Poate cineva de aici va dezvolta o noua tehnologie care va aduce solutii ale problemelor cu care ne confruntam acum, ca incalzirea globala, de exemplu. Voi sunteti viitorii lideri care cresc in acest moment. Asa ca va multumesc inca o data ca sunteti aici si, indiferent de premiile pe care le veti obtine dupa aceste doua zile, fiecare dintre voi este deja un castigator”, a declarat Ken Johnson.

Dupa sute de meciuri jucate in etapele regionale care au avut loc in tara si la Bucuresti si in la marea finala, ziua de duminica a adus multe lacrimi de bucurie tinerilor care urmeaza sa reprezinte Romania la Detroit, in cel mai important campionat de robotica, FIRST Tech Challenge, unde vor concura cu echipe din toata lumea.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR,

 

 

 

 


PUBLICITATE: