Venirea lui Nistorescu n-a crescut audienta cotidianul.ro
Miercuri, 05 August 2009

 
(AdPlayers.ro, Iulian Toma)

Judecand dupa anvergura scandalului mediatic, te astepti ca venirea de la 1 august a lui Cornel Nistorescu la Cotidianul sa miste si audienta site-ului. Va invit sa vedeti mai sus o captura din studiul national de audienta pe internet SATI, unde puteti urmari si singuri ce crestere spectaculoasa a avut audienta cotidianul.ro pe 3 si 4 august, in plin scandal mediatic cu demiteri de redactori, acuzatii de cenzura, linkuri externe catre editorialele lui Nistorescu care au inregistrat intre 10 si 33 de mii de vizualizari bucata, si tot tacamul de pozitii pe alte site-uri.

Performanta cotidianului online este similara cu ultimele doua saptamani din iulie, iar audienta este una cvasiconstanta. Evolutia are doua posibile explicatii care pot fi extinse, aproape sigur, si in randul publicului cumparator de la taraba a editiei tiparite. Balacareala mediatica pro sau anti Nistorescu a interesat atat de tare audienta ziarului, incat ori publicul vechi a fost inlocuit de un public nou, cantitativ acelasi, ori pur si simplu vechii cititori au ramas aceiasi, plus sau minus 1.000 de analisti si profesionisti din media preocupati de miscare. 

Desi ambele ipoteze sunt la fel de plauzibile, adevarul este unul trist. Numarului de cititori online ai Cotidianul.ro nu i-a pasat de venirea lui Nistorescu la ziar. Cantitativ a ramas o audienta costanta, sau cel mult cu o crestere indulgenta de + 5%. 

Concluziile evolutiei online a ziarului pot fi mai multe. Ori Nistorescu n-a relansat niciun ziar, daca ne uitam doar pe detaliile cantitative ale audientei, ori maxim a schimbat calitativ un public. Pe de alta parte, noul sef de la Cotidianul tocmai si-a creat obligatia de a se ridica la inaltimea pe care a avut-o la conducererea Evenimentul Zilei, de pana acum 5 ani, atunci cand tirajele ziarului aduceau venituri spectaculoase atat din circulatie cat si din publicitate.

Cu alte cuvinte, fie de acum inainte audienta si ziarul Cotidianul.ro se vor schimba atat in termeni de tiraj si audienta datorita unor viitoare subiectele de interes pentru cetateanul care impunea Evenimentul Zilei ca ziar sub conducerea lui Cornel Nistorescu, fie intreg scandalul nu va ramane decat un val de interes doar in industria de media, care n-a reusit decat sa-i reconfirme insusi pozitia actualului sef al ziarului. In comentariile sale, Nistorescu spune ca intregul tam-tam legat de amanarea unui material sau schimbarile in echipa cotidianului nu este o miza pentru publicul cititor, care nu este interesat de astfel de subiecte.

Schimbarea de la Cotidianul este totusi un subiect interesant pentru o publicatie de nisa care urmareste actiunile relevante in piata de publishing. In afara granitelor Romaniei, subiectul venirii lui Nisotrescu la Cotidianul ar fi fost publicat cel mai probabil pe o coloana apartinand unei publicatii de media, sau a unei pagini de media dintr-un ziar de business. O publicatie de media ca Editor & Publisher ar putea fi invidioasa pe analizele unor ziare generaliste romanesti legate de venirea lui Nistorescu la sefia ziarului. 


PUBLICITATE: