Salariul minim a crescut in Romania cu 17,6% fata de anul precedent. Raport ’’OLX - INDEXUL Locurilor de Munca 2022’’
Luni, 27 Martie 2023

 

Datele sugereaza o crestere a salariului minim, ce a fost majorat de la 2.550 de lei brut in 2022 la 3.000 de lei brut in 2023, majorare de care au beneficiat peste 2.1 milioane de salariati, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.

AdPlayers. info

Prin raportul ’’INDEXUL Locurilor de Munca 2022”, realizat de OLX, lider in platformele de anunturi generaliste din tara, s-au relevat principalele concluzii in vederea evolutiei salariului minim in contextul actual al inflatiei in crestere, precum si a pietei locurilor de munca din Romania, anunta autorii cercetarii.

Datele din indexul OLX sugereaza o crestere a salariului minim, ce a fost majorat de la 2.550 de lei brut in 2022 la 3.000 de lei brut in 2023, majorare de care au beneficiat peste 2.1 milioane de salariati, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.

Romania, pe locul 4 in topul statelor UE cu cele mai mici salarii minime, dupa Bulgaria, Letonia si Ungaria

Conform datelor Eurostat, anul trecut, Romania s-a clasat pe locul patru in topul statelor din Uniunea Europeana cu cele mai mici salarii minime, dupa Bulgaria (unde salariul minim era de 1.785 de lei brut pe luna in al doilea semestru din 2022), Letonia (2.458 lei brut pe luna) si Ungaria (2.479 lei brut pe luna). Chiar si cu o crestere constanta a salariului minim in ultimii ani, acesta ramane de trei ori mai mic, in comparatie cu salariul minim din tari precum: Germania, Franta si Olanda.

In contextul european, noua directiva aprobata de Parlamentul European, incurajeaza dreptul salariatilor la o viata decenta, in care, salariul oferit sa acopere necesitatile zilnice, dar si costul vietii intr-un mediu economic european. Pentru a respecta acest drept, statele membre ale Uniunii Europene sunt indemnate sa evalueze aplicabilitatea salariului minim in functie de tara si sa ia masurile necesare pentru a asigura corectitudinea acestuia. Astfel, statele au posibilitatea de a utiliza ca referinta servicii la preturi reale sau fixarea salariilor minime la procentul de 60% din salariul median brut si 50% din salariul mediu brut.

Prin prisma climatului economic actual, cat si a directivei europene aprobate in toamna anului trecut, este sugerata o posibilitate de crestere a salariului minim si in anii urmatori. Pe baza statisticilor prelevate in cadrul raportului Locurilor de Munca 2022, salariul minim brut pe luna, in valoare de 3000 lei, reprezinta 45% din nivelul salariului mediu la nivel national in 2023. Majorarea salariului minim poate reprezenta motivatia necesara pentru o paleta mai extinsa de candidati, de a aplica in cadrul unui loc de munca, in contextul deficitului de personal pe care il resimt companiile din tara.

OLX Romania, parte a OLX Group, este lider pe piata locala de anunturi generaliste, cu peste 5 milioane de anunturi active si o medie lunara de peste 15 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se gaseste o gama larga de categorii printre care electronice si electrocasnice, masini, proprietati imobiliare, obiecte de vestimentatie sau pentru casa si gradina. Platforma se poate accesa atat de pe desktop, cat si din aplicatiile mobile pentru iOS, Android.

Mai mult in Cercetare, Research, Resurse Umane


PUBLICITATE: