Romania este a doua cea mai poluata tara din Europa cu particule in suspensie (PM2,5) si compusi organici volatili (COV)
Marti, 16 Ianuarie 2024

Cel mai mare studiu de acest gen – primul proiect Global Air Quality Connected Data, realizat de compania Dyson – a examinat datele privind calitatea aerului din spatiile interioare, colectate de peste 2,5 milioane de purificatoare de aer Dyson interconectate

AdPlayers. info

Pe scurt

In doua treimi dintre tarile analizate s-au inregistrat niveluri medii anuale mai mari de particule in suspensie (PM2,5) in spatiile interioare, comparativ cu cele din spatiile exterioare, in 2022. In Romania, timp de 10 luni pe an, poluarea aerului la interior este mai mare decat poluarea la exterior

Nivelul mediu lunar de PM2,5, inregistrat in spatiile interioare in toate tarile analizate, a depasit recomandarile OMS privind expunerea pe termen lung, timp de cel putin 6 luni pe an; printre altele, Canada, Danemarca, Irlanda si Tarile de Jos au depasit recomandarile OMS in fiecare luna a anului

La nivel global, iarna este cel mai poluat anotimp; in Romania, in noiembrie se inregistreaza cel mai mare grad de poluare

Cel mai ridicat nivel de poluare (PM2,5) in Romania se inregistreaza in intervalul 18:00 – 00:00

La nivel global, doar 8% dintre utilizatorii de purificatoare Dyson lasa dispozitivele sa functioneze in modul „Auto”; in Romania, procentul acestora este de 9,13%

Cercetarea, pe larg

 Dyson a publicat rezultatele primei editii a proiectului Global Connected Air Quality Data – cel mai mare studiu privind calitatea aerului din spatiile interioare, la nivel global. Proiectul analizeaza informatiile colectate de peste 2,5 milioane de purificatoare Dyson din 2022 pana in 2023, cu scopul de a monitoriza calitatea aerului din casele din intreaga lume, pana in cele mai mici detalii. 

Datele nu sunt reprezentative la nivel international, intrucat reflecta doar informatiile colectate de purificatoarele Dyson, insa ele pot fi folosite pentru a contura o imagine de ansamblu a calitatii aerului din spatiile interioare, in diferite tari si orase din lume, mai completa decat pana in prezent.

Particulele PM2.5 au pana la 2,5 microni in diametru; iar un fir de par uman are aproximativ 70 de microni

Din multitudinea de date colectate, acest proiect pune accent pe doua tipuri de poluanti –  particulele in suspensie (PM2.5) si compusi organici volatili (COV). Particulele PM2.5 au pana la 2,5 microni in diametru; spre exemplu, un fir de par uman are, in medie, un diametru de aproximativ 70 de microni. Aceste particule nu sunt vizibile cu ochiul liber, pot fi inhalate si fac obiectul unui domeniu in care activitatile de cercetare stiintifica si de sanatate sunt in crestere.

Printre sursele acestor particule se numara combustia: lemne care ard sau gatitul si incalzirea pe gaz; polenul, blana animalelor de companie si praful. Compusii organici volatili (VOC) sunt poluanti gazosi, inclusiv benzen si formaldehida, care pot rezulta ca urmare a unor activitati precum curatenia sau gatitul, precum si din folosirea unor produse precum deodorante,  spray-uri de corp, lumanari si piese de mobilier.

,,Datele conectate privind calitatea aerului, generate de dispozitivele noastre, ne permit sa intelegem adevarata problema a poluarii aerului din interiorul locuintelor din intreaga lume. Acest lucru ne ofera o perspectiva directa asupra provocarilor cu care se confrunta purificatoarele Dyson in mediile reale si cunostintele necesare pentru a proiecta aparate din ce in ce mai bune pentru a face fata acestor provocari. In plus, datele pe care le captam nu sunt doar un instrument de inginerie – prin aplicatia MyDyson, aceste date sunt impartasite inapoi in mod individual, in timp real, iar cei care detin dispozitivele primesc rapoarte lunare care sa-i ajute sa-si imbunatateasca calitatea aerului din casa”, declara Matt Jennings, director de inginerie pentru ingrijirea mediului.

,,Cu totii ne gandim ca poluarea aerului este o problema generata de trafic sau pe care o intalnim doar in aer liber. Desi activitatile de cercetare a poluarii aerului din spatiile interioare sunt in crestere, acestea continua sa fie subdezvoltate. Rezultatele cercetarilor efectuate de Dyson ne ofera o intelegere valoroasa asupra nivelurilor reale de poluare din casele din intreaga lume, ajutandu-ne sa vedem care sunt tiparele zilnice de poluare, lunare si sezoniere. Datele Dyson sunt un instrument educational foarte puternic, iar oportunitatile de a genera un impact pozitiv sunt nelimitate. Intelegerea nivelului si tipului de poluare din jurul nostru este primul pas catre reducerea expunerii la aceasta”, declara Profesorul Hugh Montgomery, presedinte al catedrei de medicina de terapie intensiva de la University College London si presedinte al Consiliului consultativ stiintific al Dyson.

In Romania, calitatea aerului din spatiile interioare este mai scazuta fata de cea din exterior

In majoritatea tarilor, poluarea aerului la interior este mai mare decat la exterior, arata analizele valorilor P.M2.5. In plus, expunerea la PM2.5 si la PM10 a fost asociata cu o serie de efecte adverse asupra sanatatii. In cazul PM2.5, expunerile pe termen scurt (pana la 24 de ore) au fost asociate cu mortalitate prematura, risc crescut de spitalizare din cauze cardiace sau pulmonare, bronsita acuta si cronica, atacuri de astm, dificultati respiratorii si perioade de inactivitate.

Aceste efecte adverse asupra sanatatii au fost raportate in principal la bebelusi, copii si adulti in varsta cu boli cardiace sau pulmonare preexistente. In Romania, poluarea aerului este o problema serioasa, iar autoritatile nationale si internationale impun standarde din ce in ce mai stricte, pentru a reduce gradul de contaminare a aerului. In Romania, timp de zece luni pe an, poluarea aerului este mai mare la interior decat la exterior. Mai este luna in care nivelurile de poluare in spatiile interioare sunt cele mai ridicate, comparativ cu acelea ale poluarii din spatiile exterioare.

Romania este a sasea tara la nivel international care are o calitate slaba a aerului interior, peste norma anuala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), depasind Franta, Germania si Marea Britanie. Turcia, care se afla pe locul 3 in regiunea formata din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, este tara cu cel mai slab nivel al calitatii aerului din interior.

Poluarea este mai intensa in timpul iernii

Iarna petrecem, in general, mult mai mult timp in casa decat in alte perioade ale anului, indiferent de activitatile pe care le desfasuram. La nivel global, sezonul de iarna este cel mai poluat, potrivit statisticilor emise de purificatoarele Dyson. Tinand ferestrele inchise si utilizand metode de incalzire bazate pe lemn sau gaz sau chiar lumanari, avem tendinta de a ne izola casele mai mult in timpul iernii. Dar nu in toate tarile cel mai ridicat grad de poluare se inregistreaza in lunile de iarna. In Romania, spre exemplu, noiembrie este cea mai poluata luna din an. In ianuarie, martie si in perioada noiembrie-decembrie, datele medii nationale depasesc recomandarea OMS de 3,5 ori.

Romania este a doua cea mai poluata tara din Europa, conform mediei anuale a indicatorului PM2.5

Analiza datelor colectate de purificatoarele Dyson utilizate in toata lumea pe parcursul anului 2022, a avut unele concluzii surprinzatoare in ceea ce priveste clasificarea tarilor in functie de nivelul mediu al indicatorului PM2.5. 

Romania este a doua cea mai poluata tara din Europa, ocupand locul 6 la nivel global, dupa Turcia, care se situeaza pe primul loc in Europa si pe locul 3 intre tarile analizate. Italia este plasata la nivel global pe locul 9, iar Polonia pe locul 10. Austria se afla pe locul 11, iar Spania pe locul 14. Marea Britanie (locul 23) depaseste Statele Unite (locul 27), Canada (locul 28) si Australia (locul 29), dar Germania si Franta se situeaza pe locurile 20 si 22, in timp ce India si China ocupa primele doua pozitii. Mediile anuale PM.5 in spatiile interioare, in toate tarile studiate, au depasit indicatorii OMS pentru PM2.5 (5 μg / m3) – India de 11 ori, China de 6 ori, Turcia si Emiratele Arabe Unite de 4 ori si Coreea de Sud, Romania, Mexic, RAS Hong Kong si Italia de 3 ori.

Cand sunt analizate anual valorile P.M 2.5 ale tarilor, Romania se numara printre cele 10 tari cu cele mai mari valori, alaturi de India, China, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Turcia, Mexic, RAS Hong Kong, Italia, Polonia si ocupa locul 6 la nivel global. Romania este, de asemenea, a doua tara cu cea mai mare valoare a indicatorului P.M 2.5 dintre tarile europene, urmata de Italia si Spania.   Turcia se claseaza pe primul loc in clasament, inregistrand cel mai mare nivel al poluarii aerului din Europa.

Romania este una dintre tarile cu cele mai mari concentratii de compusi organici volatili (COV)

Purificatoarele Dyson arata ca natiunile europene au avut cele mai ridicate niveluri anuale de COV (compusi organici volatili), spre deosebire de PM2.5. Compusii organici volatili sunt substante iritante, prezente in aerul respirabil, care polueaza si pot provoca reactii adverse precum dureri de cap, probleme respiratorii si  reactii alergice. Austria se afla in fruntea listei, urmata de Germania, Romania, Polonia, Elvetia si Turcia. Irlanda este pe locul zece, iar Italia pe locul opt.

Numeroase natiuni care au obtinut un scor mediu ridicat in ceea ce priveste indicele anual PM2.5, au obtinut, in schimb, scoruri slabe la COV. Printre natiunile aflate in prima jumatate clasamentului (in functie de nivelul de COV) nu se numara si Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Taiwan, Malaezia, Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong sau Coreea de Sud. Intr-adevar, tari precum Danemarca, SUA, Franta si Spania sunt toate clasate mai sus.

In acelasi timp, in orasele europene se inregistreaza concentratii mai mari de COV decat in alte locatii. Orasele cu cea mai mare rata de COV sunt München, Beijing, Köln, Berlin si Viena. Beijing este singurul oras din top cinci global in ceea ce priveste PM2.5 anual si VOC. Alte zece orase din top in ceea ce priveste nivelurile medii ale ambilor poluanti sunt Mexico City, Delhi, Istanbul si Shanghai.

In ceea ce priveste nivelul de COV din spatiile interioare, Austria, Romania, Germania, Elvetia, Polonia, Turcia, India, Italia, China si Irlanda se situeaza in primele 10 tari europene.

Seara, nivelurile de poluare sunt mai ridicate decat in oricare alt moment al zilei

In 30 din cele 37 de tari analizate, nivelurile de PM2.5 din interior au atins cel mai inalt nivel seara, cand majoritatea oamenilor sunt acasa. Un factor major este expunerea, adica masurarea concentratiei de poluare a aerului in timp. O crestere a poluarii aerului sau un nivel extrem de ridicat pentru o perioada scurta de timp nu este intotdeauna mai rea decat expunerea continua la o calitate "slaba" a aerului.

Astfel, perioada mai lunga si mai poluata poate fi cauza expunerii crescute la PM2.5 in locuinte, potrivit datelor obtinute de la purificatoarele Dyson. In majoritatea regiunilor, orele de varf au fost inregistrate incepand cu 18:00 pana la miezul noptii, desi in Asia de Sud-Est (Thailanda, Filipine, India) orele cele mai poluate se incadreaza intre 7:00 si pranz. Coreea de Sud si Mexicul sunt alte doua exceptii, inregistrand cele mai ridicate niveluri de poluare intre miezul noptii si ora 7 dimineata, respectiv 9 dimineata si ora 15:00.

De-a lungul a 24 de ore, in mai multe zone geografice s-au inregistrat niveluri peste cele recomandate de OMS, timp de mai mult de jumatate de zi, in ceea ce priveste PM2.5 (15 μg / m3). Printre tarile respective se numara China, India, Coreea de Sud, Mexic, Emiratele Arabe Unite si Turcia. In orase precum Berlin, Roma, Milano, Madrid, Polonia si Romania, oamenii au avut perioade intr-o zi obisnuita in care expunerea la PM2,5 a depasit liniile directoare recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

In mod similar, in orase precum Shanghai, Beijing, Shenzhen, Delhi, Mumbai, Viena, Mexico City, Dubai si Istanbul, locuintele au depasit in mod constant recomandarile OMS cu peste 50% intr-o zi tipica pe parcursul anului 2022.

Modul Auto al purificatoarelor Dyson utilizat slab, la nivel global

Datele studiului arata ca dispozitivele Dyson din casele din intreaga lume nu sunt utilizate pe modul Auto pentru a monitoriza poluarea din locuinte. Doar 8% dintre purificatoarele Dyson din intreaga lume sunt lasate sa functioneze in modul „Auto” mai mult de trei sferturi din timpul de functionare. In modul „Auto”, dispozitivul monitorizeaza continuu calitatea aerului si reactioneaza automat la nivelurile de poluare in schimbare.

Cu 14% din purificatoare in modul „Auto”, SUA se afla in fruntea clasamentului global. Chicago este orasul in care cele mai multe purificatoare functioneaza pe Modul Auto, urmat de New York, Toronto si Los Angeles. In acelasi timp, majoritatea utilizatorilor din Romania aleg sa seteze manual purificatoarele de aer, foarte putini folosindu-le in modul automat.

Dyson Global Connected Air Quality Data

Proiectul Dyson Global Connected Air Quality Data analizeaza peste o jumatate de trilion de date pentru a contura o imagine de ansamblu in ceea ce priveste calitatea aerului din locuintele din intreaga lume, pentru a intelege comportamentele utilizatorilor si pentru a compara calitatea aerului din spatiile interioare si exterioare. Dimensiunea totala a esantionului global este de 3.441.953. In Turcia, esantionul national este de 14.326, iar la nivel de oras, in Istanbul, de 7.721. Analiza realizata se bazeaza pe datele colectate de la purificatoarele Dyson din locuinte, motiv pentru care aceasta nu este reprezentativa la nivel national.

Datele privind calitatea aerului din spatiile interioare sunt preluate de la purificatoarele Dyson, conectate la aplicatia MyDyson, care sunt setate sa functioneze doar in modul ”Monitorizare”, adica nu au activata si functia de purificare a aerului. Cu toate ca acest lucru reduce dimensiunea esantionului de analizat, expertii Dyson au astfel acces la informatii exacte despre calitatea aerului din locuinte, fara sa ia in calcul si impactul purificatoarelor Dyson care si curata aerul respirat.

Expertii Dyson s-au concentrat pe datele privind nivelurile de PM2.5 si COV, efectuand masuratorile in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022. In fiecare minut dispozitivele Dyson colecteaza date si calculeaza medii pe ore, zile, luni, sezon si an. Pentru toate mediile estimate, luam in considerare procentul de 99% pentru a face comparatii spatiale si/sau temporale exacte, semnificative din punct de vedere statistic.

Aparatele anormale au fost eliminate ca parte a epurarii datelor. De exemplu, aparatele care indica un nivel extrem de ridicat de poluare cu particule intr-o regiune in care aceasta tendinta nu se reflecta la nivel general pot avea un blocaj in senzor, ceea ce ar putea distorsiona interpretarea datelor. Aceste tipuri de valori aberante au fost, de asemenea, eliminate. Un dispozitiv ,,in mod automat" este determinat de faptul ca aceasta petrece >75% din fiecare zi a anului in modul automat. Acest lucru permite ~6 ore din zi in modul manual, ceea ce ar reprezenta utilizarea manuala in modul de incalzire sau racire.

Totodata, mentionam faptul ca nu toate dispozitivele sunt pornite 24 de ore pe zi, in fiecare zi din an. Ca atare, datele colectate sunt ponderate in functie de durata de timp pentru care fiecare dintre ele a fost conectata la aplicatia MyDyson.  De exemplu, daca un purificator este conectat la aplicatia MyDyson doar 6 luni pe an, datele respective nu ar avea aceeasi greutate precum cele colectate de la un purificator care a fost conectat in toate cele 12 luni.

Principalele surse de date privind calitatea aerului din spatiile exterioare sunt OpenAQ si World Air Quality Project din Shenzhen, Fukuoka, Osaka, Amsterdam si Taipei. 

Tari studiate: Australia, Austria, Belgia, Canada, China, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Filipine, Polonia, Portugalia, Romania, Arabia Saudita, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elvetia, Thailanda, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA, Vietnam.

Orase studiate: Amsterdam, Bangkok, Beijing, Berlin, Bristol, Bruxelles, Busan, Chicago, Köln, Copenhaga, Delhi, Dubai, Dublin, Fukuoka, Hanoi, RAS Hong Kong, Istanbul, Jakarta, Kuala Lumpur, Londra, Los Angeles, Lyon, Madrid, Manchester, Manila, Marsilia, Melbourne, Mexico City, Milano, Mumbai, Munchen, New York, Osaka, Paris, Roma, Seul, Shanghai, Shenzhen, Stockholm, Sydney, Taipei, Tokyo, Toronto, Viena.

Dyson

Dyson este o companie globala de cercetare si tehnologie cu operatiuni de inginerie, cercetare, dezvoltare, productie si testare in Singapore, Marea Britanie, Malaezia, Mexic, China, Polonia si Filipine. Compania infiintata in anul 1993 s-a dezvoltat constant de-a lungul anilor, iar astazi are un sediu global in Singapore la recent renovata statie electrica St James si doua campusuri tehnologice in Marea Britanie care se intind pe o suprafata de peste 800 de acri in Malmesbury si aerodromul HULLAVINGTON RAF restaurat.

La acestea se adauga 10 centre de inginerie si cercetare din intreaga lume. Dyson ramane o companie de familie si are peste 14.000 de angajati la nivel global, inclusiv o echipa globala formata din 6.000 de ingineri. Produsele Dyson sunt vandute in 85 de piete la nivel international, in peste 250 de magazine Dyson Demo, precum si online, prin intermediul unor instrumente digitale de pionierat si experiente virtuale. 

Mai mult in Cercetare, Research


PUBLICITATE: