Repopulare cu sturion la Isaccea. Peste 1000 de pui de nisetru au fost eliberati in Dunare
Luni, 22 Aprilie 2019



Credit: Measures / Interreg Danube 

„Speciile de sturioni se confrunta in momentul de fata cu un declin accentuat, ca urmare a degradarii continue a habitatelor si a intreruperii rutelor de migratie cauzate de diferite constructii hidrotehnice”a spus Marian TUDOR, Director General al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunarii” Tulcea.

AdPlayers. info

Aproximativ 1000 de exemplare din specia nisetru (Acipenser gueldenstaedtii) au fost eliberate joi in Dunare, la Isaccea, intr-un eveniment de repopulare organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii”.

Actiunea are loc in cadrul proiectului MEASURES (Gestionarea si refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pesti migratori din bazinul Dunarii). Potrivit reprezentantilor de comunicare, simultan, Dunarea a fost repopulata cu sturioni din specia cega (Acipenser ruthenus) la Baja, in Ungaria.

Scopul actiunii este salvarea si consolidarea acestei specii de sturion din Dunare extrem de periclitata, prin metode de conservare de ultima generatie. Exemplarele eliberate in Dunare au fost marcate, astfel incat sa poata fi identificate la o viitoare recapturare in vederea studiilor de specialitate. Aceasta metoda de marcare ajuta la evaluarea ratelor de supravietuire pentru sturionii eliberati in salbaticie, ceea ce va oferi o perspectiva valoroasa pentru viitoare actiuni de repopulare.

„Speciile de sturioni se confrunta in momentul de fata cu un declin accentuat, ca urmare a degradarii continue a habitatelor si a intreruperii rutelor de migratie cauzate de diferite constructii hidrotehnice”a spus Marian TUDOR, Director General al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunarii” Tulcea. „Tocmai de aceea, masurile de redresare a acestor specii trebuie sa cuprinda, pe langa actiunile de populare a Dunarii cu exemplare de sturioni si actiuni de identificare a habitatelor afectate si a masurilor ce se impun pentru reabilitarea acestora” 

Nisetrul si actiunea de repopulare

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii) este recunoscut ca „Sturionul de Dunare”, si asta pentru ca odinioara era cea mai intalnita specie de sturion din Dunare. Declinul speciei a fost cauzat in principal de constructia de baraje (Portile de Fier I si II) care au blocat accesul sturionilor spre zonele de reproducere din zona Dunarii Inferioare. Aceasta specie de sturion poate atinge 2,35 m lungime si poate cantari peste 100 kg. Momentan, nisetrul se afla pe lista rosie a speciilor critic periclitate a IUCN.

Cele 1000 de exemplare de nisteru care au fost eliberate joi la Isaccea provin dintr-o ferma piscicola din judetul Tulcea. Practic, puietul a fost crescut in bazine piscicole din ce in ce mai mari, in conformitate cu etapele de dezvoltare ale acestuia.  In ultima faza, pestii traiesc cateva luni in iazuri de crestere, umplute cu apa de rau specifica locului unde vor fi eliberati. Acest lucru este esential in cazul speciilor migratoare, deoarece acestea trebuie sa se obisnuiasca cu apa in care se vor intoarce pentru reproducere.

„Povestea tinerelor exemplare de nisetru nu se termina insa cu eliberarea in salbaticie. Ele vor fi urmarite, in caz de capturare, cu ajutorul marcii implantate. Datele de recapturare sunt foarte importante deoarece ofera informatii despre succesul efortului de repopulare, starea populatiei salbatice, starea mediului natural si, nu in ultimul rand, in cazul speciilor migratoare, despre existenta si functionalitatea coridoarelor ecologice”a adaugat Cristina Munteanu, Manager proiect, WWF Romania.

„Fragmentarea cursurilor de apa prin structuri transversale de genul barajelor hidroelectrice sau masurilor de prevenire a inundatiilor reprezinta o amenintare reala la adresa populatiilor de peste, daca ele nu mai sunt in masura sa ajunga la habitate importante precum locuri de reproducere, de hranire sau de iernare”.

Managementul transfrontalier si actiunile de reconstructie a coridoarelor de migratie, ca si popularea cu specii indigene, devin astfel esentiale in procesul de reobtinere a unei populatii autonome.

Evenimentul de la Isaccea a fost organizat in cadrul proiectului MEASURES, proiect co-finantat de Uniunea Europeana (FEDR, IAP). Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati pagina proiectului: www.interreg-danube.eu/measures.

Proiectul MEASURES (01.06.2018-31.05.2021) aduna laolalta 10 tari aflate de-a lungul Dunarii (Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania si Bulgaria). Partenerii din proiect si-au unit fortele pentru conservarea speciilor de pesti migratori in pericol de disparitie din bazinul Dunarii. De-a lungul celor 3 ani de desfasurare, MEASURES va cartografia si va identifica habitate cheie pentru pestii migratori, prin dezvoltarea si testarea unei metodologii specifice, va dezvolta o strategie armonizata pentru restaurarea coridoarelor ecologice si va sustine includerea acesteia in viitoarele planuri de management.

Proiectul va mai crea, de asemenea, o baza de date online - the ‘MEASURES Information System’ – care va facilita accesul expertilor, factorilor de decizie si publicului larg la informatiile relevante disponibile.


PUBLICITATE: