Peste 40.000 de persoane cu autism cer candidatilor asumarea unui angajament
Vineri, 07 Iunie 2024

Initiat de peste 200 de organizații ale părinților și specialiștilor, Angajamentul pentru Autism invită toți candidații la alegerile locale, europene, parlamentare și prezidențiale să susțină drepturile persoanelor cu autism din Romania, familiilor acestora și organizațiilor care ii reprezintă.

AdPlayers. info

Sursa https://angajamentautism.ro/

Peste 200 de organizații ale părinților și specialiștilor inițiază Angajamentul pentru Autism și invită toți candidații la alegerile locale, europene, parlamentare și prezidențiale să susțină drepturile persoanelor cu autism din Romania, familiilor acestora și organizațiilor care ii reprezintă.

Asociația HELP Autism impreună cu rețeaua RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări in Spectrul Autism (F.E.D.R.A.), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii Cu Dizabilități (F.O.P.C.D.) și Fundația Star of Hope Romania au inițiat demersul Angajament pentru Autism,

Potrivit asociatiei, scopul acestuia este de a mobiliza intreaga clasă politică, cu precădere candidații la alegerile locale, europene, parlamentare și prezidențiale, să susțină activ și să respecte drepturile persoanelor cu autism din Romania.

Proiect susținut de Ambasada Marii Britanii la București

Lansat pe 2 aprilie de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, documentul de poziție este susținut de Ambasada Marii Britanii la București și a fost semnat deja de aproximativ 50 de candidați de la toate partidele politice in virtutea principiului Autismul nu are culoare politică. 

,,Dorim să creștem vizibilitatea autismului la alegeri: un angajament al candidaților de a sprijini drepturile persoanelor cu autism. Sunt necesare acțiuni urgente care vizează discriminarea generalizată cu care se confruntă persoanele cu autism din Romania", spun initiatorii proiectului.

,,Prin Angajamentul pentru Autism asociațiile, federațiile și fundațiile mai sus amintite invită candidații la alegerile locale și europene să trateze cu prioritate eliminarea discriminării persoanelor cu autism și să creeze oportunități reale pentru diagnosticarea timpurie, accesul la terapie, eficientizarea și normalizarea mecanismului de decontare a terapiilor, integrarea corespunzătoare in sistemul de invățămant și in muncă, precum și in societate in ansamblul său".  

Peste 40.000 de persoane cu autism, aproximativ 23.000 in evidența statului

In Romania trăiesc peste 40.000 de persoane cu autism dintre care aproximativ 23.000 sunt in evidența statului, Conform datelor statistice estimate și centralizate de HELP Autism in luna martie 2023 pe baza informațiilor primite de la Institutul Național de Sănătate Publică și cele 47 de centre D.G.A.S.P.C. din țară.

Astfel, aproximativ 3.800 de adulți cu varsta intre 18 și 25 de ani, iar aproximativ 17.000 de copii cu varsta sub 18 ani. Se estimează că in anul 2022 au fost diagnosticați aproximativ 2.000 de copii, ceea ce inseamnă că numărul total al copiilor cu TSA este in continuă creștere. Sub 1% din adulții cu autism au un loc de muncă, comparativ cu media europeană de 10%. 

Aceste statistici ingrijorătoare demonstrează urgența cu care clasa politică trebuie să adopte politici noi și să implementeze proiecte și programe care să ofere tuturor cetățenilor săi drepturi și oportunități egale. 

„Romania are foarte mult de recuperat in privința cadrului legal care ar trebui să respecte drepturile persoanelor cu autism, familiilor acestora și asociațiilor care le reprezintă. In septembrie 2023, am reușit să schimbăm legea privind decontarea serviciilor de terapie pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) ", a spus Daniela Bololoi, președinte Asociația HELP Autism și rețeaua RO TSA.

,,ACUM este momentul in care trebuie să ne unim forțele din nou pentru ca toți candidații la alegeri să semneze Angajamentul pentru Autism și să-și asume responsabilitatea de a susține pe tot parcursul mandatului lor drepturile persoanelor cu autism, dar și de a coopera cu acestea și cu organizațiile care le reprezintă in vederea aplicării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități" a conchis oficialul Help Autism.

Asociatia asigură un proces simplu și transparent de semnare a Angajamentului pentru Autism prin crearea unei platforme online dedicate.

Pentru transparența procesului de semnare și asumare a responsabilității pentru următorul mandat, Asociația HELP Autism a creat platforma AngajamentAutism.ro unde toți candidații și reprezentanții partidelor politice sunt invitați să semneze Angajamentul pentru Autism. Platforma oferă de asemenea posibilitatea ca toți semnatarii să facă publică susținerea angajamentului prin distribuirea pe rețelele proprii de socializare a formularului semnat, invitandu-și astfel colegii să se alăture cauzei.

Angajamentul pentru Autism se aliniază inițiativei cu același nume dezvoltată de rețeaua internațională Autism-Europe (AE) la Bruxelles. Misiunea sa este să pledeze pe langă factorii de decizie europeni pentru promovarea unei mai mari implicări politice pentru nevoile persoanelor cu autism. AE depune, de asemenea, eforturi susținute pentru o mai bună conștientizare și ințelegere a autismului in societate.

Mai mult in Campanii, Sanatate, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: