Parteneriat OLX Locuri de Munca si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane pentru prevenirea si combaterea exploatarii prin munca in Romania si in strainatate
Luni, 07 August 2023

AdPlayers. info

OLX Locuri de Munca - cea mai mare platforma de recrutare din Romania si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) lanseaza o campanie de combatere a exploatarii prin munca in Romania si in strainatate, anunta initiatorii campaniei in parteneriat.

Potrivit informarii, initiativa celor doi parteneri ofera persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca instrumentele necesare pentru a-si proteja drepturile si informeaza cu privire la riscurile ce pot aparea de-a lungul procesului de angajare pentru prevenirea tentativelor de exploatare.

Cetatenii romani care isi cauta un loc de munca in strainatate se pot confrunta cu provocari precum oferte de munca false, exploatare prin munca si traficul de persoane. Conform ultimului raport al ANITP privind evolutia traficului de persoane,  principalele forme de exploatare fac referire la obligarea la cerșetorie sau la prestarea de servicii în domeniul construcțiilor,  în domeniul agriculturii sau al creșterii animalelor, dar și prin exploatare sexuală.

Destinațiile principale pentru victimele traficului de persoane originare din România rămân Italia, Germania, Spania și Marea Britanie, la nivelul anului 2021. Acelasi raport arata ca abordarea victimelor se intampla prin intermediul internetului, a retelelor de socializare, insa si prin intermediul agențiilor de plasare a forței de muncă, ori prin intermediul unor anunțuri publicitare cu locuri de muncă. 

In acest context, OLX Locuri de Munca si ANITP isi unesc fortele pentru a ajuta candidatii de pe platforma de recrutare sa identifice si sa evite tentative de fraudare sau exploatare. Incepand din luna august, pe cea mai mare platforma de comert si de angajare din Romania, vor fi disponibile informatii relevante pentru cei care cauta un loc de munca, cu privire la modalitatile de verificare a legalitatii firmelor de intermediere a fortei de munca si a firmelor angajatoare. Utilizatorii vor fi incurajati sa verifice cu atentie orice oferta de munca primita si sa solicite toate documentele legale necesare, cum ar fi certificatul de inregistrare eliberat de Registrul Comertului sau lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Munca al fiecarui judet.

De asemenea, OLX si ANITP vor promova principiile etice si juridice ale procesului de cautare a unui loc de munca si vor oferi consiliere in ceea ce priveste importanta semnarii contractelor de munca, importanta intelegerii tuturor aspectelor juridice, inainte de a semna documentele si verificarea salariului oferit in raport cu costurile de trai in tara de destinatie. Totodata, se va sublinia importanta cunoasterii limbii tarii in care se va desfasura activitatea si se va avertiza asupra riscurilor asociate semnarii contractelor ce au clauze evazive.

Pentru a se asigura ca cetatenii romani sunt protejati impotriva traficului de persoane si a exploatarii prin munca, OLX si ANITP incurajeaza persoanele care se confrunta cu astfel de situatii sa retina informatii relevante despre locatia in care se afla, sa informeze persoanele din jurul lor despre statutul lor de victima a traficului de persoane si sa solicite ajutor prin intermediul liniei telefonice gratuite sau a reprezentantei diplomatice a Romaniei din tara respectiva.

Pentru informatii suplimentare si sprijin in gasirea unui loc de munca sigur si legal, persoanele interesate sunt  invitate sa acceseze site-ul OLX: https://ajutor.olx.ro sau sa contacteze ANITP la numarul de telefon 0800.800.678 (gratuit in Romania) sau la numarul de telefon 021.313.31.00 (pentru apeluri din strainatate).

Partenerii

Cu peste 14 milioane de utilizatori lunari si 2.6 milioane de utilizatori ai aplicatiei mobile, OLX este locul in care milioane de oameni vin in cautarea unei achizitii eficiente, a unei locuinte sau, de ce nu, chiar viitorul loc de munca. Pentru piata de recrutare, OLX este printre liderii platformelor de recrutare, unde mii de angajatori si angajati se intalnesc si  interactioneaza, direct in platforma, pentru un proces de angajare rapid si eficient.

Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) este structura de specialitate, aflata in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care realizeaza evaluari ale tendintelor in materie de trafic de persoane si masoara rezultatele actiunilor de lupta impotriva traficului, inclusiv prin colectarea de date statistice in stransa cooperare cu organizatiile relevante ale societatii civile din acest domeniu, indeplinind rolul de raportor national.

Mai mult in Campanii, Parteneriate, Responsabilitate Sociala, CSR

  

PUBLICITATE: