Fundatia Real Madrid creste 45 de copii romani la Scoala Sociala Sportiva
Miercuri, 06 Ianuarie 2016
 adplayers. Iulian Toma

In lipsa grijii noastre pentru viitorul celor mici, vin strainii sa ne creasca si copiii. Asa se intampla si cu un proiect realizat de FDP in colaborare cu fundatia clubului sportiv Real Madrid (Real Madrid Foundation) care a reusit sa stranga 45 de copii cu varste intre 6 si 15 ani, proveniti din familii destramate sau cu parinti fara posibilitati, pentru a incuraja si a da un sens fiecarui ceas petrecut la scoala, dar si dupa scoala.

Ce fac copiii din proiectul Real Madrid Foundation?  “se pregatesc pentru viata prin regulile din sport.  Un obiectiv principal este sa reducem abandonul scolar. Nu vorbim  despre sport de performanta, ci despre principii folositoare in viata.

Programa educationala cuprinde suport pentru scoala formala, consiliere psihologica pentrut copii si pentru parintii lor, antrenamente sportive, workshopuri si evenimente  in diferite companii cu scopul de a le clarifica optiuni dupa finalizarea studiilor, intalniri cu oameni care au facut si fac performanta in sport, in arte, in business, in comunicare” spune Simona Carobene, directorul executiv al FDP

Aceasta este insa doar o descriere generala. Activitatea zilnica este cu mult mai elaborata. Si in curand, in afara de fotbal, copiii vor putea alege si alte sporturi.

Hainute de scoala de la Real Madrid

“Primesc echipamente de la Real Madrid si cei mai multi dintre ei le folosesc ca singure hainute decente de mers la scoala; vedem impreuna spectacole de teatru pentru copii, vizitam muzee, facem ateliere pentru parinti...” adauga , Dorin Agapie, unul dintre coordonatorii educationali.

Initial finantat doar de Real Madrid Foundation, acum programul are alaturi si alti parteneri valorosi. Fundatia Vodafone este doar una dintre organizatiile care stau deja de ceva vreme alaturi de proiectul madrilen. De aceasta scoala sociala se vor putea bucura insa mult mai multi copii daca sprijinul financiar va continua sa creasca.

“Sunt copii aparte. Dupa doua luni de la inceperea scolii, e imbucurator sa vezi cum incep sa zambeasca, cum prind curaj si cata pasiune pun in orice. Spre exemplu, avem o fetita care s-a inscris la toate olimpiadele care n-au presupus taxe. Avem un alt “piticut” care vine de fiecare data primul, ajuta in amenajarile salii si pleaca ultimul, dupa ce strange orice au lasat colegii lui. E cel mai mic si cel mai sarman, dar si unul dintre cei mai responsabili pentru cum raman lucrurile in urma noastra”, spune Cristian Preda, antrenor sportiv, despre copiii ale caror fotografii vorbesc totul despre atmosfera si spiritul de echipa.

Cat costa Scoala?

Care sunt cheltuielile acestei scoli sociale? Nu sunt mari. Dar sunt considerabile cand strangi fiecare SMS pentru a reusi sa duci la capat programul al carui know-how este pus la punct in sute de pagini de profesorii Fundatiei  Real Madrid.

“Costurile minime ale platformei educationale, intr-un an, pentru cei 45 de copii, ar fi de 39.000 euro: Fundatia Real Madrid contribuie cu 4000 de euro, ofera echipamentele sportive si manualele de studiu; o alta parte a cheltuielilor, 11.500 euro, sunt acoperite cu sprijinul Fundatiei Vodafone. Transportul copiilor si o masa dupa antrenament sunt asigurate de Primaria Sectorului 3; e foarte pretios ajutorul studentilor voluntari; impreuna reusim sa depasim obstacole mici dar nu de neglijat in activitatea zilnica” precizeaza Cristian Cretu, managerul proiectului

Hrana, hainute si ameliorarea conditiilor critice de locuire

Vorbim despre copii care traiesc in conditii grele. Ei au nevoie de hrana zilnica si de hainute pentru scoala. Un buget cuantificat undeva la aproximativ 5000 euro. La acestea se adauga nevoia de ameliorare a conditiilor de locuire a unora dintre ei (in numar de sase in acest moment) – sarcina care se ridica la aproximativ 25.000 euro.

Un obiectiv pentru perioada imediat urmatoare este inaugurarea celei de-a doua scoli sociale sportive, intr-o alta zona a Bucurestiului, continuand colaborarea cu Fundatia Real Madrid. Prin platforma donatie.ro, de la inceputul lui decembrie 2015 a fost lansata o campanie de donatii prin SMS. Mai multe spoturi tv sunt difuzate pe ProTv si pe toate celelalte canale ale MediaPro.

Acasa la Real Madrid

In termeni de imagine care poate fi transferata viitorilor sustinatori locali ai proiectului, doar cerul este limita suportului Fundatiei Real Madrid care tine permanent legatura cu Scoala Sportiva din Romania.

Sprijinul celor mai celebri jucatori internationali ai clubului Real Madrid au inspirat si jucatorii romani de exceptie sa faca un pas spre cei mici. Florin Raducioiu, Danut Coman, Marius Bilasco, Daniel Nicolae, Vlad Munteanu, Florin Lovin, Emilian Hulubei, Catalin Munteanu, sunt doar o parte dintre sportivii romani de valoare care s-au alaturat proiectului initiat de Fundatia Real Madrid la Bucuresti.

“Prin sport, copiii acestia cresc sanatos, se dezvolta in armonie; invata sa se inteleaga unii cu altii si sa inteleaga semnificatia si rostul "competitiei". Inteleg de ce exista reguli, cum sa-i aprecieze pe ceilalti si primesc incurajari atunci cand isi fac treaba bine. Vin cu mult entuziasm sa lucram impreuna si fiecare ora pe care o petrecem e un prilej pentru jocuri si pentru bucurie” marturiseste Florin Raducioiu

Modalitatile de alaturare sunt multiple. De la parteneri majori pana la cei care vor sa sustina proiecte punctuale, orice companie sau suport sunt binevenite. Mai multe detalii despre Scoala Sociala Sportiva despre suportul pe care il primeste in fiecare zi din partea jucatorilor de la Real Madrid, a Fundatiei Vodafone, a Pro Tv pot fi gasite pe pagina online a proiectului fdpscoalasociala.ro si pagina de facebook.

Mai mult in CSR, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: