Economia de energie din centrele de date Vodafone egaleaza consumul lunar a peste 350 de gospodarii
Vineri, 19 Februarie 2021

 

Credit Vodafone Romania 

Vodafone Romania a ajuns la o economie de energie in principalele sale centre de date de aproximativ 50MWh pe luna, echivalentul consumului a peste 350 de gospodarii in aceeasi perioada de timp, anjunta compania.

AdPlayers. info

Vodafone Romania a ajuns la o economie de energie in principalele sale centre de date de aproximativ 50MWh pe luna, echivalentul consumului a peste 350 de gospodarii in aceeasi perioada de timp, anjunta compania.

Potrivit informarii, performanta a fost atinsa ca urmare a instalarii, in urma cu sapte luni, a unor tehnologii avansate de racire, prin programul multianual de investitii destinat cresterii eficientei energetice a companiei si reducerii impactului asupra mediului. Programul de investitii a fost demarat in 2019 si inregistreaza deja rezultate semnificative.

“Ne-am luat angajamentul de a folosi energie 100% verde pentru derularea operatiunilor noastre si de a ne reduce la net zero amprenta de Carbon pana in 2040. Faptul ca am scazut consumul de energie in principalele noastre centre de date cu 350 MWh in doar sapte luni constituie pentru noi un reper important dupa o serie de inovatii introduse cu succes in principalele site-uri mobile”, a declarat Catalin Buliga, Director de Tehnologie Vodafone Romania.

Solutii eficiente de racire in principalele centre de date ale Vodafone

Centrele de date sunt unitati cu consum ridicat de energie in special din cauza sistemelor de racire necesare asigurarii temperaturii optime de functionare a echipamentelor electronice. Astfel, sistemele de racire genereaza intre 40 si 50% din consumul total de energie al unui centru de date.

Pentru diminuarea acestui consum, Vodafone Romania a adoptat si combinat o serie de tehnologii, printre acestea numarandu-se Phase Change Material (PCM), Dynamic Thermal Management, cu senzori inteligenti controlati prin Inteligenta Artificiala, si sistemele pe baza de apa racita (Chilled Water). Aceste tehnologii au fost implementate in centrele de date ale Vodafone din Bucuresti, Cluj si Brasov, generand o economie de energie de 350 MWh in doar sapte luni de zile.

Generare de energie verde pe site-urile Vodafone Romania

Tot ca parte a misiunii de a proteja Planeta, Vodafone Romania a demarat instalarea de panouri fotovoltaice in unitatile sale pentru a genera energie verde. Cel mai recent proiect de acest fel a fost implementat in luna ianuarie a acestui an la centrul din Constanta, avand o capacitate de 22 kWh si generand o economie de energie estimata la 15% in decursul unui an, respectiv 100% pe parcursul unei zile de vara.

Pentru inlocuirea generatoarelor clasice cu combustibil folosite ca solutii de back-up in cazul penelor de curent, Vodafone a experimentat cu succes in 2020 utilizarea unui generator bazat pe hidrogen intr-unul din site-urile sale. Folosita initial exclusiv in proiecte spatiale, solutia a fost astfel adaptata pentru telecomunicatii, fiind o premiera in Europa. In prezent, Vodafone exploreaza utilizarea instalatiilor eoliene cu scopul de a genera energie verde pentru site-uri.


PUBLICITATE: