Cu cortul gol prin Piata Electorala.
Vineri, 04 Noiembrie 2016


Victorie! La 27 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, Piata Victoriei s-a facut Piata Electorala.
foto. adplayers.

adplayers. Iulian Toma

Trecem peste creativitatea proverbiala a consultantilor in campanii care n-au altceva in cap decat sa fure ideile unii de la altii. Trecem si peste mesajele rupte de lumea reala. Hai sa vorbim despre cat de oameni cu cortul am ajuns daca punem cate-un cort publicitar electoral in fiecare piata. Aici s-a ajuns cu piata electorala.

De la un obiect menit sa ajute in situatii de criza sau calamitati, cortul a devenit adapost electoral in care activisti de absolut toate orientarile si discursurile posibile se intalnesc ca la piata unde isi deschid tarabe unul langa altul. Nici n-ai zice ca sunt competitori dupa cum, atunci cand sunt prezenti in corturi, isi aprind tigarile unii de la altii. In Piata Electorala toata lumea fumeaza pipa pacii.


Targ de nunti. Nasul si mirii la Piata Lujerului.

Legea spune ca inainte niciun mesaj nu ar mai trebui sa fie in picioare cu o luna inaintea alegerilor. Daca luna noastra are tot atatea zile ca luna politicienilor, pe 11 noiembrie Romania va deveni o tara libera de corturi in piata. O tara libera de corturi electorale. De prisme electorale. De bannere electorale.

Stai si te intrebi nu cine le-a platit ci de unde le-a platit fiecare partid care in ciuda faptului ca nu stim nici astazi de unde sunt banii in campanii electorale trecute, nici astazi nu stam mai bine. In afara de unul sau doi actori care isi lauda saracia si donatiile stranse in campanie (dupa campanie ne vor spune si de unde au venit), nimeni nu are un discurs coerent in privinta provenientei banilor din campaniile electorale.




Piata Charles de Gaulle. Publicitatea umbla cu capul spart.  


In ciuda faptului ca ar trebui sa fie primul canal al transparentei si informatiilor de care ai nevoie in campanii, Internetul a ajuns doar un canal de ucigasi electorali platiti. Un canal in care toate taberele se executa intre ele. Nimeni nu mai este preocupat nici macar sa faca promisiuni dintr-un ipotetic program. Doar se executa unii pe altii. Dar cine a avut vreodata vreun program electoral?

Toata lumea este insetata de dreptate si lupta impotriva coruptiei. Se dau medalii si se aplauda eroi care au descoperit hotii ale politicienilor de acum 5-10 ani. Nimeni nu le stie pe cele care se intampla astazi, sub nasul nostru. Toata lumea este preocupata sa critice chiar si o posibila, inca neinfatisata, pomana electorala. Despre vechile pomeni si nedreptati sau bani negri in campanii abia acum aflam. Dar nicio tabara nu vorbeste despre cele din 2016 ci doar de cele petrecute acum multi ani. Cei care platesc campaniile de astazi sun imaculati.  

La asa cumparator, asa piata. Militant naiv al unei taberi sau alta, ce intelege omul de rand din comunicarea politica de pe strada este usor de vazut. Ca si corturile pline de mesaje, toate mesajele sunt goale pe dinauntru. Ce sa mai vorbim de oameni care sa le explice? Ce sa ne explice? Ar fi un lux din partea boierilor care n-au timp de popor. In loc sa fie spatiu de intalnire cu omul care vine la piata, cortul este o poveste goala la propriu de oameni si de programe. Este cruntul adevar gol pe dinauntru despre Piata Electorala.

Despre legalitatea amplasarii lor in piata, ce sa mai vorbim? Toata lumea este curata ca lacrima si asteapta regulamente de punere in aplicare a legii de la Primarie. Cand vor fi aplicate? Nimeni nu ne spune. Toate lucrurile care nu-s dupa legea publicitatii stradale sunt nemiscate de un an de la intrarea in vigoare, in toamna anului 2015. Poate dupa alegeri ni se vor legitima salvatorii.



Stangacii nu-s bine vazuti de PNL. La Piata Obor se semneaza cu dreapta. 



Piata Chiajna. Ninge, ploua sau e soare, lumea merge la votare. Cu ALDE.

Mai mult in Reglementare, Legislatie, Campanie Electorala, OOH, 


PUBLICITATE: