Cu 10 Milioane EUR anul trecut in publicitate, URBB creste in 2009 bugetul in lei cu 15%
Vineri, 13 Martie 2009
 (AdPlayers.ro, Iulian Toma)

„Bugetul de promovare in 2008 a fost de10 milioane euro net, directionat in procent de 60% catre ATL, 35% BTL si 5% PR si CSR”, a afirmat pentru AdPlayers, Shachar Shaine, Presedinte United Romanian Breweries Bereprod (URBB), vorbind despre investitiile in comunicare ale companiei.

URBB detine in portofoliu marcile de bere Tuborg, Tuborg Strong, Tuborg Christmas Brew, Carlsberg, Holsten, Skol, Guinness si Kilkenny, alaturi de alte 2 marci internationale de bauturi racoritoare – Granini si Orangina. Potrivit executivului URBB, portofoliul este alcatuit exclusiv din marci internationale, iar promovarea in Romania presupune atat adaptarea unor spoturi internationale derulate in alte tari, cat si creatie la nivel local.

Compania lucreaza cu agentiile Graffiti BBDO - ATL pentru marcile Tuborg si Holsten, Prospero – BTL si Trade Marketing pentru toate marcile din portofoliu, si Tempo Advertising - ATL pentru marcile Skol si Orangina. Contul de media URBB este administrat de Tempo Media, agentie care se ocupa de serviciile  de cumparare de media pentru toate marcile din portofoliu, iar Rogalski-Grigoriu se ocupa de contul de PR.

TV-ul ramane vedeta, cu 60%

Executivul URBB este de parere ca TV-ul va ramane si anul acesta pe primul loc, ca optiune a investitiilor in media, cu un procent de aproximativ 60% din buget, desi foarte important va fi si internetul, sau media neconventionala. In opinia presedintelui companiei, TV-ul va ramane principalul canal de comunicare, pentru ca „acest canal reuseste sa creeze un brand awareness intr-un timp foarte scurt”.

Anul trecut o parte importanta a bugetului a fost alocata organizarii unor evenimente pentru publicul larg, cum ar fi: caravana Tuborg Green Party la nivel national, Campionatul de Fotbal pe plaja sustinut de Skol, Campionatul de bowling IDM – Skol, Caravana German Fest, organizata anual de Holsten, Turneul de Golf Carlsberg Lac de Verde Open, Carlsberg Fan Park in perioada EURO 2008, Caravana Granini Racoarea Fructelor etc. „Ca in fiecare an, actiunile de BTL vor fi nelipsite, ca parte a comunicarii valorilor marcii catre publicul tinta si interactiunea cu acestia”, a mai spus Shaine. 

„Am decis sa crestem acest buget cu 15% in lei fata de anul precedent”

„In 2009 nu am taiat bugetul de promovare deoarece in aceasta perioada este foarte important sa continuam promovarea brandurilor, in special pe TV si internet. De aceea, am decis sa crestem acest buget cu 15% in lei fata de anul precedent”, afirma presedintele URBB.

Shaine spune ca bugetul de promovare se raporteaza intotdeauna la venituri, de aceea exista o legatura intre contextul economic si buget. „Insa consider ca nu trebuie renuntat in aceasta perioada la promovare, ci trebuie sa folosesti intr-un mod cat mai eficient bugetul si focusat catre consumatorii nostri pentru fiecare marca in parte”, subliniaza omul numarul unu in companie.

Despre planurile viitoare, oficialul spune ca fiecare brand in parte va avea alocat bugetul sau propriu si va creste diferit, pentru ca fiecare este intr-un alt ciclu de viata, si asta pentru ca unele marci sunt intr-un stadiu incipient si atunci au nevoie de mai mult, altele sunt mai mature si pot creste in vanzari fara o marire considerabila a bugetului.  

Tuborg, Skol, Carlsberg, Granini – cea mai mare parte din buget

„In mod sigur marcile Tuborg, Skol, Carlsberg, Granini vor avea alocat un procent mai mare din buget, deoarece acestea au nevoie constanta de investitie in promovare, fiind marci care au castigat o imagine buna pe piata, reflectata si in cifrele de vanzari, imagine care trebuie mentinuta”, mai afirma Shachar Shaine.

„Nu iti poti permite atunci cand ai branduri puternice si apreciate, asa cum sunt toate marcile din portofoliul nostru, sa nu investesti constant in imaginea lor. Strategia media difera de la marca la marca, in functie de pozitionarea acesteia, de publicul tinta si de ciclul de viata al marcii”, conchide seful URBB, care dezvaluie doar o parte din strategia companiei, pe vreme de criza.


PUBLICITATE: