Concert ,,Bach by Night” in Sufrageria Regala. Palatul Regal / Muzeul National de Arta al Romaniei. Sambata, 27 Mai 2023, de la ora 19
Joi, 25 Mai 2023

 

Proiectul este cea mai recenta reexplorare a creatiei lui J.S. Bach de catre artistii ce compun ansamblul de muzica baroca SEMPRE si reprezinta continuarea unor preocupari mai vechi ale formatiei.

AdPlayers. Info

Ansamblul de muzica baroca SEMPRE organizeaza Concertul Bach by Night in Sufrageria Regala - Palatul Regal / Muzeul National de Arta al Romaniei.

,,Bach by night nu este un concert, este promisiunea unui regal muzical. Un „concert de concerte” ce aduce pe scena cateva dintre cele mai consistente lucrari instrumentale ce alcatuiesc marele repertoriu bachian. Un repertoriu la fel de spumos si de actual si astazi, la 300 de ani dupa scrierea lui” a spus Laurentiu Constantin, fondator al ansamblului de muzica baroca SEMPRE.

Spectacolul se va desfasura in ziua de 27 Mai 2023, cu incepere de la ora 19, in Sufrageria Regala a Muzeului National de Arta al Romaniei. Proiectul este cea mai recenta reexplorare a creatiei lui J.S. Bach de catre artistii ce compun ansamblul de muzica baroca SEMPRE si reprezinta continuarea unor preocupari mai vechi ale formatiei.

Repertoriu:

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):

Concertul in la minor, BWV 1041, pentru vioara si orchestra de coarde:

Allegro – Andante – Allegro Assai

Concertul in re major, BWV 1054, pentru clavecin si orchestra de coarde:

Allegro assai – Adagio – Allegro

Concertul in re minor, BWV 1052R, pentru vioara si orchestra de coarde:

Fara titlu – Adagio – Allegro

Concertul in re minor, BWV 1043, pentru doua viori si orchestra de coarde:

Vivace – Largo ma non tanto – Allegro

Interpreteaza ansamblul de muzica baroca SEMPRE: Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazar / Melinda Béres – viori baroce, Tamara Dica – viola baroca, Ciprian Campean – violoncel baroc, Árpád Szőgyör - violone, Raluca Enea – clavecin, conducere muzicala

Potrivit organizatorilor, lucrarile de tipul concertelor, compuse de Johann Sebastian Bach, reprezinta o parte consistenta a creatiei sale. Din punctul de vedere al interpretului, atat concertele pentru clavecin / clavecine si orchestra de coarde cat si cele pentru vioara / viori si acelasi ansamblu orchestral, ocupa un loc special in repertoriul personal, un nou privilegiu, oferit cu fiecare interpretare in parte. Atat solistul cat si membrii ansamblului au de fiecare data ocazia de a descoperi lumea fascinanta a liniilor instrumentale principale sau secundare, modul lor ingenios si, totodata, firesc de a se impleti in redarea unui discurs muzical dantelat sau suav. Si corzile inalte, si cele grave au ocazia de a intui, impreuna cu solistul, momentele de tip cadential si rezolvarile lor dar si libertatile de ornamentare ce li se ofera pe parcurs. Toate acestea nu fac decat sa dezvaluie in imaginea ascultatorului universul sonor al afectelor fiecareia dintre partile acestor minunate lucrari.

Majoritatea acestor lucrari, adauga Laurentiu Constantin, au fost compuse de Bach in perioada petrecuta la Leipzig si au fost, se pare, dedicate ansamblului Collegium Musicum. Ele erau in mare parte destinate stagiunii muzicale organizate la Zimmermansches Kaffeehaus iar Bach se afla la conducerea unui ansamblu orchestral format, nu de putine ori, din discipoli ai sai, intre care si proprii copii ce aveau asadar ocazia sa-si demonstreze maiestria instrumentala alaturi de tatal lor.

Unele dintre aceste lucrari sunt transcriptii ale altor concerte sau ale unor lucrari compuse initial de alti compozitori. Cateva exemple in acest sens sunt: concertul BWV 1054 - transcriptia pentru clavecin a concertului BWV 1042 pentru vioara si orchestra de coarde, concertul BWV 1062 – transcriptia pentru doua clavecine a concertului BWV 1043 pentru doua viori si orchestra de coarde, etc.

Fie ca este vorba despre concerte cu un singur instrument sau cu mai multe instrumente solo, fiecare dintre acestea este tratat in mod egal, continand ample expuneri care pun in evidenta calitatile timbrale si tehnice ale instrumentelor sau pasaje cadentiale ce favorizeaza abilitatile improvizatorice ale solistilor instrumentisti.

Ansamblul de muzica baroca SEMPRE

Ansamblul SEMPRE a luat fiinta in anul 2020 si reuneste muzicieni specializati in interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, in principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordeaza si piese apartinand sec. al XVII-lea sau lucrari din perioada premergatoare Clasicismului muzical.

Preocuparile membrilor ansamblului se refera la autenticitatea interpretarii (atat din perspectiva stilisticii muzicale cat si din cea a instrumentelor utilizate – copii fidele dupa originale istorice) si la cercetarea muzicologica minutioasa, ce permite abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formeaza ansamblul au urmat cursuri de specializare in domeniul muzicii vechi, cicluri de master sau studii de licenta in acest domeniu, la institutii de prestigiu din Europa si au o activitate de peste 20 de ani in domeniul muzicii vechi. SEMPRE are o structura modulara, adaptabila mai multor tipuri de repertoriu, mergand de la formule camerale de duo sau trio, pana la formule extinse, de tip orchestral, precum cea folosita in cadrul concertului „Bach by night”.

Printre productiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numara: Sempre Vivaldi, Haendel vs Haendel, Les Caractères, Baroque unknown, Sparkling Haendel.

Concertul este organizat in parteneriat cu: Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucuresti si cu sustinerea Aqua Carpatica si a Domeniilor Samburesti. Partenerii media ai concertului sunt: TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio Clasic, PressHub.ro, LumeaCredintei.com, Profit.ro, Urban.ro, News.ro, AdPlayers.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, informateca.ro .

Biletele sunt puse in vanzare prin reteaua Eventim: https://bit.ly/3O9SyC0 

Mai mult in Eveniment


PUBLICITATE: