Campanie de informare pentru prevenirea accidentelor la schi, cu specialistul in traumatologie sportiva, dr Ion Bogdan Codorean
Joi, 20 Decembrie 2018

 

Credit: Ion Bogdan Codorean / Talentivity

Reputatul medic ortoped specializat in traumatologie sportiva, Ion Bogdan Codorean, care i-a ajutat “sa se intoarca in joc” pe Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, Catalina Ponor, Mirel Radoi, Ciprian Marica, dezvaluie cateva secrete de prim ajutor, esentiale in cazul accidentelor la schi.

adplayers.info

In plin sezon al sporturilor de iarna, medicul primar ortoped specializat in traumatologie sportiva Ion Bogdan Codorean, in campanie de prevenire a accidentelor la schi.

Reputatul medic ortoped specializat in traumatologie sportiva, Ion Bogdan Codorean, care i-a ajutat “sa se intoarca in joc” pe Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, Catalina Ponor, Mirel Radoi, Ciprian Marica, Alex Chipciu, Raul Rusescu, Monica Davidescu, Alina Puscas sau Dorian Popa, dezvaluie cateva secrete de prim ajutor, esentiale in cazul accidentelor la schi.

“Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stand pe loc pentru ca in aceste situatii nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar si nu se mai face parghie la nivelul genunchiului”, spune specialistul, avand in vedere deschiderea noului sezon de schi.

In cazul nefericit al unui accident pe partia de schi, dr. Codorean recomanda: “Daca ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie sa te opresti din schiat, sa imobilizezi genunchiul (sa nu-l mai indoi) si sa te sprijini cat mai putin in el pana cand ajungi la medic. Altfel, o entorsa sau o fractura mai usoara se poate transforma in ceva grav. In cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat intr-o orteza fixa sau mobila in functie de gravitatea entorsei. Aplicatiile locale reci scad inflamatia si durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii).”

Preventia este si ea foarte importanta: “Pregatirea pentru distractia pe partia de schi trebuie sa fie una foarte serioasa si ar trebui sa constea in exercitii fizice pentru incalzirea mushilor si a articulatiilor, gradul de dificulitate a partiei alese ar trebui sa fie direct proportional cu experienta fiecaruia, iar alegerea echipamentului de schi si legaturile corect facute joaca un rol essential in preventia unui accident”, explica dr. Ion Bogdan Codorean. 

Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortoped, doctor in medicina, domeniul de interes in traumatologia sportiva.  A activat timp de 6 ani ca Șef al sectiei Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, iar incepand din 2015 este sef de lucrari in cadrul Universitatii de Farmacie si Medicina Carol Davila Bucuresti.

Seful comisiei medicale din Federatia Romana de Fotbal si membru in comisia medicala a Comitelului Olimpic Sportiv Roman, Dr. Ion Bogdan Codorean trateaza afectiuni ale genunchiului (ruptura de menisc, ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA), ruptura de ligament incrucisat posterior (LIP), instabilitate, femuro- patelara), afectiuni ale umarului si alte diverse afectiuni.

Cu o vasta experienta in domeniu, Dr. Ion Bogdan Codorean si echipa sa de specialisti in traumatologie sportiva au tratat cazuri grave si foarte grave, reusind sa aiba la final pacienti sanatosi si recuperati integral.

Mai mult in CSR, Responsabilitatea Sociala, 


PUBLICITATE: