2.560 de clienti in publicitatea online in 2015. Numarul investitorilor s-a dublat.
Joi, 11 Februarie 2016

adplayers. info

Numarul clientilor care au promovat produse si servicii in mediul online s-a dublat in 2015, comparativ cu anul anterior, iar numarul campaniilor este cu 40% mai mare, potrivit BRAT

2.560 de clienti in publicitate online in 2015

Potrivit specialistilor BRAT, apetitul clientilor de publicitate pentru promovarea produselor si serviciilor in mediul online a crescut in anul 2015, fapt dovedit de cei aproximativ 2.560 de clienti de publicitate care au investit in anul 2015 pentru promovarea online a produselor si serviciilor, un numar dublu comparativ cu anul 2014. De asemenea, numarul campaniilor publicitare desfasurate de acestia este cu 40% mai mare fata de cele desfasurate in urma cu un an. 

Volumele monitorizate de BRAT in scadere cu aproximativ 7%

Analizand volumul mesajelor publicitare unice,observam ca in 2015 aproximativ 60% din totalul bannerelor au fost livrate prin intermediul Google Dispay Network (GDN), in crestere fata de anul trecut cu 7%, restul bannerelor fiind livrate prin celelalte adservere disponibile in piata. Un procent de 27% din totalul clientilor utilizeaza exclusiv reteaua GDN pentru propriile campanii publicitare.

Chiar in contextul cresterii numarului de clienti si a mesajelor comunicate online, volumele investite in publicitatea de tip display (volume ce nu include si publicitatea programatic, livrata prin GDN, Yahoo, Facebook, vezi informatii suplimentare) monitorizate de BRAT sunt in scadere cu aproximativ 7% fata de anul trecut si cu 19% fata de anul 2013, totalizand aproximativ 98,5 milioane de EURO (RATECARD). Explicatia poate consta atat intr-o diminuare a investitiilor fiecarui client, cat si in trecerea unei parti a volumelor in zona nemonitorizata sub aspectul volumelor (in GDN, de exemplu).

Cele mai mari cresteri: igiena personala (83%), piata farmaceutica (63%) si finante (44%).

Din investitiile in publicitatea online display monitorizate, cele mai mari volume au fost realizate de clientii din domeniul auto, cu aproximativ 16% din totalul investitiilor, urmati de cei din comunicatii si finante. Comparativ cu anul 2014, cele mai mari cresteri ale investitiilor au fost in industria produselor pentru igiena personala (83%), piata farmaceutica (63%) si finante (44%).

Topul clientilor de publicitate este condus de Orange, la fel ca si in 2014, carre inregistreaza cea mai mare pondere din totalul investitiilor in publicitatea online, aproximativ 8%, urmat de Procter and Gamble si Ford Romania fiecare cu aproximativ 4%.

Adevarul.ro este siteul care a atras ceamai mare parte a investitiilor in publicitate din mediul online, devansand libertatea.ro, site-ul cu cele mai mari investitii in publicitate in anul 2014. Pe pozitia a treia se afla site-ul stirileprotv.ro urmat gsp.ro ambele cu aproximativ 5% din total investitii in publicitate din mediul online.

Despre MIP Online

Monitorizarea Investitiilor in Publicitatea Online (MIPO) este realizata de BRAT incepand cu august 2011 si monitorizeaza campaniile publicitare de tip display din Romania, in monitorizarea volumelor la rate card nefiind incluse campaniile livrate prin sisteme de tip programatic sau prin site-uri specializate (ex: google, profishare, yahoo, facebook etc.), pentru cele din urma monitorizarea furnizand doar prezenta campaniilor publicitare si nu volumul inregistrat de acestea.

Monitorizarea Investitiilor in Publicitate (MIP) este studiul realizat de BRAT ce pune la dispozitiapietii de media sipublicitate, informatii complete despre campaniile publicitare desfasurate in cadrul publicatiilor tiparite, emisiunilor statiilor radio, site-uri web silocatii OOH, ultizand standarde comune de monitorizare si raportare pentru cele 4 medii.

 Mai mult in Interactive, adplayers report


PUBLICITATE: