Piata media din România a crescut cu 26% în 2005 fata de 2004
Vineri, 13 Octombrie 2006

(AdPlayers.ro , Iulian Toma, iulian.toma@adplayers.ro )

Piata media autohtona a crescut în 2005 fata de 2004 cu cca 26%, este concluzia Media Fact Book, ghidul anual realizat de Initiative România, un instrument de lucru destinat omenilor de marketing si comunicare.

Octav Popescu, Managing Director Initiative România spune ca „Piata media a fost caracterizata în 2005 de dinamism si de o dezvoltare a mediului de afaceri, mai ales cel al domeniilor telecomunicatii, financiar-bancar si farmaceutic. În plus, au fost lansate numeroase ziare, posturi de radio si televiziuni noi, fragmentarea fiind un raspuns firesc la marirea si diversificarea bugetelor de publicitate”, mai afirma oficialul agentiei de media.

TV, crestere cu 37%

Media Fact Book arata ca presa a pierdut teren în favoarea televiziunii, a carei piata a crescut cu peste 37%, dar ale carei preturi sunt înca mici comparativ cu tarile din Regiunea Central-Est europeana.

Print, crestere cu 10%

Conform ghidului, presa a continuat sa fie caracterizata de fragmentare, iar vânzarile pe acest mediu au ramas constante. S-au remarcat tendinta de trecere a ziarelor de la format mare la format tabloid si o serie de campanii de împrospatare a imaginii, a graficii sau a continutului editorial. Nivelul investitiilor în publicitatea pe print a crescut cu 10%.

Radio + 15%, Outdoor +25%

În ceea ce priveste radio-ul, numarul de licente radio a ajuns la 629, dintre care doar 77% sunt active. Specialistii Initiative arata ca investitiile în publicitate la radio au crescut cu 15%, iar cele în outdoor cu circa 25% fata de anul anterior.

În 2005, spune Media Fact Book, piata outdoor s-a remarcat prin calitate, diversitate si volum,datorita nevoii brandurilor de a se diferentia. Locatiile de top au devenit din ce în ce mai putine si s-a implementat un sistem al rezervarilor în avans. 

Internetul, crestere de 53%

Investitiile în publicitate pe internet, arata concluziile studiului, desi greu de previzionat din cauza lipsei de metode de estimare exacta, au cunoscut cea mai spectaculoasa crestere de 53%. De la 600 de mii de euro în anul 2003, publicitatea online a ajuns în 2005 la peste doua milioane de euro, spun specialistii Initiative.

Autorii studiului mai spun ca au aparut peste 24 de mii de site-uri noi, iar vânzarile de calculatoare au ajuns la 600 de mii pe an, cu 40% mai mult decât în 2004. Si, chiar daca pretul unui bilet la film a crescut cu 40%, cinematografia îsi continua trendul descendent început în anul 2001.

Anul acesta +30%, pâna la 320 mil EUR

“Estimez valoarea pietei la cca 320 milioane de euro, în crestere cu aproape 30% fata de anul anterior”, mai sustine Octav Popescu, Managing Director Initiative.

Executivul Initiative este de parere ca, în 2006, va continua cresterea în volum a investitiilor media, alimentata de maturizarea pietei bancare si de declansarea unei competitii reale, dar si de cresterea competitivitatii pe pietele de telefonie, auto si retail. De asemenea, crede Octav Popescu, va creste ponderea investitiilor din partea companiilor cu actionariat autohton.

AdPlayersFile Initiative:

Membra a Interpublic Group of Companies [NYSE:IPG], Initiative este una din cele mai mari retele independente de media din lume. Specialistul de media asigura servicii specializate de planificare si cumparare de media, de strategie si consultanta de media.

Cu o cifra de afaceri de circa 14 miliarde de dolari în anul 2004, Initiative Worldwide numara peste 3500 de angajati în cele 99 de birouri la nivel global, potrivit oficialilor de la Bucuresti.

Activa pe piata de media româneasca de 12 ani, Initiative România  (www.initiativemedia.ro ) este afiliata retelei internationale Initiative Worldwide si se claseaza, potrivit companiei, între primele agentii de profil.

Portofoliul Initiative România include Orange România, Johnson&Johnson, Raiffeisen Group, MOL România, Pernod Ricard, GlaxoSmithKline, Berlin-Chemie, Continental, Beres, Reinert, Power Horse, Porsche, Sarantis, Sony Ericsson.


PUBLICITATE: