Fost producator general al statiilor locale Digi24, Iulian Pana a plecat in televiziunea online. De 23 de ani in TV si film, la Cavaleria fondata de Buhnici
Vineri, 22 Februarie 2019

 

Pilotul Iulian Pana (dreapta), invitat sa "zboare" alaturi de echipajul Cavaleria.ro, fondata de George Buhnici (stanga). 

Credit: Podcast George Buhnici / Youtube. Invitat Iulian Pana.

AdPlayers. Iulian Toma

Scos din aviatie de Sergiu Toader pentru Pro Tv in urma cu 23 de ani, unul dintre cei mai vechi oameni de televiziune, fost producator general de stiri al statiilor locale Digi 24, Iulian Pana a parasit televiziunea clasica de la Digi pentru productie TV online.

Fostul pilot, alaturi de echipaje de televiziune Pro Tv, Realitatea Catavencu, Intact si mai apoi Digi 24 
Digi World, Digi Life si Digi Animal World, Iulian Pana face acum echipaj cu Cavaleria.ro, fondat de George Buhnici. „Continut despre lucruri care conteaza, Cavaleria aduna lunar, 10,4 milioane de vizionari pe YouTube si un reach de 7,6 milioane pe Instagram.

Contactat de catre AdPlayers, Iulian Pana ne-a spus cum si de ce a plecat din productia clasica de televiziune si fil, la productia video de continut online.

Fost producator general al statiilor locale Digi24, Iulian Pana (foto) a plecat in televiziunea online. De 23 de ani in productia clasica de televiziune de televiziune si film, acum la Cavaleria fondata de George Buhnici

Cum a inceput „plecarea” din televiziunea clasica in online?

„M-a sunat anul trecut un prieten care lucreaza deja in echipa lui George Buhnici. Mi-a spus ca George vrea sa isi largeasca echipa si ca i-ar trebui un producator. Si ca ma invita la o discutie” spune Iulian Pana (foto), pentru AdPlayers.

„Eu urmaream de mult timp ce face Buhnici si la TV si in Online. Nu stiam cifrele analitice, dar imi placeau toate postarile lui si ale echipei de la Cavaleria.ro. Intr-un fel ii invidiam pe cei de acolo pentru ca aveau subiecte relevante, bine scrise, bine filmate si montate, in ciuda faptului ca internetul inca iarta multe greseli. Am inteles ca ambitiile erau/si sunt mari, iar standardele sunt foarte sus.” isi motiveaza „piciorul de plecare” la Cavaleria fondata de George Buhnici.


Credit: Podcast George Buhnici / Youtube. Invitat Iulian Pana. 

Aveau la dispozitie vreo 30 minute. Au stat 2 ore.

„In diplomatie, cand o persona importanta sta cu tine la discutii mai mult decat era programat, e semn bun. Stiam ca George are vreo 30 de minute penrtu mine, dar discutia a durat vreo 2 ore. Parea semn bun, dar eu nu ma iau dupa semne” spune Iulian Pana, despre intalnirea cu fostul coleg din Pro TV George Buhnici.

„Am invatat de la George proiectul, planurile de dezvoltare, am povestit o gramada de istorii jurnalistice, am cunoscut putin echipa. M-a convins omul, proiectul, viziunea. As putea sa spun acum, dupa un timp cam scurt, ca echipa este cea pe care mi-am dorit-o intotdeuna: creativa, responsabila, adaptabila, agila, eficienta.”

A anuntat plecarea de la Digi „cu un anumit regret”. „Acum, parca m-am mutat in viitor”

„Am hotarat sa imi anunt in 31 Decembrie incheierea de la 1 Februarie a contractului cu Digi. Cu un anume regret. Acum, parca m-am mutat in viitor.” spune omul de productie TV clasica, acum in digital. „De mai mult timp cred ca si pentru Online, contentul de calitate este imparat. Acum vedem doar inceputul. Cred ca Buhnici este unul dintre romanii care a sesizat inca de la inceput ocaziile pe care le ofera Internetul si a folosit acest mediu nou cu mult curaj si multa tenacitate. Il admir si poate ca il si invidiez pentru ca a pariat si ca a castigat.”

Iulian Pana. Pregatit sa fie Pilot, din 96 a zburat cu echipajul Pro TV condus de Sergiu Toader



Cu 23 de ani in urma, Iulian Pana facea cursuri de zbor pentru piloti la Tarom, dar avea sa zboare cu echipa de la Pro TV, convins pe atunci de Sergiu Toader.

„In 1996 facem cursuri de zbor pentru piloti, la Tarom. Aveam asa de mult timp liber, incat imi cautam ceva suplimentar de lucru. Cineva mi-a spus ca PRO TV abia se relansase si cauta oameni. Am facut un CV cu pixul pe si am nimerit in fata lui Sergiu Toader. Mi-a propus sa stau o luna de proba ca reporter. M-am simtit flatat ca isi pune sperante in mine dar dupa 2 saptamani mi-a propus sa las aviatia si sa raman la PROTV. Era o lume diferita in care simteam ca ma potrivesc mai mult. Am acceptat. Sotia si mama m-au sustinut, in timp ce restul cunoscutilor, rudelor, s-au indoit. Am fost reporter de investigatii, defense correspondent, si seful sectiei investigatii (eveniment)”.

De la Pro TV-ul lui Adrian Sarbu, la film cu Costa Gavras si Zeffirelli.

Televiziunea a fost o catapulta in lumea greilor productiei de film. De la Pro TV-ul lui Sergiu Toader si Adrian Sarbu, Iulian Pana juca in urma cu 19 ani in productia de film cu Costa Gavras si Zeffirelli.

„In 2000 m-a chemat Andrei Boncea la Buftea sa pun umarul la primul film strain dificil din Romania de dupa Revolutie: “Amen” de Costa Gavras."spune Iulian Pana. ""Apoi am participat la - probabil - cele mai importante filme realizate aici: “Callas forever” de Franco Zeffirelli, “Sex Traffic” de David Yates, “Youth without youth” de Francis Ford Coppola si multe alte proiecte frumoase (https://www.imdb.com/name/nm1642429/).”

Revine in echipa lui Sergiu Toader din 2006. Dar la Realitatea Catavencu si face Publika la Chisinau.

„In 2006 am revenit in televiziune la Realitatea - Catavencu, tot in echipa lui Sergiu Toader. Au fost foarte multe proiecte frumoase: relansare “The Money Channel”, un concert live, in Venetia, inchinat zilei Romaniei, multe show-uri pentru Romantica. Astea sunt doar cateva.” explica Iulian Pana revenirea in televiziune alaturi de Sergiu Toader.

„In noiembrie 2009 am venit proiectul “Publika” de la Chisinau. Televiziune de stiri in romana si rusa. Greu, intr-un teren de multe ori ostil. Am reusit sa il lansam la 7 aprilie 2010. M-am ocupat, de operatiuni, impreuna cu o echipa complexa de la Bucuresti. Adica tot ce nu era content.”

Nu prea s-a potrivit la Intact Production.

„Dupa 1 an si 9 luni la Chisinau, m-a chemat Alin Romascan la Antena 3, unde urma sa fie amenajata o cladire cu studiouri, impresionanta, pentru Antena 3. Proiectul a fost suspendat dupa jumatate de an. A ramas doar un proiect foarte ambitios. Am trecut la Intact Production, dar am nimerit intr-un loc in care nu prea ma potriveam.”

Din 2012, la Digi24 si producator general al statiilor locale. Digi World, Digi Life si Digi Animal World.

„In 2012 am inceput sa coordonez la Digi24 sectia Social, iar dupa vreo 6 luni am trecut producator general al statiilor locale. Am apucat sa contribui la lansarea statiilor de la Constanta, Brasov si Craiova.”

In 2013, Digi a infiintat un colectiv care sa produca continut propriu pentru canalele de filme documentare: Digi World, Digi Life si Digi Animal World. In timp, managerul de proiect al canalelor, Bogdan Chiritoiu, i-a incredintat lui Iulian Pana jobul de producator general.

„Am asimilat viziunea lui si in scurt timp am trecut, impreuna cu echipa, de la talk-show-uri la filme documentare veritabile: “Ingrediente”, “Zona de risc’, “Calusarii”. Sunt sigur ca fostii mei colegi vor continua sa livreze productii de calitate.” marturiseste omul de televiziune despre munca in echipa de la Digi.

„Continut despre lucruri care conteaza. Cavaleria aduna lunar, 10,4 milioane de vizionari pe YouTube si un reach de 7,6 milioane pe Instagram.

Noul proiect de productie la care lucreaza Iulian Pana, de aceasta data online – Cavaleria, este o platforma video care livreza de 5 ani continut despre lucruri care conteaza pentru barbati. Potrivit fondatorilor, publicul este premium urban, cu varsta medie intre 25 si 45 de ani, interesat de tot ce este nou si inovativ.

Sub brandul Cavaleria se desfasoara si platformele video cu productie proprie buhnici.ro & lorena.buhnici.ro. Acestea impreuna reusesc sa atinga lunar 10,4 milioane de vizionari pe YouTube si un reach de 7,6 milioane pe Instagram. 
Mai multe productii video digitale Cavaleria, aici

Intr-un podcast de aproximativ 30 minute filmat impreuna, George Buhnici si Iulian Pana deapana amintiri jurnalistice si productii din televiziunea clasica, dar si motivele care i-au adus impreuna in productia de continut video online pentru Cavaleria. 
Mai mult in podcastul lui George Buhnici care il are invitat pe Iulian Pana.


Credit: Podcast George Buhnici / Youtube. Invitat Iulian Pana.

Mai mult in MediaAdPlayersReport, Digital, Interactive

 


PUBLICITATE: