Peste 25.000 de persoane au vizitat Romanian Design Week in prima saptamana de festival
Vineri, 19 Mai 2023

 

Romanian Design Week / Youtube

E
xpozitia poate fi vizitata de luni pana vineri in intervalul 12:00–22:00, iar in weekend intre orele 10:00–22:00 pana duminica, 28 mai. Accesul este gratuit si se face in baza unei rezervari prealabile sau direct, la intrare.

AdPlayers. info

In prima saptamana de la lansarea Romanian Design Week (RDW), peste 25.000 persoane au vizitat expozitia din Piata Amzei, realizata de Primaria Sectorului 1, impreuna cu The Institute. Alte 50 de evenimente au avut loc in tot Bucurestiul in aceasta perioada. Festivalul continua in tot orasul pana duminica, 28 mai.

Cel mai mare festival multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, Romanian Design Week, un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank, cu sprijinul Primariei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, transforma Bucurestiul in luna mai in Capitala designului romanesc.

In cadrul RDW Exhibiton din Piata Amzei, proiect realizat de Primaria Sectorului 1, impreuna cu The Institute, publicul larg a admirat 162 de proiecte din 6 specializari diferite: de la arhitectura la design interior, design grafic, design de produs, ilustratie si moda. Proiectele prezentate in cadrul RDW Exhibition sunt selectate atat de curatori romani de renume, cat si de specialisti de talie internationala, dintr-un total de peste 400 de lucrari inscrise in call-ul initial de proiecte. Designul expozitiei este semnat de Attila Kim Architects.

In premiera anul acesta, au fost selectate si o serie de lucrari care vor fi prezentate ca bune practici – exclusiv online, pe site-ul Romanian Design Week.

Tot in Piata Amzei, Young Design powered by Diploma propune perspectiva noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani, intr-o expozitie multidisciplinara. Expozitia este completata si de alte formate, printre care RDW Social - programul de relaxare si socializare din cadrul festivalului, RDW Market - galeria de design din Piata Amzei, unde designul romanesc poate fi descoperit si achizitionat de catre vizitatori si Creative Corner – spatiu multifunctional ce gazduieste atat un info point dedicat editiei festivalului, cat si expozitia Circular Catalysts, rezultatul colaborarii intre designeri, artisti si mestesugari din Romania si Marea Britanie, realizat de British Council Romania, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Young Design

Amenajarea Young Design powered by Diploma, RDW Market si Creative Corner este semnata de BAZA. Deschidem orasul. In spatiul Creative Corner, incepand de luni, 15 mai, a fost lansat si UniCredit LAB, o initiativa strategica a UniCredit Bank, in colaborare cu The Institute, si care presupune un program intens de educare prin prezentari si sesiuni de mentorat, sustinut de specialisti in design thinking, business, marketing, legal si finantari. UniCredit LAB s-a desfasurat pe parcursul a trei zile, pentru 10 business-uri locale. La final, in urma unui pitch, trei antreprenori au fost premiati, pentru a-si putea continua dezvoltarea sustenabila a afacerii lor.

Tot in cadrul Romanian Design Week, publicul a descoperit instalatia imersiva „Echoes of Presence”, in care prezenta vizitatorilor influenteaza ambientul si perceptia celorlalti, printr-o serie de senzori ce declanseaza efecte in toate cele 3 spatii disponibile. Instalatia creata de Alina Rizescu, Bogdan Stefanescu, Alin Tatu si Denis Flueraru a fost aleasa in urma unui concurs RDW x IQOS, prin vot public.

Experienta din Piata Amzei este completata de formatul RDW Design Go!, care propune peste 100 de evenimente in tot Bucurestiul. Acestea sunt organizate in jurul a 4 Design Districts din oras: Cotroceni, Dorobanti-Floreasca, Ioanid-Icoanei si Cartierul Creativ si mai mult de jumatate dintre acestea s-au desfasurat in prima saptamana de festival. In acest sens, Romanian Design Week propune cel mai amplu program de evenimente satelit din toate editiile de pana acum, dezvoltat in jurul unor cartiere si zone istorice importante ale Bucurestiului si cuprinde un program divers de discutii, expozitii, workshop-uri si ateliere deschise, destinate atat publicului larg consumator de design, cat si profesionistilor.

„Vad un foarte mare potential in formatul RDW Design GO! – care presupune ca alti actori, studiouri de design si arhitectura sau alti reprezentanti ai comunitatilor creative sa isi dezvolte propriile initiative sub umbrela RDW si sa invite publicul larg sa le calce pragul. Mi-ar placea sa „pierdem controlul” acestui format, sa-l preia orasul, astfel incat tot mai multe spatii, organizatii, studiouri sau persoane sa caute perioada RDW pentru a-si prezenta cele mai recente proiecte, pentru a-si diversifica audienta, pentru a-si (re)intalni colaboratori, parteneri sau clienti si pentru a arata publicului larg locuri care pana atunci i-au fost straine.” a spus Andrei Gavrila Bortun, CEO, The Institute.

Noaptea Studiourilor de Arhitectura

Un format original RDW din cadrul festivalului este si Noaptea Studiourilor de Arhitectura, care invita publicul larg joi, 25 mai, timp de o seara, sa treaca pragul celor peste 17 studiouri de arhitectura din Bucuresti care isi deschid birourile si spatiile de lucru pentru colegi, prieteni si comunitatea RDW, intr-o initiativa de prezentare a celor mai recente proiecte, dar si de organizare a unor intalniri sociale.

Birourile care isi deschid in acest an usile pentru public sunt: ADNBA, 441 Design Powerhouse & Studio ae, Nod Makerspace, Pure-Mess, Studio InSign, Ordinul Arhitectilor din Romania, Corvin Cristian Studio, Plusminus Arhitectura, AIM Studio, Zeppelin, Inedit Works, Metapolis, Monocrom, Citrus, Workroom Architecture, MiSo Architects, Fabrica de Arhitectura, Picktwo Studio, X Architecture & Engineering Consult, Lemon Interior Design, HB Design, Casa A.I.A, Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti, Graphein si Quadratum Architecture.

RDW Talks

Ca parte importanta din programul festivalului, anul acesta au avut loc dezbateri in jurul industriilor creative, in cadrul RDW Talks. Cele mai creative minti din Romania si nu numai – nume ca Eliza Yokina, Corvin Cristian, Lucian Broscatean, Radu Manelici, Dragos Motica, Nils Bader, Diego Calderon, Dario Franchini si altii –,  sunt parte dintr-o serie de interviuri recurente gazduite online, alaturi de echipa din spatele celei de-a 11-a editii RDW.

Totodata, RDW a fost parte din circuitul oficial Noaptea Muzeelor sambata, 13 mai, cand expozitia din Piata Amzei a fost vizitata in program prelungit, pana la miezul noptii, de peste 3500 de bucuresteni.

Romanian Design Week poate fi vizitat de luni pana vineri in intervalul 12:00–22:00, iar in weekend intre orele 10:00–22:00. Accesul este gratuit si se face in baza unei rezervari prealabile sau direct, la intrare.

Mai multe detalii se gasesc pe canalele de comunicare Romanian Design Week: website, Facebook, Instagram si pe pagina de Facebook a evenimentului.

Mai mult in Eveniment


PUBLICITATE: