Doua seri de muzica baroca in programarea Festivalului International George Enescu 2023 - „Sempre Vivaldi” - 7 Septembrie si ,,Rameau. Le musicien des rois” - 14 Septembrie.
Luni, 21 August 2023

Programate in cadrul Festivalului International George Enescu, „Sempre Vivaldi” in seara de 7 Septembrie 2023, ora 19, Sala Studio (Teatrul National Bucuresti) si „Rameau. Le musicien des rois”, in seara zilei de 14 Septembrie 2023, ora 19, Sufrageria Regala (Muzeul National de Arta al Romaniei)  sunt promisiunile a doua seri spumoase de muzica baroca.

AdPlayers. info

Sempre Vivaldi.

7 Septembrie 2023, ora 19, Sala Studio (Teatrul National Bucuresti).

Concertul sustinut de ansamblul de muzica baroca Sempre este o celebrare a unuia din cei mai proaspeti (si astazi, la 300 de ani dupa) compozitori ai Barocului muzical: Antonio Vivaldi. In periplul vivaldian propus se regasesc genurile concerto grosso sau uvertura - genuri consacrate in epoca Barocului muzical. Muzicienii propun o varianta de repertoriu (in sase timpi) ce va cuprinde doua dintre cele patru concerte - anotimpuri, pasionala Triosonata „La Follia” si impetuosul motet „In turbato mare irato”.

               Pentru acest concert, „Sempre” a ales o formula orchestrala restransa, asemanatoare mai degraba unei formule camerale ceva mai consistente. Este vorba de sapte instrumentisti si o voce de sopran, distributia fiind alcatuita dintr-un singur muzician pentru fiecare partida instrumentala. Acest tip de distributie era intalnit si in epoca fiind adesea dictat de ratiuni practice legate de un numar restrans de muzicieni sau de adaptarea la un spatiu de concert mai mic.

               Interpreteaza ansamblul de muzica baroca SEMPRE: Cristina Vasilache – soprana, Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazar / Melinda Beres - vioara baroca, Tamara Dica – viola baroca, Lázár Zsombor – violoncel baroc, István Csata – contrabas baroc, Raluca Enea – clavecin.

               In program: Antonio Vivaldi (1678 – 1741):

               • Overture L'Olimpiade, RV 725: Allegro

               • Concerto "L'Inverno" (Le Quattro stagioni), RV 297, pentru vioara si orchestra de coarde: Allegro non molto – Largo – Allegro

               • Concerto Grosso, RV 157, pentru orchestra de coarde: Allegro – Largo – Allegro

               • Sonata „La Follia”, RV 63, pentru doua viori si basso continuo

               • Concertul „L'Estate”, RV 315, pentru vioara si orchestra de coarde: Allegro non molto – Adagio – Presto

               • Motet "In turbato mare irato", RV 627, pentru soprana si orchestra de coarde: Aria – Recitativ – Aria – Alleluia.

 

               Pentru bilete: https://tinyurl.com/SempreVivaldi

               Pentru texte muzicologice: https://tinyurl.com/SempreVivaldi-texte  

 

               Ansamblul de muzica baroca SEMPRE reuneste muzicieni specializati in interpretarea muzicii vechi cu o activitate de peste 20 de ani in domeniu. Repertoriul abordat este, in principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordeaza si piese apartinand sec. al XVII-lea sau lucrari din perioada premergatoare Clasicismului muzical.

               Preocuparile membrilor ansamblului se refera la autenticitatea interpretarii (atat din perspectiva stilisticii muzicale cat si din cea a instrumentelor utilizate – copii fidele dupa originale istorice) si la cercetarea muzicologica minutioasa, ce permite abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formeaza ansamblul au urmat cursuri de specializare in domeniul muzicii vechi, cicluri de master sau studii de licenta in acest domeniu, la institutii de prestigiu din Europa. SEMPRE are o structura modulara, adaptabila mai multor tipuri de repertoriu, mergand de la formule camerale de duo sau trio, pana la formule extinse, de tip orchestral, precum cea folosita in cadrul concertului „Sempre Vivaldi”. Acesta din urma este si numele concertului de debut al ansamblului. Un program spumos, ce propune publicului un repertoriu atragator, ce se constituie intr-o minunata pledoarie pentru frumusetea muzicii baroce.

               Printre productiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numara: „Bach by concerts” (27 Noiembrie 2020), „Haendel vs Haendel” (5 Decembrie 2020), „Sempre Vivaldi” (21 Martie 2021), „Les Caractères” (21 Noiembrie 2021), „Baroque unknown” (21 Martie 2022), „Bach by night” (27 Noiembrie 2022), „Sparkling Haendel” (21 Martie 2023), „To B or not to B” (18 Iunie 2023).

 

Rameau. Le musicien des Rois.

14 Septembrie 2023, ora 19, Sufrageria Regala (Muzeul National de Arta al Romaniei).

 

               Concertul sustinut de clavecinista Raluca Enea, unul din cei mai valorosi clavecinisti ai momentului, nu este doar un recital solo. Este promisiunea unui regal muzical. Unul construit in jurul personalitatii lui Jean Philippe Rameau - muzicianul complex al Frantei secolului al XVIII lea si al clavecinului - instrumentul saloanelor sofisticate din Barocul muzical francez tarziu. O intalnire rafinata cu muzica ce ii delecta pe cei doi regi - Ludovic al XIV-lea si Ludovic al XV-lea - dar si un periplu prin intreaga creatie a lui Rameau, compusa original sau adaptata pentru clavecin.

               La Rameau clavecinul exprima rafinament dar si masivitate, delicatete dar si timbralitate diversa, specifica instrumentelor ce alcatuiesc orchestra. In piesele destinate clavecinului, auzim timbrul (abia perceptibil) al flautului traversier, vocile incisive ale oboiului si musette-lor gravate peste sofisticatele linii melodice ale viorilor si timbralitatea nobila a instrumentelor de continuo. Se poate afirma (fara a gresi) ca Rameau a revolutionat muzica pentru clavecin solo, facand din aceasta un etalon al rafinamentului in Barocul muzical.

               Interpreteaza: Raluca Enea – clavecin solo.

               In program: Jean Philippe Rameau (1683 – 1764):

               Din colectia Nouvelles Suites de Pièces de Clavecin 1728:

- Din Suite en la: Allemande – Courante – Sarabande – La Triomphante

- Din Suite en sol: Les Tricotets - L`Indifferente - Menuet I - Menuet II - Menuet I - Les Sauvages

               Din colectiile Pièces de Clavecin en Concerts / Cinq Pièces 1741:

- 1er Concert: La Coulicam - La Livri. Rondeau Gracieux - La Vézinet

               Din colectiile Les Indes Galantes – Ballet reduit à quatre grands concerts:

- Din 1er Concert: Entrée des quatre nations dans la Cour d'Hébé - Musette en rondeau – 1er Menuet – 2e Menuet - 1er Menuet

               Din colectiile Pièces de Clavecin en Concerts 1741 / Cinq Pièces 1741:

- 4e Concert: La Pantomime - L`Indiscrète. Rondeau - La Rameau

               La Dauphine 1747

 

               Pentru bilete: https://tinyurl.com/RameauLemusiciendesrois  

               Pentru texte muzicologice: https://tinyurl.com/RameauLemusiciendesrois-texte  

 

               Raluca Enea este absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (UNMB) - sectiile Pedagogie instrumentala – pian si Interpretare - clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 si-a continuat studiile de clavecin in Germania, sub indrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson si Ketil Haugsand.

               A urmat cursuri de perfectionare sustinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub indrumarea profesorilor Françoise Lengellé si Howard Crook (clavecin si canto baroc) si cursuri de muzica de camera cu Jan de Winne, Marcel Ponseele si Hervé Douchy (Belgia).

               A sustinut concerte in Romania, Germania, Norvegia, Ungaria. Raluca este fondatorul ansamblului de muzica baroca SEMPRE, doctor al UNMB cu o teza despre muzica pentru clavecin a lui J.Ph. Rameau (elaborata sub coordonarea Profesoarei Dana Borsan) si a fost cadru didactic al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si al Universitatii Transilvania (Brasov).

               Raluca este director artistic al Festivalului de Muzica Veche Bucuresti si coordoneaza proiectele educative si de formare in domeniul muzicii vechi sustinute de Asociatia Culturala Antiqva in Romania.

Mai mult in Eveniment,

 

 

 


PUBLICITATE: