Regia publicitatii si televiziunea pierd un "General de Armata"
Joi, 13 Aprilie 2006

Regia publicitatii si televiziunea pierd un General de Armata( AdPlayers.ro ) Regia publicitatii romanesti si televiziunea au pierdut un “General de Armata”. Ovidiu Bose Pastina (foto), regizor a peste 250 de spoturi publicitare, director artistic Realitatea TV si fost director artistic la Pro TV si Prima TV, a incetat sa-si mai puna amprenta in regia de film si televiziunea din Romania. Unul dintre cei mai importanti regizori ai publicitatii romanesti a incetat din viata zilele trecute.

Avea 50 de ani si, potrivit editiei online Realitatea TV (www.realitatea.net), era recunoscut drept unul dintre cei mai talentati regizori de documentar din Romania. Nascut la 4 februarie 1956 la Timisoara, se inscrie la IATC, clasa profesor Elisabeta Bostan, la varsta de 20 de ani, dupa ce absolvise Liceul de Arte Plastice.

Dupa terminarea facultatii Ovidiu Bose Pastina se angajeaza la Studioul Alexandru Sahia unde, alaturi de regizori precum Laurentiu Damian, Copel Moscu sau Sabina Pop, pun bazele unui nou val in filmul documentar romanesc.

Dupa doi ani in care avea sa fie profesor la Academia de Teatru si Film, printre elevii pe care i-a pregatit figurand Florin Iepan, Gheorghe Preda si Tudor Giurgiu, Ovidiu Bose Pastina alege sa activeze in zona publicitatii si a televiziunii. Regizeaza peste 250 de reclame pentru agentii precum Grey, Leo Burnett, OFC/DMB&B (D'Arcy), Graffiti/BBDO, McCann Erickson, Scala/JWT, Young & Rubicam sau Saatchi & Saatchi si obtine de doua ori premiul pentru cel mai bun regizor de reclame din Romania.

In televiziune, cariera lui se leaga de PRO TV, unde este Creative Director in perioada 1996 - 1997, dupa care urmeaza o perioada de doi ani in care lucreaza pentru Prima TV. Din toamna anului 2004, Ovidiu Bose Pastina a fost director artistic la Realitatea TV.

Este autorul documentarului "Timisoara, decembrie '89" –““unul dintre cele mai puternice documentare de autor care au fost realizate vreodata, in Romania", potrivit Realitatea TV. "Timisoara, decembrie '89" a fost distins cu numeroase premii  internationale si selectat printre cele mai bune 10 filme documentare ale lumii la festivalul de la Tokio. Pentru filmele realizate, Uniunea Cineastilor din Romania i-a acordat de patru ori cea mai inalta distinctie.

Cu o cariera prodigioasa in cinematografie, dupa spusele colegilor sai, Ovidiu Bose Pastina nu a mai apucat sa realizeze un lung-metraj de fictiune mult dorit.

(Iulian Toma, preluare realitatea.net (www.realitatea.net)


PUBLICITATE: